V dnešnej uponáhľanej dobe je občas ťažké zachovať si chladnú hlavu a byť pozitívne naladený. Práve preto som sa rozhodol podeliť sa s Vami o pár tipov (o tom, ako sa naučiť aspoň trochu zvládať svoje emócie a svoju náladu. Nasledujúce tri tipy sú moje obľúbené. Verím, že ich raz vyskúšate a budú Vám nápomocné.

1. Ako na napätie, stres, či hnev...?
Jednoducho. Ak na Vás dolieha stres, nervozita, napätie, hnev, alebo iný negatívny pocit, postačí 5 minút na to, aby sa to zmenilo. Pohodlne sa usaďte, ruky položte voľne vedľa tela (prípadne na opierky rúk), zavrite oči, predstavte si svoje obľúbené miesto, alebo vysnívaný raj, kde môžete oddychovať, a postupne sa snažte čo najviac uvoľniť. Vysvetlenie je jednoduché – ak vo svaloch nevzniká napätie, nevznikajú ani negatívne pocity. Opačne, ak uvoľníte svalstvo, prirodzene sa dostavia pozitívne emócie. Rovnako to funguje aj pri spomienkach (ako je popísané v knihe „Viem, čo si myslíš“) – ak ste uvoľnení, ani tá najhoršia spomienka Vás nedokáže rozzúriť. Úspech nezaručuje jediná vec – ak sa dostatočne neuvoľníte.

2. Ako sa „dokopať“ k situácii činnosti, ktorej výsledku sa obávame?
Tento tip je tak trochu podobný tomu prvému. (Nedivte sa. Pochádza od rovnakého autora, dokonca asi aj z rovnakej knihy.) Všetko, čo potrebujete spraviť, je pohodlne sa usadiť, zavrieť oči a predstaviť si danú situáciu (činnosť) tak, ako sa bojíte, že by dopadla. Zrkadlo je plné vecí, ktoré Vám spôsobujú starosti. Je plné až po okraj. Ešte jedna maličkosť – predstavte si, že celý dej sa odohráva v akomsi čiernom ráme obrazu alebo zrkadla. Ešte v priebehu toho, ako sa tá situácia kazí, si predstavte, že sa ten čierny rám aj s celým obrazom rozplynie (alebo ho rozbijete rukou). Zrazu sa objaví rovnaký rám, tentoraz bielej farby, v ktorom sa dej odohráva presne tak, ako chcete. Predstavte si tú situáciu úplne do detailu. Myseľ i tep sa upokoja, napätie a strach ustúpia... A vy budete pripravený pustiť sa do toho!

3. Ako sa premôcť, keď sa nám nechce?
Tak toto je skôr na dlhšiu dobu, než na pár minút. Väčšinou je to nechcenie spojené s nedostatkom sily vôle. U mňa to platí, napríklad, ak sa rozhodnem ísť si zabehať. Funguje to však vo všetkých oblastiach, kde sa sila vôle uplatňuje (napr. sebakontrola pri stresových situáciách). Presne, ako popisuje Kelly McGonigal(ová) vo svojej knihe so strašne dlhým názvom (nájdete na konci článku), ráno je sila vôle najsilnejšia a človek je do všetkého odhodlaný. Počas dňa však silu vôle vyčerpáva, napríklad v práci, škole a pod. Preto je dôležité trénovať ju. Toto jednoduché cvičenie by malo pomôcť: znova sa pohodlne usaďte, zavrite oči a začnite pomaly a hlboko dýchať. Na začiatok napr. 10 nádychov za minútu. Dané číslo si však dopredu stanovíte. Cvičí sa to asi 7 - 10 minút denne. Po pár dňoch počet nádychov znížte, až sa postupne dostanete na 6 nádychov za minútu. Ja som momentálne piatich za minútu. Musím povedať, že to vážne funguje. Stačil mi mesiac a všímam si, že napr. v situáciách, kde by som už dávno vybuchol, sa predsa len viac kontrolujem.

Ja sám tieto cvičenia využívam a pochvaľujú si ich aj ľudia, ktorým som ich už poradil. Dúfam, že budú nápomocné aj Vám. Prajem Vám veľa pozitívnej energie, veľa šťastia do života a držím prsty, aby ste tieto cvičenia nemuseli využívať často

PS: Som Vám ešte dlžný názov tej knihy. PhD. Kelly McGonigal(ová) totiž napísala úžasnú knihu s názvom: The Willpower Instinct: How Self-Control Works, Why It Matters, and What You Can Do To Get More of It. Škoda, dostal som sa zatiaľ len k úryvkom (a je to zaujímavé čítanie) a pár prerozprávaným veciam (napr. u trénera menom Mike Chang). Aj keď už je to staršia záležitosť, na Slovensku som sa (nanešťastie) nestretol ani s originálom, tobôž s prekladom.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár