Veľmi dávno som čítal jeden citát:

"Ženy prikladajú väčšiu dôležitosť svojej kráse než svojej inteligencii, pretože muži sú nezriedka hlúpi, ale málokedy slepí."

Neviem kto je autor, ale to teraz nie je dôležité.

Keďže študujem ekonómiu, ktorá na mne zanechala značný vplyv tak sa chcem venovať tomuto citátu takpovediac z ekonomického hľadiska.

V ekonómii je známy zákon vzácnosti: Statky sú vzácne lebo je nedostatok výrobných zdrojov a preto nemôžeme vyrábať všetko, čo by sme chceli.

V tomto prípade máme 2 statky:
1. Inteligenciu - myslenú všeobecne, ako schopnosť logicky uvažovať, mať nejaké tie vedomosti atď. Pozor, nie IQ ktoré je veľmi ťažké zmeniť.
2. Krásu - myslí sa krása fyzická ako pekná postava, upravená tvár, účes, pekný odev atď.

Výrobné zdroje teraz upravím len na čas, ktorý je potrebný na zveladenie týchto statkov. Kedže inteligencia si vyžaduje určitý čas na jej zveľadenie ("Nikto múdry z neba nespadol." preto sú tu knižky, diskusia a výmena názorov s ostatnými, spravodajstvo atď.) a tak isto aj krása si niečo vyžaduje (Fitnescentrum, kaderníčka, malovanie, nakupovanie v obchodoch atd.) Možno budete mnohé ženy nesúhlasiť, ale upozorňujem, že je to generalizované takže v spoločnosti sa určite nachádzajú aj výnimky. Inteligentné aj pekné ženy. (Ak to nejaká taká číta, prosím nech sa hlási na mojom ICQ

Podľa ekonómie možno obmedzené množstvo zdrojov premeniť na obmedzený počet statkov. Môžeme buď všetky zdroje využiť na tvorbu jedného statku (inteligencie alebo krásy) alebo na ich kombináciu(rôzny pomer inteligencie a krásy). A tu je "kameň úrazu".

Určite je viacej neinteligentných (prípadne nie dosť inteligentných) mužov ako inteligentných. (Sorry chlapi ale je to tak, prečo by inak mal SMER také preferencie?). Keď zanedbáme to, že je minimum nevidiacich tak dopyt po ženách tvoria poväčšinou tí menej inteligentní. A tu si dajme zásadný predpoklad: Menej inteligentný má požiadavky jednoduché: peknú ženu.

(Máme tu aj skupinu inteligentných čo chcú peknú a zároveň inteligentnú ženu, lenže tento dopyt sa veľmi ťažko uspokojuje. Vysvetlenie v nasledujúcich riadkoch.)

Tomuto dopytu sa prispôsobuje ponuka, teda samotné ženy. Keďže ženy sa chcú mužom páčiť, tak je nad slnko jasné že budú chcieť splniť ich požiadavky: byť pekné. A už podľa vyššie uvedeného zákona, ženy budú venovať viac času kráse ako svojej inteligencii.

Teda existuje predpoklad, že čím je viac hlúpych chlapov, tým je viac pekných ale málo inteligentných žien. Preto je aj menšia šanca ,že sa v populácii vyskytnú pekné a inteligentné ženy.

Tu by som pre dnešok skončil.

POZOR!!! Teória ešte nie je ani zďaleka dokončená, keďže som do nej nezarátal iné faktory. Bol by som rád aby sa v diskusii vyskytli námety týchto faktorov aby sa teória priblížila čo najviac k reálu. Dakujem

PS: Asi takto nejak si vysvetlujem prečo vzniklo tvrdenie, že "Pekné ženy sú hlúpe" alebo niečo v tom zmysle. Veď každý to pozná: "Hlúpe modelky" a pod.

PS 2: Brutálne som sa nudil...

PS 3: Je jasné že takto to v reáli nefunguje, len som si z haluze skúšal vytvoriť ekonomický model toho, ako to funguje s hľadaním partnerov.

