Ak sa pozrieme do Biblie, konkrétne do Starého zákona, židovský národ je v ňom vyslovene varovaný pred tým, aby uzatváral manželstvá s príslušníkmi iných národov Kanaánu a nemiešal sa s nimi.


Jednou z hlavných príčin bolo, že takýmito zmiešanými manželstvami sa zároveň miešalo aj náboženské povedomie. Miešala sa pravá viera židov v Stvoriteľa s vierou rádovo oveľa nižšou. A síce, s vierou v rôzne modly a bôžikov. To malo za následok kalenie čistej a pravej duchovnosti židov.

Ak budeme vychádzať z týchto skutočností, nachádzajúcich sa v Biblii a aplikujeme ich na našu súčasnosť, tak nám z toho vyplynie nasledovné:

Jestvuje Stvoriteľ a jeho Vôľa je pre všetko vo stvorení rozhodujúca. Jej poznanie a dodržiavanie je pre ľudí maximálne blahodárne, pretože ich vedie nahor nie len duchovne, ale aj pozemsky.

No a jednoznačnou Vôľou Stvoriteľa vo vzťahu k jeho vlastnému povolanému národu bolo, aby sa nemiešal s inými národmi, pretože mu to musí nevyhnutne priniesť duchovnú škodu. Židovský národ mal teda žiť po boku iných národov Kanaánu, mohol sa s nimi stýkať, ale nemal sa s nimi miešať.

Ak potom tento princíp zovšeobecníme vo vzťahu ku všetkým ostatným národom sveta znamená to, že každý z nich má zostať kompaktný a má sa čo najmenej miešať z inými, pretože takéto miešanie spôsobuje duchovnú škodu.

Národy majú byť spolu v kontakte, majú vzájomne spolupracovať, majú sa stýkať, majú sa obohacovať, ale každý z nich má zostať sám sebou, aby jeho príslušníci, predstavujúci určitú veľmi špecifickú duchovnú rovnorodosť, mohli vo vzájomnom posilňovaní sa v tejto rovnorodosti optimálne duchovne napredovať. Veľmi výstižne sa to dá pripodobniť k základnej škole, kde sa v jednotlivých ročníkoch nachádzajú žiaci rovnako mentálne a osobnostne zrelí. Akékoľvek vzájomné ľubovoľné miešanie žiakov jednotlivých ročníkov by však muselo nevyhnutne vytvoriť absolútny chaos.

To znamená, že akýkoľvek multikulturalizmus, či už umiernený, alebo extrémny, narušuje duchovnú kompaktnosť a vzájomnú rovnorodosť príslušníkov jednotlivých národov, čo má za následok, že ich optimálny duchovný vzostup sa spomaľuje, alebo celkom zastavuje.

Materiálne, alebo akékoľvek iné výhody z takéhoto multikultúrneho miešania vyplývajúce nie sú argumentom, pretože vo vzťahu k ľuďom, ako k duchovným bytostiam, je najrozhodujúcejší jedine ich optimálny duchovný vývoj. A práve z hľadiska neho je maximálne žiaduce rešpektovanie toho, čo reprezentuje Vôľu Stvoriteľa. A Vôľa Stvoriteľa vo vzťahu k židovskému národu, a teda zovšeobecnene aj k ostatným národom sveta je, aby sa vzájomne nemiešali. Takto to odporúča Biblia a takáto je Vôľa Najvyššieho.

Človek má samozrejme svoju vlastnú vôľu a preto môže ísť svojimi vlastnými cestami. Ako sa ale ukáže, jeho vlastné cesty ho skôr alebo neskôr musia priviesť do nešťastia, aj keď sa krátkodobo môžu zdať ako výhodné.

Človek a jeho vôľa sú totiž nedokonalé, kým Stvoriteľ a jeho Vôľa sú dokonalé. A jedine rešpektovaním toho, čo je dokonalé, a teda pre človeka ako pre duchovnú bytosť to najlepšie, môžeme spieť k harmónii a šťastiu, ku ktorým nás vždy vedie a bude viesť Vôľa Najvyššieho.

Naopak, rešpektovanie našej vlastnej vôle je zradné v tom, že zo začiatku sa nám môže zdať ako výhodné a prínosné, avšak na konci nás bude vždy čakať len skaza a nešťastie. Chaos, skaza a nešťastie, ktorých sme sa mohli vyvarovať prostým rešpektovaním Vôle Najvyššieho.

» kusvetlu.blog.cz/... v spolupráci s M.Š.

 Blog
Komentuj
 fotka
subarnica  13. 8. 2019 10:33
Hore si písal že sa nemali miešať pretože by mohli prebrať spôsob uctievania Kanančnov, ich modly atď čo židovský Boh jasne odmietal, nemal nič proti nim ako rase. Nie je preto logické usúdiť že Boh nechce aby sa v súčastnosti jeho praví ctitelia nemiešali s tými ktorí ho uctievajú nesprávne resp vôbec? A nejde o to akej sú rasy?
 fotka
optimuslapis  15. 8. 2019 18:52
 fotka
vreskot000  18. 8. 2019 14:32
@subarnica to je jedno čo mu píšeš, neodpíše ti aj tak, domnievam sa, že v týchto tvojich blogoch barátom ideš mierne do extrému. Tu sa nejedná len o princíp, že multikultúrne miešanie národov je správne, je biblické, alebo či to BOh chce. TO je v poriadku. To vieme z písma, že Boh je len jeden,. a nijaký iný boh, bôžik neexistuje, a všetko je prázdne. všetko okrem Pána je stelesnením diabla. dalej píšeš, že kýkoľvek multikulturalizmus, či už umiernený, alebo extrémny, narušuje duchovnú kompaktnosť a vzájomnú rovnorodosť príslušníkov jednotlivých národov, čo má za následok, že ich optimálny duchovný vzostup sa spomaľuje, alebo celkom zastavuje. Áno, určite, ale to sa týka azda len toho, kto nemá pevnú vieru, a nikdy ju ani nemal. Sila sa vždy prejavuje v istej forme väčšine. Väčšina národa, väčšina ľudí, teda vždy, čo je v prevahe, na postupe, vždy to je rozhodujúce. Biblia ti predsa dáva na toto odpoveď, keď sa píše že ...Štvrté kráľovstvo bude mocné ako železo, lebo ako železo drví a rozomieľa všetko; ako železo všetko láme, tak aj ono všetko rozdrví a poláme. 41 To, že si videl nohy a prsty čiastočne z hrnčiarskej hliny a čiastočne zo železa, znamená, že kráľovstvo bude rozdelené; bude v ňom niečo z tvrdosti železa, tak ako si videl železo zmiešané s ílovitou hlinou. 42 To, že prsty na nohách boli čiastočne zo železa a čiastočne z hliny, znamená, že kráľovstvo bude čiastočne mocné a čiastočne krehké. 43 Keďže si videl železo zmiešané s ílovitou hlinou, to znamená, že sa manželským zväzkom pomiešajú jeden s druhým, ale nebudú dovedna držať, ako sa železo nezmieša s hlinou. 44 Ale za čias tých kráľov Boh nebies nastolí večné kráľovstvo, ktoré nezahynie, a to kráľovstvo neprejde na iný národ. Ono rozdrví a zničí všetky tie kráľovstvá a bude trvať naveky.... počuješ teda dobre. musíme vždy vychádzať z Písma Svätého, pretože dejiny sa opakujú v tej istej forme.
Napíš svoj komentár