Bol zriadený v roku 1941 v dedinke Birkenau, neďaleko malého Poľského mesta Osvienčim. Doviezli tam viac ako milión ľudí, ktorých nalákali na prácu a lepší život. Hromadne ich tam prepravovali vlakmi. Boli to celé rodiny, ktoré po príchode rozdelili na mužov a ženy s deťmi. Tento proces bol veľmi emotívny, pretože rodiny chceli zostať spolu. Silnejší a zdatný muži šli pracovať a ostatných zavraždili.

Celý tábor bol ohradený ostnatým drátom, cez ktorý šiel elektrický prúd. Ľudia tam \"žili\" v úhohých podmienkach. Voda, ktorá bola určená na hygienu, tiekla len zriedka. (My si už ani nedokážeme predstaviť, že by sme sa niekoľko mesiacov neumývali.)

Asi 4/5 ľudí bolo hneď odvedených do plynových komôr a ostatný zomreli na následky chorôb, podvýživi, týrania, lekárskych pokusov. Ženám ostrihali vlasy, z ktorých sa potom vyrábala látka. Tá sa predávala v celom Nemecku.

Prvé stavby, ktoré boli v tomto tárore postavené, boli tehlové. neskôr boli len z dreva. Vezenský komplex mal rozlohu až 140 hektárov. Dodnes sa v Auschwitz - Birkenau zachovalo 45 murovaných a 22 drevených barakov. Taktiež zbytky plynových komôr a základov pre kremačné pece.

Ostáva nám len dúfať,že sa takáto hrozná tragédia už nikdy nezopakuje. Veď aký má význam bezcielne zabýjanie ľudí?

 Úvaha
Komentuj
 fotka
ladyvegetarian  7. 3. 2009 14:41
Ako ja som tam bola z triedou na exkurzii. Velmi je to smutne. Ako ked nam tam o tom hovorili a videli sme vsetky tie veci... uff... normalne som plakala ked som dosla domov.
 fotka
plarika  7. 3. 2009 15:09
Človek si to ani neuvedomí čo všetko zlé sa dialo a deje, až kým to na vlastné oči nevidí..
Napíš svoj komentár