Po komplikáciách s nájdením práce, ktoré som v minulom blogu písal, ma nakoniec agentúra poslala do reštaurácie Social Wine and Tapas (ďalej SWT). Je to vináreň a zároveň reštaurácia na španielsky tapas štýl (google-"čo je tapas"). Nachádza sa na ulici James Street, ktorá sa križuje s Oxford Circus a Bond Street, čo je jedna z najrušnejších a najväčších nákupných ulíc v Európe spolu s Regent Street. Nachádzajú sa tu najznámejšie značky sveta a mnoho z nich tu má hlavný obchod.

Táto reštika je súčasťou známej siete reštaurácii Jason Atherton, ktoré tento pán vlastní v Hong Kongu, Singapúre, Dubaji a štyri v Londýne. Každý z nich sa vyznačuje iným dizajnom a iným štýlom, pričom napríklad londýnsky Pollen Street Social je ocenený aj hviezdou Michelin! (dostávajú ju len najlepšie podniky sveta pretože ide o prestížne ocenenie). V tej chvíli ako som však prišiel pracovať do SWT som ani netušil kto je to, čo je to a všetko moje sústredenie šlo nato, že musím zamakať aby som tam ostal a mal fulltime job. SWT dokonca ešte ani nebolo otvorené pre verejnosť, dokončovali sa finálne úpravy v menu a skladal sa tím, ktorý tam bude pracovať. Otvorenie bolo naplánované až o 2 týždne. Prišiel som na pracovisko a predstavil sa manažérovi menom Carl. Veľmi príjemný týpek, rodený Londýnčan, stále usmiaty a pozitívny presne tak ako väčšina rodených britov ktorých som spoznal. Taktiež som spoznal svojho kolegu, ktorý prišiel pracovať cez rovnakú agentúru a na rovnakú pozíciu.

Náplň práce, začiatky v práciCarl mi vysvetlil čo bude moja náplň práce a ako označujú stoly a všetky veci spojené s prácou a povedal, že najbližšie dva týždne budú len testovacie a budú chodiť hostia, ktorí majú pozvánku a majú vlastne v tej pozvánke nejaké jedlo/víno z menu zdarma. Podstata bola aby sme sa všetci zabehli, zvykli na seba, zistili čo funguje a kde čo zmeniť aby to bolo okej. Personál máme rozdelený na recepčné, manažérov, somelierov a čašníkov a celý podnik má dve podlažia, čiže máme ešte aj pod zemou priestory. Ja zastávam pozíciu čašníka a mojou prácou je odniesť jedlo na stôl a nosiť dojedené taniere do umyvárne a odtiaľ čisté (ktoré vyčistí kitchen porter) do kuchyne. Chváľabohu to nie je ako som zažil na SVK keď som raz robil čašníka v Bratislave, že som bol sám na celý podnik a musel som hostí privítať, zobrať objednávku, priniesť nápoje, umývať poháre, vyniesť jedlá....všetko. Je to tu krásne rozdelené a každý má svoju úlohu.

Takto sme teda pracovali skúšobne 2 týždne a agentúra mi platila 6,50 libry/hod. Prvé dva týždne som robil 5x14 hodín a musel som volať do agentúrý, že potrebujem voľno lebo je to fakt moc a už nevládzem. Moje kolená boli totálne odpálené a ani hýbať som sa nevedel. Predsalen behať hore dole po schodoch toľko hodín nie je sranda, kto nevyskúša ani neuverí. Našťastie nebol problém, povedali, že hocikedy chcem voľno mám zavolať a pošlú iného, len treba deň dopredu. A po oficiálnom otvorení podniku sa mi pošťastila vec, ktorá sa tu niektorým ľudom nepodarí ani po rokoch práce! Manažér si ma zavolal bokom a povedal mi, že je veľmi spokojný s prácou a či nechcem prestúpiť priamo pod firmu na zmluvu. Chvíľu som váhal, pretože som si nebol istý, či chcem ostať tam robiť, bolo to moc veľa hodín, ale Carl mi povedal, že to bolo len na začiatku také a už sa urobia zmeny a bude to pohode. Tak som mu povedal, že to beriem.

Odvtedy pracujem 48 hodín týždenne a mám mesačnú mzdu 1400 libier (2000 eur cca). Pracujem 2x do týždňa od 10:00-24:00 (2,5 hodiny pauza) a potom 3 dni sa rozdelia na zmeny buď od 10:00-17:30 alebo od 15:30-01:00. Každá nedeľa je voľná a plus jeden deň v týždni, stále sa to mení. Na rovnakej pozícii ako ja pracujeme traja, (2 hore a 1 dole) a som taký neoficiálny hlavný čašník pretože ako jediný som tam odzačiatku. Odvtedy sa prestriedalo veľmi veľa ľudí už, odkedy sa to spustilo. Bohužial Carl po čase odišiel pretože si našiel lepšiu prácu vraj, čo som bol dosť sklamaný lebo tak pozítivneho človeka som snáď ani v živote nestretol ešte. Hocičo sa stalo a išiel som povedať niečo, prečo sa to stalo tak sa len usmial a "Its okay Tom, no problem!". Dúfam, že sa mu darí. Inak čo sa týka mzdy, tak výplatu mi posielajú stále k poslednému dňu v mesiaci a ak to vychádza na víkend tak vždy skôr! Ani raz sa mi nestalo, že by mi meškala výplata narozdiel od nemenovanej podnikateľky u ktorej som pracoval ako čašník a tvrdila, že mi musí dať výplatu na 2x lebo nemá a išla na dovolenku o pár dní. Špina!

