Začalo to úplne nenápadne. Po roku štúdia na vysokej sa pre mňa nenašlo miesto na internáte. Hľadanie náhradného ubytovania zlyhalo, a tak som začala cestovať. Tri – štyrikrát do týždňa, 50 kilometrov denne tam a späť, s dvoma prestupmi.

Cestovanie má v sebe zvláštnu alchýmiu a z dočasnej záležitosti sa stal návyk. Skončila som školu, našla si prácu... a cestujem ďalej. Dennodenné dochádzanie do zamestnania býva pre niektorých krstom ohňom. Odpadlíkov býva veľa, vytrvalcov málo. Najmä, ak ide o dlhšie vzdialenosti. Veď kto by bol dobrovoľne ochotný, stráviť tri - štyri hodiny denne cestovaním do práce a späť? Vstávať, kým iní ešte spia, prichádzať, keď sú už všetci dávno doma. So starostlivosťou o rodinu či zvieratá sa to spája ťažko, ale ak ste bez záväzkov a dobrodružnej povahy, vyskúšať si to môžete.

Cestovanie má v sebe zvláštnu alchýmiu, líši sa v závislosti od dopravného prostriedku, účelu cesty i trasy. Ak máte v sebe štipku estetického cítenia a vzťahu k prírode, krajina vás dostane: pariace sa hory po letnom daždi, orosené jarné lúky s pasúcimi sa srnami, vychádzajúce slnko... kedy ste si naposledy vychutnali takúto krásu? Doba, ktorú cestovaním stratíte, pre vás môže byť, paradoxne, obohatením. Len vy a vaše myšlienky, čas zastaviť sa, spomaliť, pozorovať život okolo, prečítať si knihu, spoznať nových ľudí a ich osudy.

Cestovanie má v sebe zvláštnu alchýmiu a skôr či neskôr sa objaví i náznak dobrodružstva. Nudný stereotyp veľmi ľahko preruší neočakávaná udalosť: dopravné výluky, výčiny počasia, poruchy strojov, aj pokusy samovrahov. Stáva sa všeličo a často vtedy, keď to najmenej čakáte. Ak nemáte voľnú pracovnú dobu, či flegmatický prístup k životu, každodennú dávku stresu budete mať zaručenú.

No cestovanie má v sebe, napriek tomu, zvláštnu alchýmiu, a ak sa vám raz dostane pod kožu, už ho odtiaľ tak ľahko nedostanete.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
moonshine  25. 7. 2016 11:31
Hovorí sa, že cestovanie je jediná vec, ktorá ťa obohatí, hoci za ňu zaplatíš. Na mňa osobne má cestovanie silný vplyv, a keďže som z rovinatého kraju, každá malá obec či mesto s pohorím je krajšie. Cesta je kurz geografie, cesta ti rozšíri horizonty no napriek tomu si uvedomíš, že si iba malá ryba v obrovskom oceáne..
 fotka
fxx  25. 7. 2016 17:39
ma to v sebe zvlastnu alchymiu
 fotka
lvanbeethoven  25. 7. 2016 18:24
@moonshine čim lacnejšie cestuješ tym vačšie obohatenie . pešibus ftw
 fotka
moonshine  26. 7. 2016 10:15
@lvanbeethoven Zatiaľ cestujem bezplatne, ale peniaze nie sú problém, problém je vždy nájsť správnych ľudí
 fotka
klidopido  27. 7. 2016 14:01
Ľudia sa vždy nájdu. Len buď byt trpezlivý alebo byť nekompromisný a ísť. Poslednou dobou dokonca chodím sám, pretože je to slobodnejšie. Nemusím sa obmedzovať, či na niekoho čakať. Je to iné.
Napíš svoj komentár