Dlho som premýšľala nad niečím, čo by som vám chcela priblížiť. Ešte dlhšie som však neskôr uvažovala nad tým, či je téma, ktorú som si vybrala, vhodná na prezentovanie pred triedou. Potom som si uvedomila, že v našom kolektíve už naozaj nič nie je tabu a nebude na škodu, keď sa konečne dotknem niečoho iného ako je cestovanie v MHD alebo snowboarding. Takto mám aspoň istotu, že počas mojich troch minút slávy Marcel nebude jesť a Johny rozoberať Warcraft. Že dievčatá nevyberú mp trojky a že Adam nebude podriemkavať.

Ak ste si mysleli, že môj dnešný nadpis bude SEX, nie ste ďaleko od pravdy. Nie je to však úplne tak. Tematika, ktorej sa budem venovať sa týka histórie kondómov. Tak ...a je to vonku...kondómy. Niektorými nenávidené a inými milované. Veľakrát cirkvou zatracované a pracovníkmi z plánovaného rodičovstva prezentované. Počujeme o nich a vidíme ich takmer denne v obchodoch a na billboardoch, avšak málokto z nás vie ako a kedy vlastne vznikli. Kto ich vymyslel a kto zrealizoval. Moja práca bude písaná objektívne a založená čisto na podkladoch z internetu, takže na prípadné otázky vám odpovedať nebudem. Áno Adam, NEBUDEM

Kondómy, prezervatívy alebo gumy, ako ich mladí zvyknú nazývať, sa prvýkrát objavili na jaskynných maľbách už okolo roku 1000 p. n. l. Tieto obrázky zobrazujú starých Egypťanov nosiacich ľanové puzdro. Je otázkou diskusie, či ho nosili ako ochranu alebo z rituálnych dôvodov.

O skutočný antikoncepčný prelom sa postarali až starí Gréci. Na prvom mieste sa patrí spomenúť Sórána z Efezu /98-138 pr. Kr./, najviac kvalifikovaného starovekého gynekológa, pokiaľ si dovolíme s troškou nadsadenia použiť toto profesionálne označenie. Jeho priekopnícky čin spočíva predovšetkým v tom, že ako prvý odlíšil antikoncepciu od potratu.

Prvé dôkazy použitia kondómov v Európe sú na scénach jaskynných malieb vo Francúzskom Combarelles a to približne okolo roku 200 n.l., avšak prvé pokusy v Európe boli zaznamenané až v 16. storočí a čuduj sa svete, práve v najpuritánskejšej krajine, Taliansku. Púzdro z ľanovej látky napustené rôznymi prípravkami malo jeho majiteľa chrániť predovšetkým pred pohlavnými chorobami.

Pomenovanie kondóm dostala pánska ochrana až v 17. storočí. Otázka po kom, ostala dodnes nezodpovedaná. Zdroje sa rôznia. Niektorí veria, že boli pomenované podľa „Dr. Condoma", ktorý dodával Anglickému kráľovi Charlesovi II zvieracie tkanivové puzdrá. Iní veria, že meno pochádza z „Dr. Condon" alebo „Plukovník Cundum". Najpravdepodobnejšie však vyznieva teória, že toto slovo pochádza z latinského slova „condom", čo znamená „nádržka.”

Prvé kondómy sa začali zhotovovať z ovčích črievok a hlavne na kráľovských dvoroch sa tešili veľkej popularite. Zvieracie mechúry boli celkom v obľube u starých Rimanov, ale pravdepodobne slúžili viac ako ochrana pred venerickou infekciou než ako antikoncepcia.
No doba dávno pokročila. V rokoch 1990 začal nástup veľkého množstva rôznych typov kondómov, vrátane farebných, ryhovaných, s výstupkami, aromatizovaných, v tvare vrecka a XXL kondómov, ako aj prvý polyuretánový kondóm. Nová technológia kondóm značne vylepšila a umožnila výrobu ďaleko sofistikovanejších verzií, než na ktoré boli zvyknutí naši predkovia.

Ale pozor, ešte predtým, než sa rozhodnete pre zdržanlivosť, spoľahnete sa na svoju rýchlosť, na ženskú antikoncepciu alebo si v drogérii kúpite ten „latexový zázrak”, mali by ste vedieť ešte zopár „zaručených anikoncepčných tipov”. Lekár, astrológ a alchymista Arnold de Vill Nova (1234-1311) napísal napríklad, že neotehotnie tá žena, ktorá pľuvne žabe trikrát do tlamy, vypije ovčí moč alebo zajačiu krv, zje včely, alebo pije po tri dni ráno vždy jeden liter vody, v ktorej kováči chladili kliešte. Mimochodom, táto posledná rada nie je tak úplne nezmyselná, pretože by sa mohlo jednať o chronickú otravu olovom. Nie je totiž vylúčené, že pri chladení horúceho kovu môžu do vody prenikať stopové množstvá olova spôsobujúce neplodnosť.

Ak však nemáte za suseda kováča a ovčí moč vám nie je po chuti, ešte stále máte v dnešnom svete na výber z nemála možností. Nezabúdajte ale, že najlepšou antikoncepciou je zdržanlivosť!!!

 Blog
Komentuj
 fotka
xlia  9. 10. 2007 20:54
celkom sami to lúbilo.... tiež je to o sexe, ale z iného pohľadu.... aspoň to v riede malo úspech?
 fotka
respect_is_the_best  9. 10. 2007 21:59
coool ... dobré to bolo a zaujímavé
 fotka
hipi  9. 10. 2007 22:03
hehe aspon som sa nieco naucila
 fotka
hella  9. 10. 2007 22:42
dost dobrééé
 fotka
whoever  1. 11. 2007 08:22
ach co povedat..proste spisovatelka.. ..mozem byt len hrdy.. ..
Napíš svoj komentár