Ako malé dievča som vnímala ľudí vo veku okolo 25 rokov určitým spôsobom, ktorý vám teraz priblížim. Doteraz mám ten pocit z detstva zafixovaný v sebe a veľmi dobre si ho pamätám. Avšak neviem ho vôbec prepojiť so skutočnosťou, že už aj ja mám 25 a mala by som byť taká, ako som si kedysi predstavovala. Spísala som zopár bodov, v ktorých som sa mýlila. Možno sa v niečom nájdete, možno nie… Toto je čisto individuálne a je to iba môj subjektívny pohľad/názor, nedá sa to zovšeobecňovať na všetkých ľudí, berte to prosím na vedomie pri čítaní tohto blogu.





Ako malá som si o cca 25 ročných ľuďoch myslela, že:

1. Vedia dobre variť veľa rôznych jedál, kľudne aj pre celú rodinu.

Uvariť zvládnem pár veľmi jednoduchých jedál, čisto iba pre moju potrebu - neodvážila by som sa to naservírovať nejakej návšteve.. Okrem toho mám veľmi obmedzený repertoár a často sa mi stávajú “nehody” pri varení… A vôbec neviem variť také klasické slovenské jedlá ako napríklad halušky, segedín, guláš, rezne a podobne. A tie možno ani nebudem nikdy vedieť, keďže to nie je zrovna môj štýl jedál.

2. To je najvyšší čas na svadbu.

Síce viem, že veľa ľudí aj mladších odo mňa už svadbu malo a sú šťastní, priznajme si, že pre mnoho z nás je to ešte v nedohľadne. Síce mám priateľa a vedela by som si predstaviť s ním svadbu, viem, že po roku je na to ešte skoro. Nie každý našiel na prvýkrát “toho pravého”. A pokiaľ ho nenašiel, tak skrátka nemal ešte možnosť stihnúť sa viac spoznať a nadviazať dlhodobý vzťah, ktorý by už bol zrelý na svadbu.

3. Sú už pripravení na deti.

Aj keby som chcela mať deti, viem, že ešte by som na ne pripravená vôbec nebola… Aj keď, je niekedy človek vôbec skutočne pripravený na deti? Toto nebudem asi viac rozoberať, keďže je to veľmi individuálna a obšírna téma. Verím, že vreskot ma doplní.

4. Sú múdri, vzdelaní, majú všeobecný rozhľad a ovládajú učivo ZŠ - geografia, prírodoveda, dejepis atď.

Keby mi teraz niekto dal písomku z týchto predmetov z učiva ZŠ, tak by to bola asi 5ka.

5. Už sa obliekajú vyspelo, nosia slušné dospelácke oblečenie, majú vycibrený vkus a ženy sa obliekajú ako “dámy”.

Väčšinu času nosím čierne riflové nohavice a tričko s mikinou a dosť oblečenia mám ešte zo strednej školy aj keď kvôli práci mám v šatníku aj veľa slušnejších kúskov.

6. Sú nudní, vôbec im už nešibe a nerobí im problém dlho obsedieť.

Ja sa cítim rovnako bláznivá a šibnutá ako dieťa a stále mi robí problém dlho obsedieť na nudných prezentáciách. Super je, že teraz ma už k tomu aspoň nikto nenúti.

7. Že už sú starí na párty.

Na party nie sme nikdy starí predsa druhá vec je, či vládzeme.

8. Vedia žehliť.

Neviem, či neznášam viac pokrčené veci alebo žehlenie. A hlavne preto, že aj keď sa mi niečo podarí ako-tak vyžehliť, tak kým prídem do práce, je to znova pokrčené.. Preto svoju kapitolu žehlenia uzatváram tak, že sa snažím kupovať oblečenie z materiálov, ktoré sa až tak nekrčia. Namiesto košele si dám do práce radšej elegantný elastický svetrík. Nehovoriac o tom, že sa mi zrazili už asi 3 košele aj keď som ich prala len na 30tke ako uvádzali na štítku. A keď už musím žehliť, tak to robím tesne predtým ako si to idem obliecť, lebo v skrini sa to aj tak ešte dokrčí..

9. Majú už ako také know-how ako žiť život.


Aspoň tak sa správali všetci 20+ ľudia pred 10 rokmi na birdzi Teraz už vieme, aká je realita.


10. Myslela som si, že už nie sú tými deťmi, akými boli kedysi…

Ja osobne som stále tým istým dieťaťom, akým som bola kedysi.. Moja duša a podstata sa nezmenila, je stále rovnaká.. Aj keď možno sa mi to len zdá alebo nevnímam rozdiel, pretože som sama so sebou každý deň…

A aj preto sa snažím si postupne vybudovať iný pohľad na ľudí starších odo mňa. O babičke v autobuse si predstavím, že aj ona bola kedysi dieťa, že reálne sa nič okrem veku a fyzických vlastností nezmenilo a nemusím mať obavy z konverzácie s ňou len preto, že je staršia. Jej duša je rovnaká aká bola kedysi.

