Po komplikáciách s nájdením práce, ktoré som v minulom blogu písal, ma nakoniec agentúra poslala do reštaurácie Social Wine and Tapas (ďalej SWT). Je to vináreň a zároveň reštaurácia na španielsky tapas štýl (google-"čo je tapas"). Nachádza sa na ulici James Street, ktorá sa križuje s Oxford Circus  a Bond Street, čo je jedna z najrušnejších a najväčších nákupných ulíc v Európe spolu s Regent Street. Nachádzajú sa tu najznámejšie značky sveta a mnoho z nich tu má hlavný obchod.

Táto reštika je súčasťou známej siete reštaurácii Jason Atherton, ktoré tento pán vlastní v Hong Kongu, Singapúre, Dubaji a štyri v Londýne. Každý z nich sa vyznačuje iným dizajnom a iným štýlom, pričom napríklad londýnsky Pollen Street Social je ocenený aj hviezdou Michelin! (dostávajú ju len najlepšie podniky sveta pretože ide o prestížne ocenenie). V tej chvíli ako som však prišiel pracovať do SWT som ani netušil kto je to, čo je to a všetko moje sústredenie šlo nato, že musím zamakať aby som tam ostal a mal fulltime job. SWT dokonca ešte ani nebolo otvorené pre verejnosť, dokončovali sa finálne úpravy v menu a skladal sa tím, ktorý tam bude pracovať. Otvorenie bolo naplánované až o 2 týždne. Prišiel som na pracovisko a predstavil sa manažérovi menom Carl. Veľmi príjemný týpek, rodený Londýnčan, stále usmiaty a pozitívny presne tak ako väčšina rodených britov ktorých som spoznal. Taktiež som spoznal svojho kolegu, ktorý prišiel pracovať cez rovnakú agentúru a na rovnakú pozíciu.

                                  Náplň práce, začiatky v práciCarl mi vysvetlil čo bude moja náplň práce a ako označujú stoly a všetky veci spojené s prácou a povedal, že najbližšie dva týždne budú len testovacie a budú chodiť hostia, ktorí majú pozvánku a majú vlastne v tej pozvánke nejaké jedlo/víno z menu zdarma. Podstata bola aby sme sa všetci zabehli, zvykli na seba, zistili čo funguje a kde čo zmeniť aby to bolo okej. Personál máme rozdelený na recepčné, manažérov, somelierov a čašníkov a celý podnik má dve podlažia, čiže máme ešte aj pod zemou priestory. Ja zastávam pozíciu čašníka a mojou prácou je odniesť jedlo na stôl a nosiť dojedené taniere do umyvárne a odtiaľ čisté (ktoré vyčistí kitchen porter) do kuchyne. Chváľabohu to nie je ako som zažil na SVK keď som raz robil čašníka v Bratislave, že som bol sám na celý podnik a musel som hostí privítať, zobrať objednávku, priniesť nápoje, umývať poháre, vyniesť jedlá....všetko. Je to tu krásne rozdelené a každý má svoju úlohu.

Takto sme teda pracovali skúšobne 2 týždne a agentúra mi platila 6,50 libry/hod. Prvé dva týždne som robil 5x14 hodín a musel som volať do agentúrý, že potrebujem voľno lebo je to fakt moc a už nevládzem. Moje kolená boli totálne odpálené a ani hýbať som sa nevedel. Predsalen behať hore dole po schodoch toľko hodín nie je sranda, kto nevyskúša ani neuverí. Našťastie nebol problém, povedali, že hocikedy chcem voľno mám zavolať a pošlú iného, len treba deň dopredu. A po oficiálnom otvorení podniku sa mi pošťastila vec, ktorá sa tu niektorým ľudom nepodarí ani po rokoch práce! Manažér si ma zavolal bokom a povedal mi, že je veľmi spokojný s prácou a či nechcem prestúpiť priamo pod firmu na zmluvu. Chvíľu som váhal, pretože som si nebol istý, či chcem ostať tam robiť, bolo to moc veľa hodín, ale Carl mi povedal, že to bolo len na začiatku také a už sa urobia zmeny a bude to pohode. Tak som mu povedal, že to beriem.

Odvtedy pracujem 48 hodín týždenne a mám mesačnú mzdu 1400 libier (2000 eur cca). Pracujem 2x do týždňa od 10:00-24:00 (2,5 hodiny pauza) a potom 3 dni sa rozdelia na zmeny buď od 10:00-17:30 alebo od 15:30-01:00. Každá nedeľa je voľná a plus jeden deň v týždni, stále sa to mení. Na rovnakej pozícii ako ja pracujeme traja, (2 hore a 1 dole) a som taký neoficiálny hlavný čašník pretože ako jediný som tam odzačiatku. Odvtedy sa prestriedalo veľmi veľa ľudí už, odkedy sa to spustilo. Bohužial Carl po čase odišiel pretože si našiel lepšiu prácu vraj, čo som bol dosť sklamaný lebo tak pozítivneho človeka som snáď ani v živote nestretol ešte. Hocičo sa stalo a išiel som povedať niečo, prečo sa to stalo tak sa len usmial a "Its okay Tom, no problem!". Dúfam, že sa mu darí. Inak čo sa týka mzdy, tak výplatu mi posielajú stále k poslednému dňu v mesiaci a ak to vychádza na víkend tak vždy skôr! Ani raz sa mi nestalo, že by mi meškala výplata narozdiel od nemenovanej podnikateľky u ktorej som pracoval ako čašník a tvrdila, že mi musí dať výplatu na 2x lebo nemá a išla na dovolenku o pár dní. Špina! 

Takže SWT bol môj prvý job v Londýne a dnes 28.12.2015 som ešte stále tam, uvidíme ako dlho...









 Vyznanie
Komentuj
Napíš svoj komentár