Týrané deti
14. června 2008 v 20:21 | Ch!fO producions | Týrané deti

Pojmom "syndróm týraného dieťaťa" sa označuje problém týrania, zneužívania a zanedbávania detí. Začiatkom 60-tych rokov bol tento problém popísaný ako syndróm bitého dieťaťa. V súčasnosti sa však, okrem neodôvodneného a neospravedlniteľného trestania detí hrubým násilím, považuje za týranie detí aj ich zneužívanie (fyzické, sexuálne), zanedbávanie výživy a starostlivosti, najmä o malé deti. Ide teda o prejavy nedostatočnej starostlivosti a ochrany detí zo strany rodičov alebo iných osôb, ktorým bolo dieťa zverené do výchovy.

Obrázok “

” sa nedá zobraziť, pretože obsahuje chyby.

Deti najviac ohrozené týraním sú deti alkoholikov, požívateľov drog, páchateľov trestných činov, rodičov s rôznymi psychickými poruchami a deti nevlastné alebo adoptované. Často týrajú svoje deti rodičia, ktorí boli sami ako deti v minulosti týraní. Známe je aj trestanie detí v krízových situáciách - dieťa choré a plačúce, hlavne v noci. So syndrómom týraného dieťaťa sa môžeme stretnúť vo všetkých sociálno-ekonomických vrstvách obyvateľstva, najviac však v nižších. Často sa vyskytuje v rodinách, v ktorých sú týrané ženy (cca 70 % prípadov).

Údaje o týraní detí sa zisťujú pomerne ťažko. V súčasnosti medzi najčastejšie týrané deti patria deti, ktoré nevedia ešte hovoriť, resp. sa nedokážu brániť (dojčatá, batoľatá). Odhaduje sa, že dve tretiny postihnutých detí tvoria deti mladšie ako tri roky.

Týrané dieťa môže trpieť podľa spôsobu týrania fyzicky alebo duševne. Existujú viaceré spôsoby týrania:

* fyzické trestanie - všetky spôsoby fyzického trestania bez ohľadu na vek veľmi narušujú psychiku dieťaťa a niekedy je problematické odlíšiť telesné tresty od týrania detí,
* sexuálne zneužívanie - obeťami sú hlavne dievčatá mladšieho školského veku; na tento spôsob týrania (inak ťažko zistiteľný) lekára často upozorní vznik pohlavnej choroby ešte pred pubertou,
* drogové zneužívanie - využívanie detí na distribúciu drog,
* citové zneužívanie - často sa spája s fyzickým týraním a spočíva v nechávaní dieťaťa osamote (zatvorenie do pivnice) alebo v citovom odmietaní dieťaťa,
* zanedbanie povinnej výživy - s touto formou sa stretávame hlavne u detí, ktoré sa samé nevedia dostať k potravinám (mladšie ako dva roky),
* zanedbanie starostlivosti - ide napríklad o nerešpektovanie lekárskych odporúčaní alebo liečby rodičmi.

Ako je už vyššie spomenuté, v praxi sa syndróm týraného dieťaťa veľmi ťažko zisťuje. Na týranie dieťaťa je nutné myslieť vždy, keď dôjde k nevysvetliteľnému poraneniu. V takýchto prípadoch rodič dieťaťa nie je ochotný alebo schopný vysvetliť, ako sa dieťa poranilo. Často podá vysvetlenie, ktoré nezodpovedá rozsahu poranení, resp. pohybovým možnostiam dieťaťa, a oneskorene vyhľadá lekárske ošetrenie. V tejto súvislosti si treba uvedomiť, že pri skutočnej nehode rodičia vedia kedy, kde a ako sa dieťa poranilo. Význam má aj všímanie si správania sa rodičov pri ošetrovaní a liečbe poraneného dieťaťa. U týraného dieťaťa sa rodič nezaujíma o priebeh liečenia a prognózu poranenia alebo naopak prejavuje prehnanú úzkosť a obavy. Podozrivé je tiež, ak lekár zistí u dieťaťa známky podvýživy, pričom dieťa navštívilo lekára úplne z iného dôvodu. Ak takéto dieťa hospitalizuje, väčšinou sa nepotvrdia údaje o nechutenstve, vracaní, odmietaní potravy a pod., ktoré rodič udával v anamnéze.

Týranie detí je veľkým sociálnym problémom. Prípady násilia na deťoch väčšinou oznamujú učitelia a lekári, menej deti, ktorým sa ubližuje, a rodič, ktorý je svedkom násilia. Riešenie problémov súvisiacich so syndrómom týraného dieťaťa si vyžaduje účinnú tímovú spoluprácu všetkých zainteresovaných odborníkov - sociálnych pracovníkov, policajtov, psychológov, psychiatrov, učiteľov, pediatrov, právnikov. V súčasnosti u nás vznikajú aktivity smerujúce k vybudovaniu centier na ochranu detí (prvé existuje v Bratislave). Rovnako je nevyhnutné vybudovať centrálny register týraných detí, zabezpečiť ochranu svedka a sociálneho pracovníka. Každý prípad je však nutné riešiť individuálne. Pri podozrení na týranie dieťaťa treba dieťa hospitalizovať a riešiť problémy rodiny.

V prevencii týrania detí hrá veľkú úlohu správna výchova k rodičovstvu so zameraním na správne výchovné postupy. Rodičia by mali zvládať svoje deti bez používania telesných trestov. Samozrejme, že je nutné liečenie rodičov alkoholikov, narkomanov a asociálov a zabezpečiť ochranný dozor nad ich deťmi.

 Blog
Komentuj
 fotka
johnysheek  4. 1. 2010 20:15
necital som este clanok, ale nadpis chapem v tomto vyzname



Pomozte tiranim detom..



ze tym detom mam pomoct tiranim!! /sice neviem koho a ako tyrat ale co uz//
 fotka
maricka232  11. 5. 2012 23:28
prosim vaz pomoste nejako jednemu malenu chlapcikovi ktori ma asi 8 mesiacov jeho matka ho tira
Napíš svoj komentár