Jim Morrison vlastným menom James Douglas Morrison (* 8. december 1943, Melbourne, Florida – † 3. júl 1971, Paríž) bol básnik a spevák skupiny The Doors. Je považovaný za jedného z najcharizmatickejších, najoriginálnejších frontmanov hudobnej skupiny ktorý svojim vystupovaním ovplyvnil životný štýl a správanie mnohých rockových hudobníkov. Bol aj autorom niekoľkých básnických zbierok, krátkeho dokumentárneho filmu a aj troch hudobných videoklipov („The Unknown Soldier“, „Moonlight Drive“, a „People are Strange“). Morrison zomrel v Paríži vo veku 27 rokov.

Jim Morrison sa narodil 8. decembra 1943 v Melbourne na Floride v rodine írsko-škótskeho pôvodu, a to admirálovi vojenského námorníctva USA Georgeovi Stephen Morrisonovi a jeho manželke Clare Clarke Morrisonovej. Jim mal dvoch súrodencov: sestru Anne Robin, ktorá sa narodila roku 1947 v Albuquerque v Novom Mexiku, a brata Andrewa Lee Morrisona, ktorý sa narodil roku 1948 v Red Bluff v Kalifornii. Vzhľadom na otcove povolanie sa rodina často sťahovala, na čo mnoho psychológov a Morrisonových biografov upozorňovalo ako na dôvod, kvôli ktorému sa Jim mohol cítiť vykorenený. Keďže George Morrison svoju rodinu kvôli práci často opúšťal, prvé roky života strávil Jim s matkou u starých rodičov v Georgii, kde život podliehal prísnym viktoriánskym pravidlám. Po vojne sa už kompletná rodina presťahovala do Washingtonu D.C., vzápätí na to do Albuquerque. Tu zažil Jim udalosť, na ktorú neskôr spomínal ako na ,,najdôležitejší okamih svojho života". Cestou po diaľnici do Santa Fe, narazila rodina na cestnú haváriu kamiónu a puelbových Indiánov, pričom pohľad jedného z nich utkvel v mysli Morrisona navždy. Sám neskôr tvrdil, že duša Indiána vstúpila do jeho tela.
Morrison strávil časť detstva v San Diegu v Kalifornii, kde začal roku 1958 navštevovať strednú školu Alameda High School v meste Almedan, ktorú neukončil. V júni 1961 nastúpil na George Washington High School v meste Alexandria v štáte Virgínia. Neskôr žil u starých rodičov v meste Clearwater na Floride, kde sa zapísal do Florida State University, kde hral aj v náborovom filme tejto školy.
V období strednej školy sa začala výrazne formovať Morrisonova excentrická povaha. Začal byť trúfalým a experimentovať s hranicou dovoleného i s hranicou spoločenských i ľudských konvencií. Jeho charakter sa formoval aj na základe veľkého vzťahu k literatúre a filozofii. Veľkými vzormi bol Nietzsche, či beatnickí autori ako Ferlinghetti. Jim Morrison bol tiež považovaný za veľmi bystrého a inteligentného žiaka, ktorý filozofov vedel pochopiť. Záujem mal aj o poéziu, ktorú sám písal a maľbu. Svoj záujem o film pretavil do štúdia na filmovej škole.
Po maturite nastúpil na University of California, Los Angeles (UCLA) na študijný odbor filmovej tvorby. Počas štúdia natočil dva krátke filmy, prvý z nich nazvaný First Love sa objavil na verejnosti v dokumente o filme, ktorý má názov Obscura. Na základe neúspechu svojho druhého filmu počas verejného školského premietania, Morrison školu opustil rok pred ukončením, cítiac sa ako nepochopený umelec. Počas študijných rokov však spoznal viacero študentov, vďaka ktorým neskôr vznikla legendárna skupina The Doors.

 Blog
Komentuj
 fotka
hellium  20. 6. 2012 22:31
Ak si ešte nečítal Nikdo to tu nepřežije, tak vrelo odporúčam.
 fotka
kompotti  20. 6. 2012 22:46
vďaka za tip v piatok obehám knižnice
Napíš svoj komentár