(Antoine de Saint-Exupéry)

Je každý človek samostatnou púšťou alebo je ňou celé ľudstvo? Alebo nehovoríme o ľuďoch, ale o neúspechoch, alebo predsa len o samotnej púšti? Záleží od uhla pohľadu, od nálady, od životných skúseností. Môže byť človek sám pre seba púšťou alebo len hľadá malé bezvýznamné plusy v každom detaile života?
Zastávam názor, že po každej noci opäť vyjde slnko a že ak vznikajú púšte, musia vznikať aj studne. Na všetkom hľadaj len to dobré, len to ti ukáže ten správny smer.
Ako niet človeka, ktorý sa v živote nezasmial, tak niet situácie, ktorá by v sebe neskrývala pozitívnu stránku. Vyzerá byť malá, celkom ako studňa niekde v strede púšte? Pozrime sa dnu. Nie je všetko tak ako sa na prvý pohľad zdá, je možné, že je hlbšia ako si vieme predstaviť a skrýva nespočetné litre vody, osviežujúcej studenej vody.
Smutne pozeráme na ľudstvo ako sa zabíja, z druhej strany, ako zabíja prírodu okolo nás. Je teda dobré, že zabíjame seba a celú populáciu? Pre prírodu rozhodne, ona bez nás žiť môže ale my bez nej nie. Kôň bez jazdca je stále koňom, ale jazdec bez koňa je iba človekom. Tak čo sme my, bez prírody? Ďalším príkladom je choroba, smrť, autonehoda, výpoveď. Zmena je život a všetko zlé je na niečo dobré. Môžeme ďakovať, že existujú náhody a nešťastia, lebo bez nich by sme nevedeli čo je to život a či vôbec žijeme. Ak nepoznáme nešťastie, ako môžeme poznať šťastie? Tak ako minca aj svet má dve strany. Či sú v rovnováhe môže posúdiť len sám človek. A teda jedno veľké „Áno!“ pre púšte, lebo bez nich by sme si nevedeli ceniť studne.
Je prospešné keď nám svet občas ukáže chrbát. Uvedomíme si potom, že nežijeme v rozprávke a vzdušné zámky sa rýchlo prepadajú? Že stačí sekunda a ani tá nie celá a celý svet sa môže zmeniť?

 Blog
Komentuj
 fotka
georg21  4. 2. 2013 21:43
Napíš svoj komentár