PS 4: Článok bude postupne aktualizovaný

PS 5: Nikoho nechcem uraziť!
Verzia 1.0 - 28.1.2007

 Blog
Komentuj
 fotka
term  28. 1. 2007 22:54
vzdy obdivujem ekonomov ako dokazu kecat cele hodiny o tom ze 1+1=2.
 fotka
sipperkowa  28. 1. 2007 22:58
podla mna sa ludia nedaju rozdelowat na mudrych a hlupych len na zaklade nejakej globalizacie typu bloncky su hlupe, abo policajti su hlupi abo podobne.. lebo nie kazda bloncka je hlupa a taktiez nie kazdy policajt je na tom zle.. twrdenje, ze pekna baba = hlupa je podla mna krawina.. a taktiez si nemyslim, ze pekny chlap = upraweny = hlupak.. podla mna to sweci o niecom uple inom..
 fotka
savannah  28. 1. 2007 23:31
term loool hej jake bloncky tu ani nepsominajte ved to je uplne blbost ze bloncky to az niekto vyymslel a hotovo a btw je dokazane ze muzom sa viac pacia bloncky ....a pekny clanok ale s niektoymi vecami nesuhlaism
 fotka
davdi  29. 1. 2007 02:51
uplna pohoda krasny priklad "virenia myslienok"



pozorujem poslednu dobu casto nasebe ci okoliu,ved je predsa uzasna doba skuskoveh ale do nicoho podobneho sa pustat nemienim ,predsa len studujem na elektro fakulte a nemienim rozoberat preco sa hovori "dievca ako cievka ...."
 fotka
kavenka  29. 1. 2007 16:25
zaujimavy clanok, kedy vydas knihu? alebo skorej kedy bude prednaska? mozno by som konecne na nejakej nezaspala
 fotka
ksiksa  1. 4. 2007 11:55
Pekná teoria a ak sa nad tým zamyslím dávato ligicky zmysel len jedna vec mi tam celkom nesedí podľa mňa je to dosť individuálne lebo to čo je pre teba málo inteligentné..(teda tak nazývaš tú druhú skupinu žien)môže byť pre iného nadmieru inteligentné...takže je to posudok z tvojho uhla pohľadu ale môže sa brať rôzne..

ale zas ja by som povedala že tá miera inteligentných žien sa môže zvyšovať aj keď sú hlúpi chlapi,pretože ak si ten chlap uvedomí,že okolo neho (samozrejme ak sú) nejaké lepšie čiže inteligentnejšie ženy a zaľubi sa do nej chce kôli nej zvýšiť svoju inteligenciu aby zapôsobil a ak to robí naozaj dôsledne niektoým sa to aj podarí a tým pádom vzniká harmonia žien a mužov a keže každý odjakživa súperíteda chce byť lepší ako to druhé pohlavie tak sa to upravuje vždy inak ..ale to je len teoria je samozrejmé že je to málokedy tak
 fotka
gabriella  10. 10. 2007 00:28
tak toto nemalo chyby za podmienky ceteris paribus sa z teba stane jeden z najuznávanejších ekonomomov a spisovateľov v krajine, tvoja ekonomická teória je velmi zaujímavá, máš moje uznanie,... :p
 fotka
jk77  21. 4. 2008 13:24
a hned mas aj temu na diplomovku asi by sa pri obhajobe komisia riadne bavila a s teoretickych predmetov pre navaly smiechu by si hned dostal Acka a mas po statniciach
 fotka
nirvanka  14. 6. 2008 20:50
noo.. pekne si sa nudil.. ale ma to nejaky zmysel.. lenze je to dost individualne.. ja sa na tento problem (alebo co to vlastne je) pozeram z babskeho pohladu.. si predstav, ze je mozne aj to, ze nejaka inteligentna baba (ehm.. napr. aj ja ) moze mat aj taky problem, ze v jej okoli su taki tupi chalani, ze neexistuje, aby sa stalo to, co pisala Ksiksa (teda, aby sa nejaki blby chlap kvoli inteligentnej babe zlepsoval..).. proste je to take vselijake..

ale odcenujem tvoje spracovanie danej temy
Napíš svoj komentár