Takisto pri konverzácii so staršími kolegami (napr. 40-50 rokov) mám automaticky nejakú bariéru, čisto len preto, že ich rok narodenia bol skôr ako ten môj. Snažím sa tieto bariéry zbúrať. A veľmi dúfam, že keď ja budem staršia, tak nebudú mať mladší ľudia problém sa so mnou normálne porozprávať, ako keby som bola ich rovesníčka a nebudú mať takéto nezmyselné bloky a bariéry.

Naša duša nestarne. Starne iba naša telesná schránka.

Ako ste vy vnímali 25 ročných ľudí ako deti? Naplnili sa vaše predstavy, alebo ste nemali vôbec žiadne?

 Blog
Komentuj
 fotka
miro777  12. 10. 2020 23:58
Podla mna sa u sucasnej generacie oproti minulej mnohe veci posunuli ovela viac dozadu. Este v 90 rokoch to bolo ozaj prevazne tak ze v 25 sa uz zenili/vydavali posledni z rocnika a mali hypoteky/pracu/prve dieta. V sucanosti je podla mna 25 ten bod kedy vela ludi si povie ze "I am too young for this shit" a idu radsej cestovat, "hladaju sa" pripadne si chcu este uzivat zivot.
 fotka
lenkaska1  13. 10. 2020 00:17
@miro777 áno, to je tiež dobrý postreh
 fotka
annyejnji  13. 10. 2020 01:04
ale zase, to sa neda porovnavat. V časoch, ked sa ludia brali mladší, tak ani na výšky nechodilo tolko ľuďí, šli pracovať v 18-20 už...
 fotka
annyejnji  13. 10. 2020 01:05
no a ja som si predstavovala 25-ročných hrozne staro. Som si predstavovala, že ich deti idú práve do školy a už majú vlastný dom a tak
 fotka
jasmiine  13. 10. 2020 02:05
Ked som bola malá tak otcova sesternica mala 26 rokov a bola este slobodna, vsetci a aj ja sme si mysleli aka je divna ze uz 26 a nema deti a manzela, nevedela som to pochopit. A teraz ja uz mam nejaku dobu po 26 a svadby sa bojim jak cert kriza
 fotka
aventine  13. 10. 2020 03:21
Mám v živej pamäti, ako babka raz hovorila že umrel z dediny taký mladý, len tridsaťročný, a ja som ostala zaskočená, že na 30 ročného povedala mladý :,D ach jaj
 fotka
drazoal  13. 10. 2020 08:26
Super blog mne nasi furt hovoria, ze 25 je uz fakt blby vek na to nemat (vystudovanu) skolu/(stabilnu) pracu/ (akehokolvek) partnera

Ale uplne citim, co pises
 fotka
misfit44  13. 10. 2020 11:10
@drazoal hmm ked tak rozmyslam, minimum mojho okolia ma vsetky tri spomenute veci
 fotka
primitiv  13. 10. 2020 14:39
Je rozdiel medzi ostatnými, normálnymi 25-ročnými ľuďmi a medzi mnou. Ja som mal takú ilúziu, že v tom veku budem už ako-tak dospelý. Teraz mám 27 a už je príliš neskoro na to, aby som niekedy dospel. Ale myslím, že väčšina 25-ročných sa správa primerane zodpovedne svojmu veku, čo je fajn.
@drazoal Tvoji rodičia majú pravdu, ja nemám nič z toho a hanbím sa, že takí kokoti žijú. Lenže už s tým nič nespravím, som kokot od narodenia a som tam, kde si zaslúžim byť, tak mi treba.
10 
 fotka
tequila  13. 10. 2020 16:29
lol prave si mi zrobila slusnu depresiu, lebo mam 31 a doslova NIC z toho na mna nesedi teda okrem 7

ale napr. ty mi prides celkom vyspela.

len nesuhlasim, ze ludske duse su furt rovnake. ved to absolutne nie je pravda. to by sme nikdy nedospeli, vsetci by sme boli na urovni kojencov. alebo by si nevidela rozdiely v uvazovani medzi dochodcom a pubertiakom.

ver tomu, ze ta babka by sa s tebou inak rozpravala, keby si ju stretla pred 40 rokmi.
11 
 fotka
samuelfghk  13. 10. 2020 21:23
Akurát tu geografiu a dejepis celkom viem ale keby som sa tomu nevenoval potom, tak asi nie a vraj viem dobre žehliť, doma to vždy robím ja. Ale v ostatnom som úplne rovnaký
12 
 fotka
vreskot000  14. 10. 2020 13:55
super blog! paradička
13 
 fotka
vreskot000  14. 10. 2020 14:20
no. vieš čo je zaujímavé? že možno 90 percent toho, čo si napísala, je spoločné pre nás všetkých. práve v týchto nedokonalostiach sa dokážeme spojiť v dobrom práve preto, lebo je to nám blízke a podobné. s tým párty je to u mńa podobné. milujem spoločnosť!!! ale veľmi. ale predstava, žeby som mal isť na diskotéku ma desi. aj tak to teraz nie je možné

poporiadku.

