Existujú ľudia, ktorí sú veľkými priaznivcami Slovanov a slovanstva v jeho najautentickejšej podobe, s ktorou je neoddeliteľne spojené naše pôvodné, dávne duchovno. Avšak žiaľ, mnohí z nich majú jednu neblahú črtu. A síce, priam neprekonateľnú antipatiu voči kresťanstvu. Majú na to samozrejme mnoho oprávnených dôvodov, ale treba si uvedomiť, že tým veci Slovanstva v skutočnosti veľmi škodia. A my si teraz ukážme, v čom konkrétne spočíva táto škoda.


Je známe, že dávni Slovania mali svoj špecifický typ kultúry a duchovnosti, dokonale vyhovujúci ich mentalite a naturelu. Ich pôvodná abeceda, takzvaná staroslovienska bukvica, obsahovala napríklad určité bukvice, čiže písmená, ktorých používaním sa v človeku aktivovali vyššie schopnosti. Pôvodné slovanské texty bolo totiž možné čítať dvomi spôsobmi. Jednak tým najjednoduchším, ako sme aj my zvyknutí, ale okrem toho i spôsobom obrazným, ktorý aktivoval úplne inú časť mozgu, než sa deje pri bežnom čítaní. A práve tento, už takmer zabudnutý, obrazný spôsob čítania písma v ľuďoch prirodzeným spôsobom prebúdzal ich vyššie schopnosti, spojené s intuíciou.

Priaznivci Slovanstva sú preto presvedčení, že Slovania sa môžu ďalej správne vyvíjať jedine vtedy, ak sa opätovne navrátia k svojim pôvodným koreňom, s ktorými sú bytostne, ba až, ako sa nazdávajú, doslova geneticky spojení. No a preto by sa jadrom našej duchovnosti mala stať dávna slovanská védska múdrosť, veľmi podobná múdrosti Véd indických.

Príchod kresťanstva na naše územie znamenal katastrofu pre pôvodnú kultúru a duchovno. Všetko toto totiž začalo byť potláčané a prenasledované ako pohanstvo. Teda ako čosi, čo musí byť zo sveta definitívne odstránené. Preto kresťania počas dlhých stáročí systematicky likvidovali všetko pôvodné slovanské písomníctvo a boli v tom až tak úspešní, že my dnes veríme a na školách sa učíme, že písmo, a tým pádom kultúru priniesli na Veľkú Moravu až Cyril a Metod.

Cyril a Metod si však v skutočnosti vzali za základ svojej abecedy starosloviensku bukvicu a upravili ju tak, že z nej vyňali práve tých päť bukvíc, ktorých vyslovovanie vo verbálnom prejave a obraznosť v písomnej podobe mali schopnosť aktivovať vyššie, intuitívne schopnosti.

Cyril a Metod teda v istom zmysle zbavili slovanský verbálny i písomný prejav jeho vyššieho rozmeru. No a v takto „novo vytvorenej reči“ začali hlásať Slovanom evanjelium. Nastala teda doba presadzovania kresťanstva a žiaľ, dialo sa tak i formou násilia, ako aj inými, nevyberavými spôsobmi. A tento stály tlak mal celkom logicky za následok, že Slovania časom zabudli na svoje vlastné, pôvodné duchovno a stali sa kresťanmi.

Napokon sa teda slovanská duša stala kresťanskou a počas ďalších dlhých stáročí sa s kresťanstvom bytostne stotožnila. Celkom konkrétne na východ od nás to bolo kresťanstvo pravoslávne, alebo grécko katolícke a u nás prevažne kresťanstvo katolícke a evanjelické.

V súčasnosti je teda svet Slovanov už hlboko spojený s kresťanstvom a toto jeho spojenie siaha historicky mnoho storočí dozadu. A paradoxne, dnes môžeme mnohé slovanské národy priradiť k tým národom, ktoré ešte udržujú živou pochodeň kresťanstva na Zemi. Pochodeň toho kresťanstva, ktoré nám bolo prinesené z najvyšších výšin samotným Synom Božím, a to i za cenu obetovania jeho pozemského života, pretože vznešené Slovo ním prinášané už vtedy narážalo na ľudskú zlovoľnosť a nepriateľstvo. A hoci toto učenie hovorilo predovšetkým o láske k blížnym, bolo zlovoľnými ľuďmi po zavraždení Syna Božieho zneužité k teroru voči blížnym. K teroru voči mnohým ľuďom i voči mnohým národom.

Áno, kresťanstvo bolo naozaj veľa krát zneužité, ale pre jeho zneužívanie zlovoľnými kreatúrami ho v nijakom prípade nemožno odsúdiť paušálne ako celok. Veď predsa drahocenná perla nemôže v nijakom prípade stratiť svoju cenu tým, že spadne do bahna! Veď predsa v rukách každého, kto ju nájde, umyje a očistí okamžite zažiari vo svojej plnej kráse a duchovnej drahocennosti.

A presne tak je to s kresťanstvom! Je drahocennou perlou, ktorá je ponorená v bahne nízkosti našej Zeme, avšak v rukách každého, kto má dobrú vôľu a je schopný od seba oddeliť zlovoľné ľudské zneužitia jeho ideálov od jeho pôvodného, zdravého jadra, prineseného na zem Synom Najvyššieho, v rukách každého, takýmto spôsobom hlbšie uvažujúceho človeka musí zažiariť táto drahocenná perla svojim žiarivým, nádherným duchovným jasom.

Vyššie spomínaní, novodobí priaznivci slovanstva však žiaľ tieto veci nerozlišujú a odsudzujú kresťanstvo ako celok tvrdiac, že Slovania môžu ďalej napredovať len vtedy, ak sa vrátia nazad k svojmu pôvodnému duchovnu. Podobné názory sú však názormi absolútne nekonštruktívnymi, pretože uvaľujú slovanský svet do zmätkov. Do škodlivých a deštruktívnych zmätkov tým, že súčasných Slovanov, spojených s kresťanstvom sa snažia prinavrátiť k dávnym koreňom ich pôvodnej duchovnosti. Tvrdia napríklad, že kresťanstvo je už vo svojej podstate geneticky orientované západno – židovsko – sionistickým smerom, zatiaľ čo jedine naša dávna kultúra a duchovnosť je plne geneticky kompatibilná zo Slovanstvom.

Tieto myšlienky sú ale chybné a deštruktívne, pretože Kristov princíp lásky k blížnemu, ale i celé jeho učenie je určené všetkým národom Zeme bez rozdielu. Bez akéhokoľvek rozdielu rasy, genetiky, alebo čohokoľvek iného.

Naozaj striktný, opätovný návrat k pôvodnému slovanskému duchovnu a negácia kresťanstva je teda čímsi, čo je úplne nesprávne, pretože je to len nevedomé pokračovanie dávneho konfliktného prístupu. Súčasná doba a predovšetkým skutočné dobro Slovanského sveta však vyžadujú namiesto konfrontácie princíp zrelej syntézy. Princíp múdrej syntézy kresťanstva, s ktorou je slovanský svet spojený, s jeho dávnymi koreňmi pôvodnej duchovnosti.

Slovania sa teda nesmú a nemajú začať duchovne trieštiť a radiť k jednej, alebo druhej strane, čo by nevyhnutne znamenalo len ďalšie rozkoly. Slovania majú zostať kresťanmi, ale môžu byť zároveň i hrdými na svoje pôvodné duchovno, pretože v ňom šlo o duchovnosť vysokú a čistú. Duchovnosť, ktorá z našich predkov formovala ľudí dobrých, čistých, spravodlivých a vnútorne ušľachtilých.

V úcte totiž treba mať všetko dobré a vznešené, čo ľudí povznáša. A to znamená, že v úcte treba mať aj kresťanstvo, to jest, jeho pôvodné a zdravé jadro, očistené od vypočítavej ľudskej zlovoľnosti, ktorá ho iba zneužívala. A v úcte by sme mali mať i našu pôvodnú slovanskú duchovnosť, avšak aj v tomto prípade predovšetkým jej zdravé a pravé jadro, očistené od všetkých omylov a pokrivení, ktorých sa v súčasných interpretáciách slovanských Véd nachádza veľké množstvo.

Toto je správny a konštruktívny postoj! Toto je jediný možný prístup, ktorý nevnáša zmätok do sveta Slovanov a nevťahuje ich do zbytočného nepriateľstva medzi prívržencami pôvodnej slovanskej duchovnosti a kresťanstva. Každý, kto nie je schopný uvažovať takto synteticky a presadzuje ako správny názor jednej, alebo druhej strany je v skutočnosti škodcom veci Slovanstva. Škodcom jeho zjednotenia, pretože medzi Slovanov vnáša úplne zbytočnú vzájomnú konfrontáciu, ktorá nie je vôbec potrebná, ak dokážeme akceptovať pozitívny prínos našej pôvodnej duchovnosti i pozitívny prínos kresťanstva v ich historickej, ale najmä duchovnej komplexnosti. V komplexnosti, z hľadiska ktorej majú v prirodzenom duchovnom vývoji ľudstva svoj hlboký a nezastupiteľný význam oba tieto prúdy. A hľadať, a snažiť sa pochopiť tento význam je tým, čo je konštruktívne! Tým, čo nie je konfliktné a čo Slovanov môže po všetkých stránkach iba obohatiť a pozdvihnúť.

» kusvetlu.blog.cz/... v spolupráci s M.Š

 Blog
Komentuj
 fotka
vreskot000  9. 10. 2017 20:19
barátom hrozne dlhý faktický článok. príliš veľa faktov sa nedá spracovať. skús napísať kratšie a na dva blogy. aj ja píšem dlhšie, ale zamerne nepíšem 10 faktov naraz. ťažko sa potom analyzuje článok... ale ako pohoda
 fotka
drak_hnevu  9. 10. 2017 20:20
V niečom máš pravdu , no musím ti vo veľa veciach odporovať . tak za 1 - mnoho , mnoho ľudí ( bavíme sa o slovanských krajinách ) su ateisti. Takže prezentovať krajiny ako kresťanské nieje celkom presné.
2 - o mnoho viac posudzovania a odporu voči viere som počul od kresťanov na adresu slovanských ved ako naopak
3 - slovanské duchovno , tak ako je aj naša prirodzenosť , je úzko spätá a prírodou , čo kresťanstvo nieje . Kresťanstvo vychádza z viery v jehovu a ježiša , desiatich prikázaní , pokánia sa v pozemkom svete atď . zatiaľ čo staroslovanská viera vychádza zo sili prírody a jej ducha.
3 - ak sa niekto riadi , jak hovoríš , čistým jadrom slovanskej duchovnosti , ktora robila našich predkov silnými a ušlachtilími , načo sa má riadiť učením židovského tesára pribiteho ku krížu , ktorého učenie bolo stovky rokov prekrucane a menené podľa potreby cirkvy ?
 fotka
vreskot000  10. 10. 2017 11:22
@drak_hnevu odpoved je jednoduchá, pretože slovanská filozofia kdesi končila, kde kresťanstvo začínalo. pokiaľ aj bibliu budeš zužovať na knihu rovnocennú s inými filozofiami, skončíš v duchovnom zmätku mylne sa domnievajúc, že si na správnej ceste. ps. kresťanstvo nepotrebuje byť späté s prírodou, pretože prírodu vytvoril Boh(ktorej tvorby sme neboli svedkami) a teda uctievať prírodu je logický nezmysel. to je niečo ako keby si pochválil predajcu auta, ale sa nezaujímaš, ktorý majster ho zostrojil. kto má potom väčší podiel na predaji? ten kto ho vyrába alebo čo ho predáva. ak ho výrobca nevyrobí, predajca nepredá nič. presne je to aj s kresťanstvom. pokiaľ raz by nebola napísaná biblia, a dejiny židovstva a kresťanstva nepreklenuté smrťou a zmrtvychvstanim Ježiša, nikto by tieto dva náboženstvá nespomínal. pravdepodobne sa naozaj udialo to čo je medzi nebom a zemou, ale len ľudia na nízkej duvchovnej úrovni si to nevšimli, a domnievajú sa, že všetky náboženstvá sú na jednej úrovni. mýlite sa veľmi.
 fotka
drak_hnevu  10. 10. 2017 12:30
Ja sa nedomnieva , že všetky náboženstva sú na rovnakej úrovni ale , ze sú podvod. Prvé náboženstvo vzniklo keď prvý podvodník stretol prvého hlupáka. Podvod a výhodný biznis. Nástroj manipulácie davov
 fotka
cccp  10. 10. 2017 14:46
povec niečo o slovanskom bratstve jugošom ktori tam mali vojnu a vraždili sa medzi sebou, tak uvidis ze dostaneš prinajmensom na držku. Alebo povec poliakom a ukrajincom o slovanskom bratstve s rusmi ktorých z duše nenavidia, a potom uvidis tie reakcie ludi.
 fotka
antifunebracka  10. 10. 2017 16:20
@admin ukončite už tohto jurodivého blázna
@vreskot000 Kedy si vytrháš obočie?
 fotka
vreskot000  10. 10. 2017 17:05
@antifunebracka vtedy ked si zmeniš pohlavie
 fotka
vreskot000  11. 10. 2017 10:38
k článku ešte toto. dobre si napísal, je to odborne napísany článok, ktorý sa neda zanalyzovať na prvý šup, nakoľko je tam veľa faktov. podstatné je ale jedno. kult slovanstva a jeho tradícia nie je "náboženstvo" hoci uctievali akýchsi bôžikov a podobne. Kresťanstvo im neprinieslo nejakú kontra vieru, teda že im to chceli násilne vziať. vôbec nie. len im priniesli pravú vieru, na základe dôkazov Písma Svätého, pre tento účel špeciálne preloženého od cyrila a metoda, a pravosťou potvrdeného od pápeža z Ríma. tento dôležitý fakt zohráva rolu v tom, že vtedajší slovanský jazyk sa stal 4 bohoslužobným a cirkevno kresťanským jazykom. Myslím si že je to závažná udalosť, a teda to, že slovania po prijatí kresťanstva učinili rázne skoky dopredu v zdokonaľovaní seba samých. nebolo im to ľahostajné.
Napíš svoj komentár