Majú niečo spoločné? Predpokladáme, že áno už len kvôli tomu, že všetko súvisí so všetkým. Rada by som pridala aj slovo „výchova“, pretože myslím, že má so všetkými spoločného dosť. Či je výchova dostatočná alebo nie, na to vlastne nezáleží, aj najväčší nevychovanec má aspoň nejaké morálne zásady, ktoré si počas života vštiepil do hlavy. Morálka sa predsa formuje výchovou, aspoň jej časť. Môžeme povedať, že morálka je vlastne takpovediac norma slušnosti. Že každý zdravý človek by si mal uvedomiť, čo sa patrí a čo nie. To udávajú spoločenské normy, ktoré je pravdepodobne lepšie dodržiavať. Bolo by absurdné tvrdiť, že každý človek sa správa podľa noriem spoločnosti, ale dôležité je to, že podľa tých svojich.
No neviem či našťastie, alebo nanešťastie zasahuje morálka do slobody, či už slobody slova alebo činov. Predsa každý má svoj vlastný názor, ktorý chce prejaviť, dobrodružstvo, ktoré chce prežiť, človeka, ktorého by chcel vziať do parády, nadať mu, poprípade ublížiť no neurobí to, pretože ho „móresy“ nepustia. Povedzte politikovi, že je to klamár a zlodej a on vás dá odsúdiť za urážku na cti aj keď všetci vieme, že ním je. Sme vlastne slobodní, alebo sa nám to len zdá? A čo je to vlastne sloboda. Poznáme ju vôbec? Sloboda slova, samozrejme, presne preto sa články hovoriace o pravde ututlávajú, ľudia ohrozujúci svojimi znalosťami o problematike spoločnosti a ochotou ich vyniesť na svetlo sveta odstraňujú. Preto je lepšie nič nevedieť, nevidieť, nepočuť. Chodiť po uliciach a chodbách ako neprítomný. Pretože ako náhle viete niečo, čo by ste vedieť nemohli, už nie ste na zozname hostí.
Byť slobodný, lietať ako vták, s tým rozdielom, že na vás nikto nepoľuje. Čo je sloboda pre nás? Keď máme dva dni voľna, poprípade týždeň pri mori. To nie je sloboda, to je len zaslúžený relax. Samozrejme nám do slobody zasahuje zodpovednosť, ktorá nás núti radšej nič nepovedať, ako si nejakou nevhodnou poznámkou alebo činom vytvoriť problém. Predsa len keby sme robili všetko čo nás napadne ako by sme dopadli. Ani prílišná sloboda, no ani utláčanie nie je riešením. Je to práve zodpovednosť za naše činy, ktorá nám nedovoľuje byť slobodnými. Pretože nik nechce byť potrestaný za to čo považuje on za správne.
Zodpovednosť nás núti dodržovať morálne zásady, ktoré sú v nás. Či už je to zodpovednosť za nás alebo za niekoho iného, je to jedna z vecí, ktorá nás dostala na úroveň sapiens sapiens.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár