Koncom minulého roka sa do slovenských kín dostal zaujímavý filmový kúsok. Imaginarium Dr. Parnassa. Už len mená hlavných tvorcov určite vzbudili pozornosť náročnejšieho fanúšika. Napríklad režisér a scenárista Terry Gilliam je zárukou podivností plného snímku. Tento muž stál za filmami ako Krajina prílivu, Kliatba bratov Grimmovcov, 12 opíc, Monty Python: Zmysel života a iné. Ak ste videli aspoň jeden z nich, dokážete si predstaviť, čo Gilliam dokáže spraviť s filmom. Nesedel však len na režisérskej stoličke, spolu s Charlesom McKeownon napísal scenár.
Títo dvaja muži fascinujúco vyrozprávajú príbeh Dr. Parnassa. Parnassus bol kedysi mníchom, ktorý veril tomu, že svet závisí na rozprávaní príbehov. Pán Nick, vskutku faustovská postava, sa ho pokúsil presvedčiť, že tomu tak nie je, no Parnassus len pripustil, že to nemusí byť práve on, kto tie príbehy rozpráva. Tak sa začal ich vzťah plný stávok, súťaženia a podvodov. Parnassus cestuje svetom celé stáročia až sa zamiluje do krásnej mladej ženy. Akú má však nádej starý tulák? Žiadnu, až kým neuzavrie dohodu s Nickom: ten mu navráti mladosť (dosť relatívny pojem) a pomôže mu získať ženu jeho snov. To všetko len za jeden sľub, ktorý ovplyvní neskoršie dianie. Čo by človek nespravil pre lásku? S Parnassom sa stretávame, keď vedie putovné divadlo- Imaginarium Dr. Parnassa. Divadelná skupina ponúka divákom neobyčajný zážitok. Každý, kto má odvahu, môže prejsť magickým zrkadlom do hlbín svojej vlastnej predstavivosti a snov. Členmi sú okrem Dr. jeho 15-ročná dcéra Valentina, lilipután Percy a mladý muž Anthony. Keďže sa blíži chvíľa, kedy si po krásnu Valentinu má prísť pán Nick, jedinou nádejou Parnassa je získať päť duší skôr ako Nick. Naháňačka za dušami sa začína. Ku skupine sa pridáva tajomný Tony, ktorý si všetkých získa svojimi skvelými rečníckymi schopnosťami. Kto je naozaj Tony? Zmení Valentina osud, ktorý jej predurčili dvaja starí muži? A kto si získa jej srdce. Vyhrá pán Nick alebo Dr. Parnassus?
Zaujímavý príbeh máme. Pýtate sa však, kto stvárnil hlavných hrdinov? Dr. Parnassa hrá skvelý starý pán Christopher Plummer. Množstvo jeho nominácií a ocenení je dôkazom jeho hereckého umenia. Predstaviteľ Anthonyho, Andrew Garfield, je obrovskou nádejou pre filmový priemysel- nie je len peknou tváričkou ale aj talentovyným hercom. Liliputána Percyho si zahral vtipný Verne Troyer. Do úlohy Valentiny chceli obsadiť zaujímavú ženu, „neokukanú“ tvár. Eva Green a Gemma Artenson mali smolu. Rolu získala modelka Lily Cole. Herecké výkony modeliek ma tak trochu desia ale Cole to zvládla bravúrne. Valentina je femme fatale. Gilliam o postave Tonyho povedal: „Je typom človeka, ktorý povie šialené veci a hádam im aj sám uverí.“ Heath Ledger potvrdil svoje kvality ako Joker v Temnom rytierovi a skvelo sa zhostil aj tejto úlohy. Pán Nick je charizmatický človek a hudobník Tom Waits s jeho diabolsky poetickou povahou bol skvelým výberom. Tento snímok je nabitý veľkými menami, fantáziou, magickým realizmom, absurditou. Možno však práve obrovská herecká a režisérska sloboda podrazia nohy napätému očakávaniu divákov.
Pozornosť si Imaginarium získalo aj smutnou udalosťou, ktorá tvorcov postihla ešte pred jeho dokončením. Jeden z hlavných hrdinov zomrel. Talentovaný mladý herec Heath Ledger sa 22.01.2008 vo veku 28 rokov predávkoval liekmi. Svet zostal šokovaný. Jeho filmy boli stále úspešnejšie a zdanlivo nemal dôvod ukončiť svoj život. Avšak stalo sa, čo sa stalo a filmári nevedli, čo s projektom ďalej. Našťastie väčšina scén s Ledgerom už bola hotová a tak sa rozhodli v tých zostávajúcich „nahradiť“ ho inými hercami. Tak sa do filmu dostali Johnny Depp, Jude Law a Colin Farrell. Pýtate sa, ako mohli namiesto jedného herca dosadiť troch? To musíte zistiť sami.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár