Keď malé dieťa plače, lebo mu druhé zobralo hračku alebo mu mamka nekúpila lízanku, tak mi to príde smiešne. Lebo plačú, akoby sa im niečo vážne a tragické dialo. Keď som pri tom, často sa smejem a prihováram sa im súcitne, že isto celá ťarcha sveta musela spočinúť na ich pleciach a že vyzerajú, že majú kopu problémov. No predstavte si, že sa im dejú aj horšie veci. Neviem, prečo si to ja myslím a prečo sa aj hovorí o detstve ako o najšťastnejšom a najbezstarostnejšom období života. Dobre, veď neplatia účty ani nemajú na krku hypotéky ani svokry (ja mám super svokru) ani nemusia živiť hladné krky okolo seba. No na druhej strane - práve v detstve môžu deti zažiť a vidieť tie najhoršie veci, pričom nemajú dostatok skúseností ani zdravého úsudku, aby ich dokázali spracovať. A to je tá ťarcha sveta, čo spočíva na ich pleciach. Nedokážeme ich od toho uchrániť, keď sme my sami poškodení. Sme. Nebudem písať, že nie sme. Aj keď sa dá pretvarovať, nedá sa to zakryť. Deti narážajú na krutú realitu veľmi rýchlo a nie ako si my myslíme, že to ešte len uvidíš, keď vstúpiš do sveta dospelých. Už to vnímajú, aj keď nerozumejú, no vnímajú. Ja som vnímala veľa vecí ako decko, aj keď sa moji rodičia pretvarovali. Dusno sa dalo krájať. Ja som si myslela, že je to normálne, že to tak má byť. A to som z "obyčajnej" rozvedenej rodiny, kde ma nikto netýral fyzicky ani úmyselne psychicky. Stačilo, že rodičia nemali dobrý vzťah. Chcem tým povedať, že prestaňme byť naivní, keby sme náhodou boli. Svet je hnusný a deti to nemajú o nič ľahšie ako dospelí. Z mnohých hľadísk dokonca ťažšie. To, že revú kvôli lízatku a že ich jediná starosť je jesť, spať, a hrať sa a ešte inšie, ešte neznamená, že sa nestretávajú s krutou realitou. Svet je zlý. Prečo? Lebo sú v ňom ľudia. "Buďme ľudskí" znamená vlastne "buďme zlí", lebo náš prirodzený inštinkt je byť sebeckí, zákerní, vypočítaví... Ale zároveň je kúl tváriť sa, že sme dobrí, lebo vždy chceme dosiahnuť niečo, na čo nemáme. Nemáme nato byť dobrí.

 Blog
Komentuj
 fotka
pubertslatinocelny  17. 7. 2018 21:41
Opäť raz vážna tvár kolieska
 fotka
ferko2  17. 7. 2018 22:16
Mozme byt dobri preto ze chceme byt dobri...myslim ze mozme...
 fotka
kaiserchief1  18. 7. 2018 11:04
Trosku pesimisticke nie? Nemame na to byt dobri? Preco si to myslis?
 fotka
gorgor  18. 7. 2018 19:59
Bitka o lízatko je začiatkom konfliktu človeka proti človeku.
Deti znesú všetko, lebo nevedia, čo je štandard a sú naprogramované prežiť za každú cenu. Ak ich budeš vychovávať v bavlnke, budú ju vyžadovať celý život.
Človek nie je zlý ani dobrý, to sú pojmy z rozprávok. Človek je živočích ako každý iný.
 fotka
drink  20. 7. 2018 16:39
Dlho su tu nebola
 fotka
antifunebracka  24. 5. 2019 17:34
CHCem sa za teba vydať
 fotka
kolieskonavoze  17. 7. 2019 14:20
@pubertslatinocelny som koliesko mnohých tvárí! pubert, ty sem ešte chodíš? nemal by si už byť adolescent po toľkých rokoch? či to birdz ťa zaklial?
@Ferko2 si TY dobrý?
@Kaiserchief1 si TY dobrý?
@gorgor aj je naprogramovaný a aj tak neprežije a zomrie.
@drink ďakujem za povšimnutie si, chodím asi raz za rok, cez prázdniny, a čítam komenty po roku
@antifunebracka ďakujem za krásny koment, no musím ho nahlásiť na polícii :/
 fotka
kaiserchief1  17. 7. 2019 15:38
Prečo sa pýtaš mňa?
 fotka
antifunebracka  17. 7. 2019 16:19


:/
10 
 fotka
pubertslatinocelny  17. 7. 2019 16:22
Začal som opäť pred vyše rokom a nejak som sa zdržal, hoci pôvodne som myslel, že ostanem len na skok
11 
 fotka
gorgor  29. 7. 2019 11:48
@kolieskonavoze
Prirodzene, veď doteraz vyhynulo 99% všetkých organizmov. A človek už má na krajíčku, vlastne je dávno za hranicou, keď ešte mohol uvažovať o prežití.
Napíš svoj komentár