1. téma. keďže som robil ošetrovateľa v domácnosti, variť som sa veru naučil! veru hej! mám úplnú predstavu, čo by som spravil, aj keby som dostal na návštevu celú armádu. problém v tom je,že taká armáda sa ešte nenašla.
má zmysel variť pre takú armádu?

2.téma. nakoľko okrem iného sa venujem hraniu v kostole pri sv. omšiach, 17 rokov je tomu už sobášov som odohral možno dvestokrát... tak nejak. kedysi som si robil evidenciu, potom ma to pri nejakom čísle prestalo baviť. rekord mám 4 svadby po sebe s kňazom. no. Takže tých áno ano, beriem beriem, sľubujem sľubujem som sa toho toľko napočúval, že už ani sám nevie, kde je pravda. Ale dajme tomu.

3. téma. keď som chodil s frajerkou, povedal som jej, že chcem 7 detí. rozišli sme sa, a deti nemám . je najvyšší čas na rodinu veru tak. zistil som že starnem. bolia ma ruky príšerne, včera som makal na stavbe. naozaj som sa narobil, ak nerátam, že kôli robote som cestoval spolu 150 km. 75 tam a 75 nazad. je to niečo vyše hodiny tam a nazad, také strašné po dialnici to nie je ujde to rýchlo.

4. aj ja som si to myslel o druhých! vždy som si predstavoval, keď som bol asi druhák na strednej, že štvrtáci to všetko majú v malíčku. no neviem neviem.

5. nosím ešte oblek od maturity, nakoľko už asi nevyrastiem. aktívne športujem, takže celkovo sa udržujem v línii. keď si idem zabehať, alebo na bicykel, prevažovala klasika. tepláková súprava so slnečnými okuliarmi asi spred 20 rokov. + ľahký parfém za pár eur, veď náhodou ak dáka kočka sa pridá, aby to malo zmysel. v aute vždy nosím parfem, teraz je to nejaký rodrigo narcis či čo ja viem. malý flakón stál asi 50 eur. do kostola v nedelu ked autom idem (zásadne) sa obliekam len do obleku. v obľube v lete nosím dlhé biele nohavice s bielou košeľou a čiernymi topánkami. hodinky s prsteňom nesmú chýbať. hodinky ma stáli okolo 10 eur, posledné som kupoval za lacnejšie. prsteň ma stál tiež okolo 5 eur, široký ruženec s vygravírovaným otčenášom po anglicky, chirurgická oceľ. inak je nádherný. taktiež pri sebe nosím ruženec.

6.no ja dlho veru neobsedím!!

7.na párty nechodím. ako hovorí michal david pár přátel mi stačí ako dobre, mám taký humor. aj keď posedenia v spoločnosti majú svoje čaro, a mám ich veľmi rád. ako vieme, aká je dnes situácia, môžeme sa s tým rozlúčiť. Už ani na sv. omšu nemôžem ísť, takže musím ju vypočuť z rozhlasu, niekedy v nedelu ráno o deviatej či kedy. To si ešte zistím sobotu večer z archívu.

8. viem žehliť! prvý krát som žehlil ako 19 ročný na vysokej. v izbe na stole som si rozložil hrubú deku a žehlil som si veci. mám rád poriadok. keď som opatroval starkú, veľmi rád som pral! proste tie čarovné 4 gombíky sú super.
dal som prádlo, dal som prach s avivážou, dal som na 600 otáčok, 40 tku teplotu, denné pranie na koliesku som si nastavil a stlačil som magické tlačítko štart. do asi pol hodiny alebo tak nejak bolo po všetkom, keď som vykladal prádlo z práčky. Fajne voňavé!

9. know how. ak to beriem doslovne, tak je to tajné nezverejnené info, niečo také čo podlieha kritérium utajenia. no. ano. každý máme tajný recept na život. obyčajne to držíme v tajnosti, lebo je veľa zákerných ľudí ktorí sa smejú z cudzieho nešťastia, kedy človek v jednom okamihu sa musí vrátiť na začiatok všetkého. teda tam, kde bol predtým. niekedy veľmi ponižujúce!

