Ľahké drogy, ťažké drogy... Nezmyselné rozdelenie ! Droga je droga ! Bez ohľadu na to , či pôsobí 10 minút alebo 7 hodín , bez ohľadu na to, či ničí organizmus pomaly alebo v momente, bez ohľadu na to, či sa po jej užití smeješ alebo umieraš v bolestiach , bez ohľadu na to, či si pred jej užitím mal všetko alebo nič, bez ohľadu NA NIČ !

Mal 16 rokov, keď vzal 1. krát drogu - “len neškodnú marihuanu“, z dôvodu chtíču byť obľúbený v partii kamarátov len aby ho nemali za slabocha. Vložil si do úst ušúľaného jointa a už pálil. Pálil, dymil, smial sa, bolo mu fajn, bol proste štastný - myslel si.
Ale chlapče, ani nevieš aký šťastný si bol doteraz, nevieš čo je šťastie... Šťastie je mať okolo seba ľudí, ktorí ťa milujú, to všetko si mal a zahodil si to v momente, keď ti marihuanové teplo zalialo mozog natoľko, že si nevedel žiť bez neho.

Mal 17 a všetci vedeli, že marihuanou to len začalo. Ale jeho rodičia nevedeli čo majú robiť. Hrubé urážky a vyhrážky jeho matke, otcovi a jeho sestre sa ocitli na dennom poriadku. Sprvu mizli peniaze z peňaženiek, vo väčších sumách, nie v drobákoch, ale neskôr... Dom chabý, mizlo všetko, čo malo nejakú hodnotu. Tu sa odhodlali povedať to prvé „To stačilo !“ .

„Pôjdeš na liečenie! “ Táto veta sa mu nepáčila , tak čo mal robiť ? Poddať sa ? Vzdať sa svojej zelenej rastlinky? Vzdať sa svojho šťastia, svojej slobody , toho jediného čomu na ňom záležalo, čo mu vždy dalo to, čo potreboval ? Poslúchnuť otca, ktorý v jeho očiach s roztiahnutými zreničkami bol za skúpu sviňu, ktorá mu zakazovala chodiť von za jeho “najlepšími priateľmi“ , bránil mu vo všetkom čo pre neho bolo “dobré“ ? To nemohol, na to bol moc skúrený. Tak sa rozbehol preč, otec za ním, dúfajúc že ho zastaví a presvedčí ho, no keď vonku zbadal svojho syna, ani nestihol zareagovať a už mal v chrbte zabodnutú hrubú palicu s klincom.
Strach, strach o seba, strach o svoje deti, len strach a hrôza, strach ! To bolo jediné, čo dokázal cítiť jeho otec a matka, jeho sestra začala navštevovať psychológa, bola na dne z neustálych problémov, nečudo, pohľad ako jej vlastný brat fyzicky aj psychicky napáda svojho otca, ktorý sa iba snaží pomôcť mu, sa človeku vryje do hlavy. A nenapádal iba jej otca, napádal aj ju. Tu sa odhodlali na druhé „To stačilo !“

„Odíď! Vráť sa až keď budeš čistý“ Napočudovanie, vzal si veci a odišiel, aj keď s krikom a zanechal po sebe spúšť a plač. Jeho rodičom to ale bolo ľúto, báli sa o neho, bol to predsa ich syn a cez to všetko ho milovali. Tak keď o dva dni v noci zaklopkal na dvere, rodičia mu láskavo a ustarostene otvorili , on sa nahrnul dnu, zahral sa na už uvedomelého chlapca a keď rodičia znova zaspali, vzal televíziu, peňaženky a znova zmizol.

Tu nastalo dalšie „To stačilo!“ Ale čo robiť teraz ? Otec ho išiel hľadať, našiel ho pri rieke neďaleko domu, asi 2 dni odkedy odišiel s tými vecami. Práve si dával jednu z jeho denných dávok, otec ho pritom vyrušil, snažil sa mu zabrániť, to bola asi chyba… Syn a otec. Kedysi ho mal tak veľmi rád. No už to nebol on, drogy z neho urobili inú osobu. Vytiahol vreckový nožík a bodol svojho otca do ramena so slovami: „Už nie si môj otec!“ , a utiekol.
Kedy nastane to posledné „To stačilo !“ ? Keď svojho otca už naozaj zabije ? Keď urobí nešťastných všetkých, komu na ňom záležalo? Keď dôjdu peniaze? - verte, tie nedôjdu nikdy, vždy sa nájde niečo, za čo si kúpi svoju dočasnú radosť.

