Je to iba taká spleť myšlienok, na rýchlo napísaných priamo od srdca... A možno to do zajtra zmažem.Keď som bola malá, pamätám si, ako mi moja prababka stále do hlavy vtĺkala predstavu, že žena by mala v prvom rade sedieť doma, starať sa o domácnosť a rodiť deti. A moja mama sa s ňou vždy hádala, že mi nemá hovoriť takéto veci, pretože žijeme v 21. storočí, kde to takto už dávno nefunguje a chce, aby zo mňa raz bola silná žena. Nuž a mne potom nezostávalo nič iné ako čudovať sa, prečo teda moja mama vždy večer čaká tatka doma s teplou večerou .

Postupne som si vybudovala akúsi averziu voči tomuto názoru a jedným z mojich ústredných cieľov sa stala predstava, že sa v dospelosti stanem silnou a samostatnou ženou smiley:, ktorá chlapovi nebude nikdy vyvárať, prať veci a žehliť spodky. Avšak teraz, čím väčšie zmeny sa v mojom živote dejú, tým viac chápem moju prababku, moju babku, aj moju mamu - všetky tie skutočne silné ženy...


Zrazu som si uvedomila, že v sobotu od 7mej ráno stojím na nohách, aby som nachystala raňajky, upratala, oprala, nachystala obed, požehlila a večer čakala svojho chlapa v posteli. A čo je ešte zaujímavejšie, zistila som, že ma to neskutočne napĺňa. Teší ma chystať nám spoločnú rannú kávu a raňajky, teší ma stáť 3 hodiny pri sporáku a nervačiť, keď sa mi koláč nepodarí tak, ako som si predstavovala a hlavne... teší ma, keď vidím, ako to môj chlap dokáže oceniť.


A tu sa dostávam k druhej časti - mužom. Takisto som si vysnívala predstavu, že budem mať silného chlapa (cháp dobre zarábajúceho, na vysokom poste, s dobrým autom atď). Nie preto, aby ma živil, ale preto, aby som nemusela živiť ja jeho .

Pomaly však začínam chápať aj to, v čom spočíva sila skutočných chlapov. Je skrytá v tom, že aj keď prídu najviac unavený domov z práce, ako prvé prídu za vami, objímu vás a dajú vám bozk na čelo. V tom, že keď vy nič nestíhate, máte toho veľa v práci a popritom ďalších 1000 iných vybavovačiek, oni vám doma navaria večeru a hodia veci do práčky. V tom, že makajú 12hodín, berú nadčasy a fušky len, aby ste si jedného dňa mohli splniť svoj spoločný sen. V tom, že milujú svoju rodinu, venujú sa jej, boja sa o ňu strážia ju. (A sila môjho chlapa navyše spočíva aj v tom, že aj svojho nevlastného syna považuje už za svoju rodinu.)

A čím viac si toto všetko uvedomujem, tým smutnejšie mi je, keď vidím niektoré veci. Keď vidím, ako niektorí chlapi si nie sú schopní vážiť to, čo pre nich ich milujúce partnerky/manželky robia. Ako to berú ako samozrejmosť. Ako nerobia to, čo by mali - neobjímajú ich, nepoďakujú im, nedonesú im kvety, nezahŕňajú ich láskou, akou si zaslúžia.

A tiež mi je ľúto, keď vidím, ako ženy strácajú tú svoju nežnosť (a silu zároveň). Keď vidím, ako ich prioritou už dávno nie je vytvoriť teplo domova, ale získať čo najvyšší post v práci. Rovnako mi je ľúto, keď vidím ženy, ako ich najvyššou životnou prioritou je nezmeškať piatkovú party v Randali (a samozrejme, ani v pití nemôžu zaostávať za chlapmi, šak sú predsa emancipované ženy).












