Začalo sa to celkom nevinne. High School Musical bol pôvodne pokusom o romantický hudobný film pre mladých z prostredia strednej školy a basketbalového tímu. Nakoniec sa však stal fenoménom a jedným z najúspešnejších projektov, ktorý sa pred rokom v Amerike podaril.

V štúdiách Walta Disneya zavládla spokojnosť a radosť. Však tridsaťpäť miliónov divákov vzhliadlo muzikál v televízii, tri milióny priaznivcov si potom kúpili album s filmovou hudbou a jeden a pol milióna priaznivcov si zaplatilo stiahnutie z internetu. Soundtrack z High School Musical sa stal najpredávanejším soundtrackom všetkých čias a po dvadsiatich rokoch prekonal predajný rekord hudby k seriálu Miami Vice. Spôsobil doslova hystériu v hudobnom priemysle.
Tento rok sa priaznivci muzikálu dočkali pokračovania. V lete mal premiéru High School Musical 2 a podľa očakávania muzikál opäť zabodoval. Len prvý týždeň po premiére si album s filmovými pesničkami kúpilo pol milióna fanúšikov.

Prvú časť muzikálu odvysielala aj Slovenská televízia a obe časti príbehu odvysiela na prelome septembra a októbra televízny kanál Jetix. Hudba z oboch častí muzikálu momentálne vychádza aj u nás. O hudbu do muzikálu sa postarali Matthew Gerrard, Robbie Nevil, Jamie Houston, Tim James, Antonina Armato, Randy Petersen, Kevin Quinn, David Lawrence a Faye Greenberg.

Samotný fakt, že ide o muzikálovú produkciu je jasným vodítkom k tomu, akú hudbu možno na albume očakávať. V prípade jedenástich skladieb ide prevažne o zborové skladby hlavných filmových predstaviteľov, a kde – tu sa objaví i nejaký sólový part.
Problémom, ako to už pri filmových či muzikálových soundtrackoch býva, môže byť na prvé počutie fakt, že sa poslucháčovi zdá, akoby projektu chýbal hit. To je zákonite spôsobené tým, že pokiaľ nevidíte samotný film, nedokážete si priradiť jednotlivé skladby k udalosti, ku ktorej patria, a pesničky sa tak môžu zdať „bezprizorné“.

V prípade High School Musical 2 je však situácia iná, pretože album pôsobí ako celok. Ten spočiatku prináša roztopašné hitovky v podobe zborových pesničiek, ktoré v druhej polovici vystriedajú klasické duety jednotlivých predstaviteľov projektu, či sólové skladby. Práve táto časť je po speváckej stránke oveľa silnejšia, pretože speváci prezentujú svoje spevácke umenie plnými priehrštiami.

No a potom je absolútny záver albumu s bonusovou skladbou, ktorá vybočuje s celkového konceptu projektu, má havajské rífy a je jasným hitom a dostane aj toho, koho album na prvé počutie nepresvedčil. A keď si k tomu v telke muzikál pozriete, budete mať jasno v tom, že ide o veľmi veselú produkciu.

 Blog
Komentuj
 fotka
richielicious  26. 11. 2007 17:34
heh no dobre rano bolo načase,že to dorazilo aj na slovensko konečne po roku
 fotka
matias1  26. 11. 2007 17:48
ale teraz predpokladam ze kazdy bude pocuvat tu hudbu pretoze chceme mat zas nieco rovnake co ma amerika.
 fotka
mimuskacicuska  26. 11. 2007 18:35
no inac bude aj trojka?ak ano kedy?
 fotka
andrea07  1. 12. 2007 23:05
nooo...celkom ujde tento film... ani som netusila ze takto vznikol... heheh..vyborneee pesnicky su vo filme
 fotka
matqa  12. 12. 2007 16:25
ani ja som to netusila... vlastne ja som to niekedy ani nemala rada...
Napíš svoj komentár