Vojdem do izby a zatvorím za sebou dvere. Hudba z veže mi hrá na celú izbu a na stole zapnutý note book, kde sa každú chvíľu ozýva to známe „ee“ z icq. Mamka na mňa niečo kričí, ale ja nepočujem. Bože čo zase chce!?! pomyslím si a vrátim sa napäť k nej. Opýtala sa ma, aký som mala deň v škole. „Fajn.“ Odpoviem jej a vraciam sa naspäť do izby.

Tak takto nejako to vyzerá v dnešných rodinách. Moderná doba ovplyvnila všetko, čo sa len dalo a dnešný mladí ľudia žijú vo svete internetu a imaginárnych priateľstiev s neznámymi ľuďmi. Denne klikajú aj hodiny a všetko to, čo by mali povedať svojej mamke, alebo rodine, radšej riešia tým, že to vyklopia tomu neznámemu na druhej strane. Veria ľuďom, o ktorých nevedia nič, len ich prezývky na chate. Je pre nás úplne normálne, povedať ľudom z chatu ako ich máme radi a ako ich dokonca ľúbime, ale vlastnej krvi nám to príde povedať ťažké. Namiesto toho, aby sme voľné chvíle tvorili s rodinou, presedíme ich za počítačom, alebo televíziou. Také niečo, ako rodinné prechádzky sú nám úplne cudzie a o riešení problémov ani nehovoriac. Boli časy, keď súrodenci žili v jednej izbe. Všetci. Nehovorím, že to nemalo svoje nevýhody, malo a to dosť, ale jedno tu určite nechýbalo, a to komunikácia. Či ste už chceli, alebo nie, tak ste to slovo spolu prehovorili a po čase to plynulo do rozhovorov aj na celé hodiny. Súrodenci o sebe vedeli veľa, akých majú kamarátov, aké majú problémy a vedeli si pomáhať. Ak mám pravdu povedať, mne to chýba. Chcela by som nájsť v mojom bratovi niekoho, kto by sa nebál mi povedať všetko a ja by som mu mohla všetko povedať tiež. Ale nech už je moja snaha o rozprúdenie komunikácie akákoľvek, nepomôže to. Brat mi len odvrkne, niečo v tom zmysle, že prečo zase otravujem, či nemám na starosti niečo lepšie. Veď ja som sa len chcela porozprávať. O tom, aký mal deň, alebo ako sa mal v škole. Bežné, trápne otázky. Ale aj to by ma potešilo. Veď na internete na ne odpovedá s radosťou. Často si až v dospelosti ľudia uvedomujú, ako veľa stratili v detstve tým, že sa vôbec nerozprávali. Až vtedy vlastne zistia, že o tom druhom nič nevedia, čo je smutné. V dnešnej dobe, akoby tieto veci úplne zanikli. Koľkí z nás by sa rozhodli pre rodinnú prechádzku, keby mali možnosť byť na internete? Ruku na srdce... máloktorí.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
anussqqa  18. 11. 2008 16:57
Síce je to smutné,ale máš pravdu.

Nedávno sme sa presťahovali s malého bytu do ešte menšieho a spolu s 2 sestrami bývame v jednej izbe...a musím povedať že naše vzťahy sa zmenili k lepšiemu ale...čo iné môžeme urobiť pre svoju rodinu? Možno by sme mohli začať od seba
 fotka
elwinko  27. 11. 2008 21:07
Máš úplnú pravdu...doba je hrozná...:/

A nikto to nerieši...podľa mňa je to aj výchovou...
 fotka
lenufiqi  21. 12. 2008 21:40
...swata prafda mojenko,..esteze mam teba,..ty moja sestricka.
 fotka
romanka5  22. 12. 2008 10:47
Hm...Tu to pises ako keby sa tie notebooky nukali pod ruky same ....ale chapem je to taka mania (automatika )ist na internet pri prvej moznosti kedy sa tam byt da..Je to skoda,ale ja osobne si uz neviem predstavit zivot bez internetu (virtualita je dobra vec )
 fotka
-veronka-  4. 1. 2009 15:21
..no s bratom problem nemam..myslim, ze sme uplne perfektni surodenci, ktori o sebe vedia takmer vsetk ..s rodicmi je to tazsie..no..chce sa mi plakat, ked si spomeniem..
Napíš svoj komentár