 Úvaha
Komentuj
 fotka
james98  13. 3. 2016 21:22
Ano. Stretávam sa čoraz viac s tým, že ženy netúžia po láske, ochrane, nežnosti. Teda chvíľku im to vyhovuje. Neskôr je im prednejšia nejaká tá párty a alkohol.
 fotka
kosmiklove  13. 3. 2016 21:22
 fotka
surikatka  13. 3. 2016 21:27
@james98 To nie sú ženy to sú cundry.....
Inak krásný blog až mi je z neho smutno keď som po tolkých rokoch single....
 fotka
james98  13. 3. 2016 21:30
@surikatka To je tak, keď sa človek zas a znova zaľúbi do nesprávnej - a dal by jej v tom momente všetko. Ale proste, nikdy to nestačí.
 fotka
mojdedo  13. 3. 2016 21:32
Tak! Zenu treba priretazovat k sporaku!
 fotka
kosmiklove  13. 3. 2016 21:36
@surikatka chcel som napisat nieco podobne
 fotka
kissmeplease  13. 3. 2016 21:41
@surikatka Ďakujem za pochvalu, ale mojím cieľom nebolo niekoho zosmutniť
 fotka
johnysheek  13. 3. 2016 21:43
unfortunatelly..
 fotka
wayne  13. 3. 2016 21:43
Skvely blog!!! Tlieskam zenam ako si ty! Taketo zeny by mali muzi na rukach nosit!
10 
 fotka
pe3x  13. 3. 2016 21:45
Najviac ma zaujalo toto: (cháp dobre zarábajúceho, na vysokom poste, s dobrým autom atď)
čiže tým chceš povedať že chceš byť doma celý život variť žrádlo a mať všetko zabezpečené a mať krásneho manžela na ferrari čo bude domov nosiť liter denne ? Prečo mám pocit že tým ženám sa nedá veriť a sú to prefíkané svine ...
11 
 fotka
kissmeplease  13. 3. 2016 21:46
@pe3x Učíme sa čítať s porozumením, skús ešte raz a možno pochopíš
12 
 fotka
pe3x  13. 3. 2016 21:48
@kissmeplease nechce sa mi to čítať zase prepáč skús mi to vysvetliť ak mi to nevysvetlíš tak áno mám smolu ja viem
13 
 fotka
kissmeplease  13. 3. 2016 21:50
@pe3x písala som že kedysi som mala takú predstavu - budem mať zabezpečeného chlapa, obaja budeme nonstop v práci a bude to fajn... (veľmi zjednodušene povedané) .. ale teraz prichádzam na to, že sila chlapa je v úplne niečom inom než v tom, aby mal dobrý plat, vysoký post a drahé auto.
14 
 fotka
pe3x  13. 3. 2016 21:52
@kissmeplease Dakujem za vysvetlenie bud som to zle pochopil alebo to bolo nedostatočne napísané
15 
 fotka
nicolkaa  13. 3. 2016 22:16
super! a to uz som si myslela, ze so mnou nieco nie je v poriadku, ked si privstanem aby som navarila a stihla vsetko dat do pohody podla vzoru nasich babiek bohuzial pre vela dievcat je toto skor na smiech a viac sa zaujimaju o to, aby mohli co najviac vytazit z toho ich partnera :x
16 
 fotka
relieforsaddist  13. 3. 2016 22:23
17 
 fotka
sisi092  13. 3. 2016 23:24
Dufam ze ma nikdy takto nezblbne tlak gender spolocnosti. Nezna som aj bez toho aby som niekomu robila sluzku a full servis a prala spodky. Tak isto ako chlap moze byt muzny aj bez 2000€ prijmu. Proste mna mama zas ani tak nevychovala k dakej emancipacii, len sa mi to zda byt dost smutne ... Nikdy ma nelakalo vyvarat, a robit niekomu druhu matku. Tak ma toto vie nasrat ked sa zeny same seba degraduju na nejake otrocke služobnice odane doma cakajuce na sex. Proste dobre laska je jedna vec, ked chcem tak ho budem krmit ale nebudem to robit preto lebo to robilo 1000 zien predomnou a lebo sa to "má". Proste jasne ked ta to bavi tak why not, ale nedegraduj tu zeny ktore maju radsej akusi slobodu a integritu radsej ako pranie a zasivanie ponoziek na "chory model " ... Zato ze ty si sa nasla v tradicnej polohe ak si sa teda nasla, skor je podla mna len nepriama manipulacia ale ok. To je druha tema. Tak proste ostatne zeny teraz nie su nieco menej. Kedysi zato tazko bojovali aby si ty dnes vobec mohla volit a robit co chces, nie len šudrovat podlahu svojmu muzickovy a čusat pri šporaku a znasat facky. Thats all. Myslim ze zena mozr mat aj hrdost aj sebauctu a zaroven moze byt aj starostliva nezna milujuca partnerka, nemusi byt zakonite gazdinka ked k tomu nema vztah, iba aby ju naaahodou svokra neohovorila. Asi tolko.
18 
 fotka
kissmeplease  13. 3. 2016 23:55
@sisi092 ja som presne vedela že ty sa ozves
19 
 fotka
barb  13. 3. 2016 23:56
super blog!!
20 
 fotka
subarnica  14. 3. 2016 06:09
Perfektné, neprestávaj písať
21 
 fotka
paulieevans  14. 3. 2016 09:37
Súhlasím s blogom veľmi Láska sa skrýva presne v tomto uvedomení si vecí okolo vzťahu. Že nič nie je krajšie ako spoločne žiť, pomáhať si, spoločne upratať, jeden druhému pomôcť, helfnúť. Byť parťákom, ženou v domácnosti, kamoškou, milenkou a ak toto zvládam s úsmevom na tvári viem že ma čaká na oplátku to isté. Že prídem domov z práce a čaká ma umytý riad a láskavá náruč a to je niečo neskutočné.


