Ľudia zabúdajú na jednu z najkrajších vecí na svete. Na knihy. Na tie také so stovkami voňavých strán a pevnou koženou väzbou. Rodičia nevedú svoje deti k čítaniu. A večer im namiesto prečítania rozprávky pustia film. Vravím si: "veľká škoda"

Milujem knihy. Milujem čítanie. Milujem, keď sa vďaka knihám môžem ponoriť do vlastného sveta a nemyslieť an to všetko zlé v tom reálnom. Pýtajú sa: "To číta dnes ešte niekto knihy?" a ja hrdo dvíham hlavu a prikyvujem na znak súhlasu. Rovesníci sa čudujú, mladí nechápavo krútia hlavou a moji rodičia sa usmievajú. Spravili úplne obyčajný, no zároveň dôležitý čin. Kúpili mi knihu. Prvú ozajstnú knihu. Mala som osem rokov a v ruke Harryho Pottera. Rowlingová ma už ako dieťa naučila vnímať čaro kníh a vezie sa to so mnou dodnes. Môžem jej byť za to vďačná

Vtáky nemôžu byť bez krídel. Tak môžme byť my ľudia bez kníh? Vravia, že áno. Veď máme ešte noviny, filmy či internet. Ja si myslím, že nemôžeme a isto so mnou ešte veľa ľudí súhlasí. Vďaka knihám môžme mať aspoň na chvíľu svoj vlastný svet. Aspoň na minútku sa oslobodiť od vlastných problémov a vnímať problémy našich kniźných hrdinov, ktoré sa stále vyriešia. Vďaka knihám dokážeme fantazírovať a snívať. Vraj netreba snívať. Vraj treba žiť v realite a nie v snoch. Zas a znova nesúhlasím. Sny sú to najkrajšie čo človek môže mať. Je dôležité snívať a ešte dôležitejšie snažiť sa splniť si svoje sny. A nezáleží na tom, či sa to podarí, ale že sme sa o to aspoň pokúsili.

To mi dávajú knihy. To čo krídla vtákom. Nadhľad. Voľnosť. Byť nad vecou a nechať sa únášať životom. Dokážem žiť v realite. No so snami a štipkou fantázie. Vďaka knihám.

moja dnešná školská práca zo slovenčiny

 Blog
Komentuj
 fotka
bondulka  16. 5. 2012 21:56
súhlasím s tebou úplne..pekný článok
 fotka
littlegirl12  16. 5. 2012 22:38
@bondulka ďakujem
 fotka
lucinka7  16. 5. 2012 23:31
Dnes som bola u lekárky. Sedela tam rozlietaná matka s možno 8 ročným synom začítaným do "svojho sveta" usmiala som sa. Nie je to nemôžné, len pomaly zriedkavé...
 fotka
mkamka  17. 5. 2012 23:38
ten pocit... začítať sa do knihy, cítiť jej vôňu, papier pod prstami

čo si pamätám z detstva- ja a kniha, niekedy v noci pod perinou, čítajúc ju len pri malom svetielku...
 fotka
vreskot000  27. 10. 2018 21:24
hej bola to tuším maturitná téma v nejakom roku
Napíš svoj komentár