Tak - toto je oficialne moj prvy blog.
Mam v plane pisat rozne clanky - svoje poznatky, napady, myslienky, random-ne filozofovanie a zazitky

Tak zacnem poznatkami, lepsie povedane - recenziou na film.

Prednedavnom som si stiahla film Stardust (Hviezdny prach). Velmi ma oslovil ten film, nielen hviezdnym obsadenim ale aj svojim pribehom. Odporucila som ho jednemu kamaratovi, jemu pripadal sice divny, ale velmi si pochvaloval soundtrack. Ale poznamenal, ze nie je moc na takyto druh filmov.
A aky je to vlastne film? Je to fantasy/dobrodruzny pribeh o tom, ako hlavny hrdina Tristan Thorn slubi svojej "pravej" laske, ze ked prinesie padnutu hviezdu, ktoru prave videli, si ho vezme za manzela. Ona to prijala, i ked lahkovazne.
Tristan ale "nadabi" na mensi problem - hviezda padla za murom. Ale nie je to len hocijaky mur, je to kuzelny "Wall", ktory oddeluje magicky svet Stromhold od toho nasho - teda konkretnejsie, Anglicko.

Film zacina rozpravacom (ktory je mimochodom Sir Ian McKellen), ktory zahlasi: "Jeden filozof raz polozil otazku: Sme ludia, pretoze pozorujeme hviezdy, alebo pozorujeme hviezdy, pretoze sme ludia? Celkom bezpredmetna otazka. Zaujimavejsie by bolo spytat sa - pozoruju hviezdy nas?"
Postupne nam dovolia nazriet do toho magickeho sveta Stromhold a zistime, ze kral Stromholdu (Peter O'Toole) je na smrtelnej posteli a jeho synovia cakaju, kto z nich bude naslednikom tronu.
Ich otec ich zauci, ze ked bol mlady, tak pozabil vsetkych svojich bratov aby si zaistil tron V tej scenke urobi cameo aj Rupert Everett ako Sekundus (velmi sa mi paci napad pomenovat svoje deti podla cisel , nuz nejak ho chudaka zabiju tak traja bratia zostavaju. Padne otazka od krala, ze kde je ich sestra, Una, a zle sa pozrie na Septima, no on sa obrani, ze on ju nezabil, kedze ti zvysni dvaja "kreteni" su stale nazive
Takisto zistime, ze Tristanov otec kedysi tiez presiel mur, chodil tam za svojou laskou s ktorou mal potom aj dieta. Bohuzial ona je otrokynou carodejky, takze nevie utiect.

Nuz, pomaly sa presunieme do "sucasnosti" a vidime Tristana starsieho, ako takeho 18-rocneho teenagera. Pracuje ako predavac v miestnom obchodiku a je zalubeny do miestnej krasavice, Victorie. No, o jej srdce taktiez bojuje Humphrey, ktory je gentlemanskejsi ako Tristan. No aj tak sa Tristan nevzdava a skusa dalej...
Raz pozve Victoriu na piknik v noci a dozvie sa od nej, ze Humphrey ide kvoli nej do Ipswitchu ( (mne osobne to meno mesta velmi prislo smiesno, lebo si ho pamatam z jedneho velmi smiesneho sketchu v Monty Pythonovi, takze si to nevsimajte - isiel jej tam kupit prsten. Jemu to dojde, ide o zasnubny prsten. Je z toho smutny a vravi jej, ze on by kvoli nej isiel hocikam, aj na opacny koniec sveta. No ona to nebere prilis vazne. Medzitym nad nimi padne hviezda a ona utrusila "...aka nadherna hviezda!". To Tristanovi vnuklo napad, ze tu padnutu hviezdu prinesie Victorii ako dokaz jeho lasky. Ona mu prislubi, ze ked mu to donesie do jej narodenin, tak si ho vezme a ak neprinesie, zoberie si Humphreyho.

Tymto sa zacina Tristanove dobrodruzstvo. Mal v plane dostat sa za mur, ktory je strazeny straznikom, ktoreho mimochodom hra David Kelly (Charlie & the Chocolate Factory - Grandpa Joe) a je velmi smiesne vidiet ako machruje so svojou palicou a riadne da pozausi Tristanovi Dozvie sa, ze i jeho otec, Dunstan, sa pokusal prejst mur, tak sa vrati domov a vyzveda od otca. Otec mu da list, ktory zanechala Tristanova mama s kosikom, v ktorom bol Tristan Pri tom liste najde sviecku, ktoru aj zapali. No on nevie, ze to nie je obycajna sviecka, ale Babylonska sviecka. Zapalenim umozi cestovanie - transportovanie na miesto, na ktore prave myslite. Tymto sposobom sa dostane ku "hviezde". No, ale nenajde hviezdu, ale dievca menom Yvaine. Chvilu mu potrvalo, kym dosiel, ze dievca=hviezda

/dopisem neskor/

 Blog
Komentuj
 fotka
ygor  23. 11. 2007 13:31
Fajn niekolko veci

1. Stiahla? dobry napad pisat to na verejne miesto to je ako koledovat si o inspekciu

2. Recenzia nie je o tom ze vyrozpravas cely pribeh
 fotka
finwaell  6. 4. 2008 02:36
Tá istá pripomienka ako Ygorova num. 2



Je to skvelý film, herecke výkony výborné (však všetko Briti, až na 2-3 ale to sú vynikajúci herci aj tak disappointed:napr. Robert De Niro, Michelle Pfeiffer )



Príbeh je pútavý, a Gaimanov génius sa prejavuje hádam všade, hlavne v jedinečnom humore (7 princov) a dôraze na rôzne drobné detaily, mnohé z ktorých si všimneš až keď to vidíš niekoľkokrát



A rozhodne sa to niekoľkokrát vidieť oplatí



Škoda len že si už tak dlho nič nenapísala. Zaneprázdnená, alebo demotivovaná?



Trošku doladiť a je to fajn, a nenechaj sa odradiť nedostatkom komentárov, možno si už pochopila, aký druh "článkov" na tejto stránke letí najviac. Ale nenchaj sa odradiť, kvalitné veci si čitateľo nájdu vždy, oplatí sa písať aj pre úzky okruh ľudí
Napíš svoj komentár