Ináč ešte k jednému komentáru, skutočne nechápem jak si daná osoba predstavuje svoj život. A že ako doma ona žije so svojimi rodičmi, či má full servis od mamičky ešte aj po dvadsiatke a nemusí pomôcť doma navariť, upratať nič. A či raz (ak vôbec) nájde tak pripečená osoba skutočnú lásku, že či budú mať služku alebo ako si to predstavuje. Ah. Jej už ani svätená voda nepomôže
22 
 fotka
surikatka  14. 3. 2016 12:32
@sisi092 Ja ti to poviem takto..... Keby som mala priateľa ktorého milujem a aj on mňa tak obaja budeme robiť všetko pre to aby bol ten druhý šťastný.... Keby som vedela hrať na gitare alebo spievať tak mu zložím pieseň.... Keby som vedela malovať namalujem mu obraz.... Lenźe ja som neschopná asi vo všetkom len som prišla na to že viem celkom dobre variť a viem že tým by som ho vedela tiež potešiť tak to jednoducho urobím.... V minulosti moj ex mal ako zálubu varenie a ja som bola v práci dlhšie ako on a teda on mi stále navaril a nikdy som ho nemala za slúžku.... Kvoli tomu že robí človek normálne veci pre toho druhého ešte nie je slúžka ani otrok a keď ty napriklad nevieš variť to je úplne v poriadku tak ako moja sestra tiež nevie a varí jej manžel alebo ako moji rodičia varia obaja.... A to či niekto povysává alebo utrie prach a všetko to ostatné čo podla teba robia otroci to robia ludia či majú partnera alebo nie a ja neviem ako to funguje u teba či upratuje všetko mamina po každom ale ja som sa nikdy nenechala obskakovať ani mamou a je velmi smutné keď najprv hovoríš o takýchto ženách ako o slúžkách a potom ako druhých mamách a teda pre teba je to asi to isté.....
No čo som tým chcela povedať..... Je to očividne že ty maś velmi čudný pohlad na to a ani za svet si nenecháš tieto bláboly vyvrátiť.... Keď žena varí a upratuje neznamená to že čuší pri sporáku drhne podlahu a znáša facky ako si ty napísala..... Kvoli tomu že ty k tomu nemáš vztah sa tu nemusíš hrať na pani sveta lebo namiesto potešenia partnera v tom vidíš otročenie.... Až budeš mať jedného dňa nejaký normálný vzťah tak uvidíš či bude tvoj mužíček ochotný vyvárať vám a keď ani on ani ty tak možete vyhadzovať kopu peňazí za dovezenie jedla.... Navariť sa dá aj za 20 minút keď nie si lenivá nezabere to celý deň ani štvrťku dňa len by si musela obetovať pól hodinu z toho času čo pozeráš na nejaké zmalované štetky na Youtube..... Tolko k tebe....
23 
 fotka
surikatka  14. 3. 2016 12:35
A ďalsia vec keď ženy varia nerobia to len pre chlapov ale aj pre seba alebo aj pre ich dieťatko jednoducho to robíme pre nás a nie len pre neho..... Niektorý ludia to majú velmi pomýlené v 20 neviem kolko rokoch visia na krku mamine a vypisujú hrdinstvá pritom ani nemali normálny vzťah jaj Bože....
24 
 fotka
lenuska175  14. 3. 2016 13:52
@surikata skvelý koment

