..."Priateľu", povedal som mudrcovi raz. Keď sme my mladí zamilovaní, je rozumné zaväzovať sa manželstvom na celý život?"
"Áno," vravel "ak ste rozumní".
"A keď nie sme rozumní?" - odpovedal:
Keď niekto stojí na prudkom slnku, nikto nemôže vidieť rysy jeho tváre,vidí iba tmavú siluetu ožiarenú svetlom. A tak, keď sa na seba pozeráte vo svetle svojich citov, objavíte len neurčitý tieň v zlatom opare.
To nie je príliš rozumné.
Keď všetok svoj čas venujete len vyznávaniu lásky a ochutnávaniu bozkov, nezostane čas povedať si, kto ste, čo robíte a ktorou cestou chcete ísť ďalej.
To nie je príliš rozumné.
Keď už začínate vážiť, merať a počítať, čo si navzájom dávate, a keď sa nad tými účtami hádate, pretože si myslíte, že nesedia, že jeden dal menej a druhý viac.
To nie je príliš rozumné.
Keď sa pred druhým líčite a navliekate si masky a hráte príťažlivé roly, aby ste sa zapáčili.
To nie je príliš rozumné.
Keď sa vaše myšlienky a presvedčenie vo všetkom rozchádzajú a keď si jeden aj druhý myslíte: ja ho presvedčím a obrátim.
To nie je príliš rozumné.
Keď si poviete: vyskúšajme súlad našich tiel, overme si, či sú schopné rozkoše, zabúdate tak, že z nich robíte len nástroje príležitostných rozkoší bez lásky.
To nie je príliš rozumné.
Keď vám rodičia a skutoční priatelia vytýkajú: "Idete zlou cestou!", a vy na nich kričíte: "Čo na tom, veď sa milujeme!" Pustíte ich ruky, roztrhnete laná na kotve a vyplávate sami.
To nie je príliš rozumné.
Keď každý na svojej strane zanecháte nedostavanú stenu a poviete si: položme teraz strechu na náš dom.
To nie je príliš rozumné."Keď...keď..., ale načo ešte hovoriť? vieš dobre, čo nie je rozumné. Zamilovaní to vedia tiež, keď ide o iných. Ale keď láska postretne ich, mnohí to už vidieť nechcú, a...to nie je rozumné.Pozri, pre veľkú lásku, pokiaľ to nie je tá pravá,človek často stratí hlavu. A je bláznovstvo chcieť milovať bezhlavo", dodal s úsmevom mudrc.
Nebolo mi do smiechu. Dokonca ma trochu dráždilo, čo všetko môj priateľ vyžaduje. Keď je niekto mladý a zamilovaný má vari chuť byť rozumný? ticho som namietol. keď je to tak, potom neostáva iné, len sobáš z rozumu!"
"Nie," odpovedal mudrc pokojne s úsmevom na tvári,"ani sobáš z rozumu, ani sobáš z lásky, ale rozumný sobáš z lásky"!
Michel Quoist

- prekrásne úvahy o láske,o hodnotách po ktorých túži každý človek bez rozdielu veku. Myšlienky zo života, život sám v myšlienkach. Koľkí by sme sa v určitej fáze svojho života v nich našli...?! Mnoho odpovedí aj na otázky, ktoré z nás nevedia nájsť svoju cestu. Koľkí cítime, že význam tohoto slova má dnes príliš sprofanovanú hodnotu? Túžime po niečom, čo nevieme kde a hlavne AKO hľadať.......
Takže len taký míľnik, ktorou cestou by sme to tentoraz mohli opäť skúsiť.

 Blog
Komentuj
 fotka
rimanka  17. 2. 2010 17:35
niečo na tom je
 fotka
johnysheek  18. 6. 2010 15:46
na tomto je toho strašne veľa.

a zaráža ma že máš dokopy len 4 hviezdičky..



ech.. ale i tak sme najmúdrejší, veď treba byť "modernými"
Napíš svoj komentár