10. vieš čo... aj naša duša starne. sú veci nad ktorými som sa nezamýšľal, a nikdy mi zmysel nedávali. boli situácie, kedy som bol nešťastný, ak som niečo pokazil ako dieťa. postupom času som sa začal zaoberať, prečo mi to nedáva alebo dáva zmysel, čo z toho mám a aké je moje životné krédo, kde sa chcem posunúť. to zo mňa vyprofilovalo človeka, ktorý sa zaujíma aj o druhých, a chce im pomôcť. vždy som pri mojej práci pomáhal druhým. či ako opatrovateľ, alebo v tíme potiahnuť za druhého, hoci som z toho nemal nič. alebo spraviť nadprácu, a zase som nemal nič, ale ja som súťaživý typ.

Čo sa týka bariéry medzi staršími ja ich mám. v mojej rodine odjakživa vykám každému kto je generačne starší. podotýkam generačne, teda zato, že mám bratranca o 18 rokov staršieho mu vykať prirodzene nebudem, lebo hoci je starší, je na jednotnej generačnej línii.

aké poučenie z tvojho super blogu mi vystanoví? že starnem....
14 
 fotka
lenuska175  14. 10. 2020 14:43
@miro777 v 90 rokoch bolo ale pre mladych ludi ovela jednoduchsie mat napriklad vlastne byvanie - ceny bytov/najmov v sucastnosti mozu dost ovplyvnovat to, ze je pre ludi tazke po skole hned nasetrit na zabezpeku na hypoteku alebo platit vysoke najmy (teda ja osobne to vnimam ako prekazku momentalne)
15 
 fotka
saddath  15. 10. 2020 11:19
Super blog. Necgcr sa mi pisat dlhy koment kedze mi zle kalibruje klaves. Ale zaklad je balans. Chovat si vnutirne dieta celozivotne a vediet aj zvladat ,,real life. Ja sim vek vzdy brala ako cislo. A vacsinou som bola s o fost starsimi ludmi, od 15 napriklad a videla sim ze tiez sa brodia zivotom. Preto pen sledujem svoje tempo. Ja som sa vzdy citila ako 100 rocna babicka v mladom tele haha.
16 
 fotka
milgamman  16. 10. 2020 08:45
Velmi dobry blog
Hlavne ten posledny bod sa mi pacil
,, Ja osobne som stále tým istým dieťaťom, akým som bola kedysi.. Moja duša a podstata sa nezmenila, je stále rovnaká..
Naša duša nestarne. Starne iba naša telesná schránka. "

A akoze hej. Aj ja som mala take rozne predstavy o starsich ludoch, ktore v mnohom velmi predbiehali realitu.
Ale u mna to zacalo uz v prvom rocniku na prvom stupni, ze som videla jednu stvrtacku, ktora bola vacsia odo mna a mala melir na prameni vlasov, tak som si myslela ze uz aka je mudra, velka a vyspela
Potom som si podobne myslela stredoskolakoc, maturantoch a aj vysokoskolakoch
Ked sa tieto moje predstavy nenaplnali tak, ako som si myslela tak som pochopila, ze to takto nefunguje a postupne prestala mat tieto ocakavania.
Napr. som si aj ja myslela, ze ako seriozne sa zacnem obliekat. A to uz na vysokej Ale ako vobec... A tiez som si myslela, ze 25 je najvyssi cas na svadbu A ze uz budem mat viac usporiadany zivot, budem karieristka atď
17 
 fotka
lenkaska1  16. 10. 2020 09:14
@milgamman jeej ďakujem tak som rada že to mám s niekym podobne
18 
 fotka
lenkaska1  16. 10. 2020 09:15
@aventine no u nás hovoril že umrel mladý aj na 50rocneho
19 
 fotka
lenkaska1  16. 10. 2020 09:16
@drazoal ďakujem no z toho čo si vymenoval ja mám zrovna všetko ale len krátko..
20 
 fotka
lenkaska1  16. 10. 2020 09:17
@tequila ale no, neber to tak zle nemusí to sedieť ani na 50 ročných.
21 
 fotka
milgamman  16. 10. 2020 09:18
Jasne podla mna vela ludi...
Teraz som akurat precitala clanok o tom na emefke. Ale zase az take dramaticke mi to nepride » emefka.sk/dennik-mladeho-...
22 
 fotka
aventine  16. 10. 2020 17:31
No ale teraz mi aj 50-ročný pripadá mladý, mamka má 50 a vyzerá mlado, a na umretie je 50-ročný fakt ešte dosť mladý
23 
 fotka
lenkaska1  16. 10. 2020 19:20
@vreskot000 ďakujem veľmi pekne za názor.
24 
 fotka
vreskot000  16. 10. 2020 20:37
@lenkaska1 ale nemáš za čo s radosťou
Napíš svoj komentár