a k autorke,
skvelý článok
25 
 fotka
paulieevans  14. 3. 2016 15:37
@surikatka Krásny koment. Ale to ona nepochopí. Stačí pozrieť jej výplody čo sem píše a jasne uvidíš ten fakt - ona nikdy nezažila to - byť ľúbená a ani ľúbiť určite nevie plnohodnotne. Stále si myslí, že život sa točí len okolo zadkov, pŕs, šminiek a uchádza jej podstatné, že nikto nechce doma tupú sliepku, čo kváka o samovražde a o tom aká je neschopná a čo sa vkuse ľutuje. Myslí si, že vzťah je len o drahých daroch, reštikách, o výške, o váhe... Nedochádza jej, že láska je zdieľanie životného priestoru, neskutočná obeta a že sú aj ťažké chvíľky vo vzťahu. A že treba tomu druhému byť oporou aj keď padne do sračiek a že ak ten človek nie je kokot, zase on tebe pomôže keď ty do nich padneš...
26 
 fotka
surikatka  14. 3. 2016 16:08
@paulieevans @Lenuska175 To naozaj....? A pritom ja som si to po sebe prečítala ešte raz a mala som dojem ako keby to bol len taký prúd emócií ktorý som zo seba vychrlila.... Asi aj trošku nezrozumitelným štýlom...
No mňa to velmi mrzí ako je medzi nami tolko ludí čo sa asi ani nikdy nenaučia na veci nazerať z mnohých pohladov a napríklad v takej skutočne radostnej záležitosti ako navariť s láskou jedlo pre mňa a partnera vidia len otročenie pri sporáku...... Nie ženy nebojovali za to aby nemuseli variť a upratovať a nemá to nič spoločné s utláčaním a volebným právom a ešte Boh vie s čím sa tu bude slečna ohrňať.... Nikto nikoho nenúti variť aby bol ten človek považovaný za správnu priatelku.... Je to vskutku smutné keď niekto má potrebu iné ženy zosmiešňovať lebo sa vyjadrili že aj ony s radosťou pripravia pre svojho partnera jedlo a poupracú.... Keby sa táto žena raz ocitla v chladnom byte sama tak si pozriem ako bude emancipovaná a nespraví si ani sáčkovú polievku lebo nie je predsa otrok.....
27 
 fotka
antifunebracka  14. 3. 2016 16:33
Takto by to malo byť.
28 
 fotka
vitocorleone  14. 3. 2016 22:09
29 
 fotka
armita  3. 4. 2016 15:05
Naozaj krásny blog, aj keď som paradoxne po ňom ostala smutná, ale veľmi ma teší, že takáto láska vôbec existuje Akosi ma len zamrzelo, ako si niektorí ľudia nič nevážia, lebo byť pre niekoho všetkým nie je žiadnou samozrejmosťou ...a o to viac sa teším, že ty si to všetko krásne vážiš
30 
 fotka
pubertslatinocelny  9. 11. 2018 08:56
Som rad, že si to na druhý deň nevymazala
Napíš svoj komentár