Takže SWT bol môj prvý job v Londýne a dnes 28.12.2015 som ešte stále tam, uvidíme ako dlho...

 Vyznanie
Komentuj
 fotka
luc.ka  28. 12. 2015 18:28
zlate tak nech sa dari
 fotka
smilerrr  28. 12. 2015 19:03
"Špina"
pekne

Zaujimalo by ma, ci vies dobre vyzit. Tych 2000€ v Londyne by bolo kolko u nas? Ak by si mal zit na rovnakej urovni (rovnake jedla, rovnake mnozstvo nakupovanie oblecenia, doprava atd atd?)
 fotka
agord  28. 12. 2015 20:08
Pekne pekne tak len nech sa darí.
 fotka
lovingmemory  29. 12. 2015 09:58
Asi aj ja pojdem do londyna
 fotka
jakubkozabavny  29. 12. 2015 12:21
Ved v jednom fore si pisal ze si nazivas v Londyne az moc dobre ...a mozes si dovolit hocico ....ty ojebavac
 fotka
saddath  29. 12. 2015 15:22
head waiter 48 hodin a 1400 v čistom? by som mohla jebať. za to som mala ako foh min 2000. ešte k tomu v centre londyna kde ta travelka stoji 100
 fotka
antifunebracka  29. 12. 2015 17:19
to je uplne super, aj ked ja by som taku pracovnu dobu asi fakt dlhodobo nezvladal. ale mam z teba radost, musi to byt super pocit sa takto vysvihnut a este k tomu sa stat aj kmenovym zamestnancom vychytenej spolocnosti
 fotka
jurito  29. 12. 2015 17:50
Ved ano a kde pisem opak?@jakubkozabavny

@saddath ano nie je to vela na Londyn ale ja nie som head waiter...pisal som v blogs ze som taky neaofocialny,ze ludia ma tak vnimaju lebo som tam jediny odzaciatku a ked pride novy ja ho zaucam atd. Ale suhlasim ze je to aj tak malo na centrum,Preto tu ani neplanujem byt navzdy,ale na prvy job a ze som dosiel s nie perfis anglictinu je to viac nez dost...vacsina tu robi za minimalku aj roky

@antifunebracka je to moc hodin vzhladom aj nato ze denne urobim v robote v priemere 14 km (podla telefonu)...da sa ciastocne zvyknut ale Je to veľmi únavne a ešte chodím po zmenách okolo 1-3 rano do fitka
 fotka
antifunebracka  29. 12. 2015 17:55
ctjb
10 
 fotka
saddath  29. 12. 2015 20:44
noooo sorry,neporovnavaj sa s ludmi s minimalkou,si casnik,casnik ktory robi skoro 50 hodin musi mat minimalne 2200 v cistom. kde idu tie tringelty? co najskorej odid,ja som robila vo fastfoodovej restike a ked som robila 40 hodina zarobila som min 1600 mesacne. a to som robila mimo centra cize peso do roboty.
11 
 fotka
saddath  29. 12. 2015 20:48
ja len tak,na prvu robotu super,ale ked aj trenujes ludi a robis take hodiny,tak ta tam doslova zdieraju a v inej restike mas min o 500 viac.
12 
 fotka
savvym  30. 12. 2015 03:01
zavidim aj nezavidim. Sam som pracoval za dobry plat 12tky, avsak robotu som si nevefel udrzat, lebo nie som fyzicky silny. Teraz robim job medzi umyvacom riadov a casnikom, v Irsku za 1200 za 40 hodin. Viem, ze v Uk by som za rovnaky job dostal viac, ale cloveku sa musi postastit, aby dostal vobec prilezitosz. Preto nebilansujem s vrtkavou nahodou a ostavam robit za menej v praci, ktoru uz pomaly neznasam, ale robim ju dobre.
13 
 fotka
jurito  30. 12. 2015 12:37
Čiže cely život budeš tam lebo sa bojíš zmeny? @savvym
14 
 fotka
savvym  30. 12. 2015 20:56
nehodlam, najradsej by som uz v lete odcestoval, lebo daco mam usetrene, no takisto hladim na vyssie ciele a nechcem znova padnut na dno, na svk sa mi to lahko prihodilo
15 
 fotka
jurito  31. 12. 2015 02:05
@savvym ja uplne chapem ako to berieš,ale sam si škodíš ...ked vravis ze to tam neznášaš tak to zato vobec nestojí sa tam trapit
16 
 fotka
ajus19  2. 1. 2016 21:58
my sme v Londýne mali ako porteri 1400 mesačne a to sme robili len na 2 mesiace, ale držím prsty, nech sa ti tam darí
Napíš svoj komentár