Neviem kedy nastane to posledné „To stačilo!“ vo Vašom možnom podobnom prípade, ale posledné „To stačilo!„ tohto chlapca je napísané na jeho náhrobnom kameni.




(Skutočný príbeh okrem konca ... Bol to príbeh do súťaže, v ktorej som sa umiestnila )

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
basso  28. 2. 2015 13:07
napisane to je sice pekne ale ja som sa este nestretol s tym aby bol niekto na tom zavisly....
 fotka
kath1102  28. 2. 2015 13:59
@basso každý má iné skúsenosti A ak to myslíš tak, že si sa nestretol s tým, že by bol niekto závislý na marihuane, tak ti ušlo to, že je tam napísané, že marihuanou to len začalo, veľa ľudí si to tam nevšíma, mala som to napísať inak, to je pravda A ďakujem
 fotka
basso  28. 2. 2015 14:04
zacalo?ale nie je tam spomenuta ziadna chemia,piko ani nic ine alebo zeby som bol nepozorny citatel?stale mam pocit ze sa to v tom pribehu toci iba o trave a ako si sa umiestnila?
 fotka
doyouhearme  28. 2. 2015 15:03
tiež tak @3

ale super napísané
 fotka
kath1102  28. 2. 2015 16:13
@basso vyhrala som áno, bolo mi už povedané, že to tak znie,že je to len o tráve, vravím- mala som to tam napísať inak, je pravda, že to tak vyznie
 fotka
kath1102  28. 2. 2015 16:14
Nuž, na prepísanie už je neskoro, ale máte úplnú pravdu
 fotka
pejmej  1. 3. 2015 10:28
droga je droga, ale nemožno odsudzovať drogy kvôli zničeným životom. lebo nie vždy ho zničí a privedie do takých extrémov, sú to slabí ľudia čo robia z drog nebezpečie.... Tak ako psychopat, ktorý sa dostane k zbrani, alebo hlupák čo má diplom z vysokej školy... nesprávne kombinácie z náš robia mŕtvoly pod náhrobnými kameňmi....( názor )
 fotka
grietusha  1. 3. 2015 10:35
ja som to nečítala, len chcem reagovať tu

@PejMej vieš, koľko ľudí, si o sebe myslí, že zvládne piko? a všetko? a že sú silní a to ostatní sú slabí a budú to mať pod kontrolou. (a aj som ich mnohých jako pôvodne silných ľudí fakt poznala... teraz ich už nepoznám žiadno). to je vždy úplne jeblý názor na tématiku, kterým sa väčšinou oháňajú ľudia, ktorí majú chuť ísť čo najďalej a ospravedlňujú sa sami před sebou takto často.
 fotka
marek15693  1. 3. 2015 10:36
odporúčam radšej mdma...ale pozor, začiatočník max.100 mg na deň
10 
 fotka
basso  1. 3. 2015 10:37
@7 nesuhlasim a mam iny nazor
11 
 fotka
pejmej  1. 3. 2015 10:56
@grietusha ja ntvrdím, že ľudia sa drogami nezničia.... len hovorím, že stále to nemusel urobiť, ten prvý krok. VEC NIKDY nemôže byť zodpovedá za ŽIVÚ BYTOSŤ, nikdy... vec sa za nás nerozhoduje, lebo je neživá....

a ani piko ti nezničí život, vždy ide obrovské množstvo faktorov, ktoré prinútili osobu užívať to... rodina, štát, díler, jeho mindráky, ktoré s ním nikto neriešil.... aké jednoduché zvalovať vinu na veci, ktoré za nič nemôžu..........

@9

inak skúste si len tak bezstarostne zapáliť styk s priateľmi, pri fajn hudbe, alebo na lúke a začnite premýšľať.... pomôže to ľudstvu
Napíš svoj komentár