Denne sa stretávame s veľkým počtom ľudí. Je vedecky dokázané, že ak zbadáme osobu, ktorá je vyšportovaná a má viac svalovej hmoty ako je bežne badateľné v slovenských uliciach, zvykneme ju zadeliť do kategórie ľudí s nižším IQ.
Prečo je pohľad ľudí taký? Veď ak vidím niekoho zo širokými ramenami, vypracovanou hruďou, to neznamená že má v hlave piliny.
Čo je to fitnes? Táto aktivita sa dá vnímať troma spôsobmi: ako šport, životný štýl a v neposlednom rade ako činnosť, pri ktorej si oddýchneme. Fitnes ako formu relaxácie netreba ďalej rozvádzať – psychicky vypíname a fyzická aktivita nám urobí len dobre. Veľakrát sa ale stretávam s názorom, že fitnesáci, a samozrejme aj kulturisti, nevedia nič o svojom tele. Predsa ak by vedeli, tak by si neškodili dopingovými látkami. Čo myslíte, je to naozaj tak ?
Veľmi sa mi páčil rozhovor s víťazom súťaže fitnes, konkrétne išlo o kategóriu Men´s Physique. Na otázku, či si uvedomuje, že užívanie dopingových látok je škodlivé, odpovedal veľmi rozumne:
,,Ak robíte šport na profesionálnej úrovni, vždy riskujete. Či už je to jazdec F1, hráč amerického futbalu, motocyklista alebo aj baletka, ktorá si môže vyvrtnúť členok a jej kariéra je v tom momente naštrbená. Ja sa celý rok starám o svoje telo. Spím, cvičím, dodržiavam striktné pravidlá v stravovaní. Áno, uznávam, užívanie týchto látok nie je pre telo najprospešnejšie, no rozhodne ak máte za sebou kvalitných odborníkov, doktorov, tak sa to dá zvládnuť aj bez vedľajších účinkov, či trvalých následkov.“
Doplnil by som však ešte jednu podstatnú informáciu. Tým, že veľa ľudí nepozná, čo je to výživový doplnok, známy aj ako suplement, kategorizujú to do skupiny anabolických látok, čo absolútne nie je pravda. Je doktormi potvrdené, že pri zvýšenej fyzickej záťaži je nutné používať doplnky k strave, aby sme predišli zraneniu. Dobrým príkladom je proteín, ktorý slúži na doplnenie bielkovín v tele človeka, čo má za následok lepšiu regeneráciu svalovej hmoty. Je to preto, lebo človek pri zvýšenej fyzickej záťaži potrebuje zvýšiť dávku bielkovín , sacharidov a pod. Veľa krát ale nedokáže za deň prijať z jedla dostatočný počet výživných látok a presne kvôli tomu sa odporúča používať spomínané doplnky stravy ako proteín, aminokyseliny a pod.
Ale vráťme sa k výpovedi z rozhovoru . Ak sa nad jeho odpoveďou hlbšie zamyslíte, zistíte, že skutočne nerozprával scestne. Navyše si myslím, že prístup k životu dnešných ľudí je väčším škodcom ako sú prípravky, ktoré užívajú kulturisti. Sú v poriadku dnešné „fastfúd-y“? Aktivity, ktorým sa v súčasnosti venujú mladí ľudia vo voľnom čase? Spôsob zábavy? Pre porovnanie: Keď si Peter vychutnáva menu v McDonalde, presne v tom istom čase Ivan pripravuje jedlo doma, ktoré bude jesť nasledujúci deň. Keď Peter sedí za počítačom a hrá internetové hry, Ivan v posilňovni prezlieka už druhé spotené tričko. V čase, keď mierne pripitý Peter tancuje a baví sa na diskotéke s babami, Ivan ide spať, aby bol v nasledujúci deň dostatočne oddýchnutý. Pýtam sa opäť: Máte pocit, že fitnesáci žijú nezdravo? Tu je ten moment, na ktorý som chcel celý čas poukázať. Je to pevná vôľa, ktorá ich posúva vpred. A samozrejme psychika, ktorá potláča túžby a dokáže uprednostniť povinnosti.

Priatelia, verím, že uplynulý čas vášho čítania zmenil váš pohľad na fitnes. Snáď ste nevyhladli a neženiete sa do McDonaldu.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
method  15. 6. 2015 20:30
Dost zvlastnym komickym sposobom si to podal/a D Predsudky o ludoch, ktori maju prehnane napucene svaly su na mieste, lebo vacsina priblblych adolescentov chce mat velke bicepsy a nevyzera to 2x esteticky. To je rovnako na mieste, ako predsudky voci zenskym, ktore to prehnali a maju moc napucene pery, alebo prsia ako balony, aj ked z tychto spomenutych prikladov su tie bicepsy asi este najlepsie
 fotka
mojdedo  15. 6. 2015 20:31
je vedecky dokazane? prosim referenciu na vedecku publikaciu
 fotka
blackrisq  16. 6. 2015 13:39
@1 "Dost zvlastnym komickym sposobom si to podal/a D "

...nehovoriac o syntaxi ako takej
 fotka
juliemilano  16. 6. 2015 13:45
poznám ľudí ktorí necvičia vyzerajú dobre , lebo robia fyzickú prácu, a v dnešnej dobe chalani cvičia hlavne preto aby boli cool a pačili sa babám česť výnimkám a baby detto česť výnimkám
 fotka
matwejo  16. 6. 2015 15:20
@1 @2 @4 zhrnuli co som chcel napisat ...
prilis to riesis ( ja napr. nemam nic proti fitness, ale 50% to prehana ukor kamaratov, ze ani do parku si sadnut a pokecat nie, lebo "dal som si potreningovu vyzivu, musim spat hodinu teraz" a poznam takych co im to zacina ovplyvnovat pracu a studia)
Napíš svoj komentár