Včera boli také super príznačné voľby do VUC, a na podnet kolegov, čo ma intelektuálne podporujú, som si niečo prečítala aj ja - názory, postrehy, tipy a komentáre. Často som sa však dočítala o tom, ako je na Slovensku zle, že chýbajú peniaze kde treba. Cesty nie sú spravené, školy sú v havarijnom stave, ľudia sú bez práce. A iní si stavajú veľké sídla. Kde sa stala chyba?

Nie som nejaký analytik, ani štatistik, ani sa do politiky nerozumiem, teda minimálne nie do našej slovenskej. Slovensko mi totiž demokratickú krajinu nepripomína ani z autobusu. No keďže je demokracia vraj najlepší spôsob riadenia štátu, aký doteraz vymysleli, hádať sa s nikým nejdem. Jen som premýšľala, eto vsjo.

Sú ľudia. Sú dobrí ľudia a sú zlí ľudia. Dobrí ľudia si myslia, že zla je príliš veľa všade vo svete na to, aby ho nejakí ľudia dokázali zmeniť k lepšiemu. Zlí ľudia si krátia cestu životom hľadaním cesty najmenšieho odporu k bohatstvu, no a keďže im dobrí ľudia nekladú odpor, veci sú hore hlavou.

Vyššie územné celky boli založené, pretože sa predpokladalo, že ak bude nejaká vyššia moc bližšie k občanom - v každom kraji - tak sa budú dať účinnejšie riešiť niektoré veci v kraji. Školy, cesty, zdravotníctvo,..-to všetko zahŕňa VUC. Neviem ako vy, ale ja si neviem predstaviť, keby toto všetko bolo riadené z Bratislavy. Veď už takto tieto veci trvajú dlho.

Na voľbách bola maličká účasť. Ľudí voľby do VUC nezaujímajú, povedia si, že aj tak sa nič nezmení. Že zmenu nečakajú, nemajú koho voliť, že je tam príliš veľa zlých ľudí. Až si človek nevie čo vybrať, tak nevolí. Ale je to naša občianska povinnosť. Volebné právo nám do rúk kladie veľkú moc.

Voľby nás nezaujímali. A tak rozhodlo o osude nášho prešovského kraja len cca 20% oprávnených voličov žijúcich v tomto kraji. Nezdá sa vám o málo? Mne áno. Na to, že ide o našu budúcnosť, je to sakra málo. Slovensko má fungovať pre nás - pre budúcnosť Slovenska. Malo by sa starať o zlepšenie pomerov, s ktorými sa absolventi vysokých škôl vysporadúvajú. Školy, zdravotníctvo, to všetko tu je pre nás, aby nám slúžilo. Aj poslanci sú služobníci. To, že sa tak nesprávajú, je druhá vec. V každom prípade by sme mali mať právo vybrať si nie menšie zlo, ale väčšie dobro.

Volebné právo vám (mne už zajtra) vkladá do rúk obrovskú moc. Moc ovplyvniť veci. Ale keď si povieme, že sa nič nezmení, tak jasne že sa nič nezmení. Keď sa o dianie nebudeme zaujímať, budú za nás rozhodovať ľudia, ktorých si zlí ľudia zaplatia. Kým však máme ešte tú štipku vlastného rozumu, mali by sme sa chcieť informovať. Mali by sme chcieť vedieť, čo sa na nás chystá. Mali by sme chodiť na zasadnutia mestských a obecných zastupiteľstiev, veď tam môžeme ísť.

My môžeme byť informovaní. Máme to právo. Máme tú možnosť. Len ju nevypočujeme. Nemáme čas. Nestaráme sa. Nezaujímame sa. Nechávame rozhodovať za seba. Preto majú mandat ľudia, ktorí si opravia cestu možno jedine tak pred svojim domom.

Podľa mňa sa zlí ľudia boja jedinej veci - že sa raz prebudíme a uvedomíme si, akú veľkú má moc hlas rozumného človeka.

Informujme sa. Nezatvárajme oči prd takými to vecami. Sú to veci, ktoré môžeme meniť. Sú to veci, ktorých dianie máme v rukách my. Nevyhýbajme sa tejto téme. Chcime vedieť, ktorí poslanci kandidujú, aký je ich program, čo zastávajú.

Možno sa raz prebudíme do lepšieho Slovenska.

Ak tu nechceme korupciu, tak nevoľme skorumpovaných ľudí. Jasné, od VUC nemôžeme čakať nejaké prevratné zmeny, veď predsa tiež sú obmedzovaní Bratislavskou centralizáciou, napriek tomu si tých ľudí volíme my. Tak ak nevidíme zlepšenie, nevyhovárajme sa na to, že nemáme koho voliť. Sú poslanci a strany, ktoré sa už prebrali a vedia o svojej sile, ale sú ignorovaní, alebo valcovaní konkurenciou.

Ak mám napríklad uviesť konkrétny príklad, pozerala som si program 7statočných. Páčil sa mi návrh, že by v každom kraji bolo jedno ministerstvo, aby nebola Bratislavská centralizácia a teda by sa mohla zmenšiť korupcia na Slovensku. Je to zaujímavý nápad. Boli tam body, ktoré sa mi páčili, a boli tam body, s ktorými som nesúhlasila do plnej miery, ale mali nápad. Alebo Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Nové strany to majú veľmi ťažké, aby sa presadili.

Nebojme sa voliť nových ľudí. Prečítajme si program, pozisťujme, dobre, páči sa mi to, dám im hlas. Vyriešené. Ak to nevyjde, dobre, nevadí. Ale bola tu istá aktivita od nás a nebolo nám to jedno. Ak si viac ľudí povie, že jeho hlas nič nezmení, tak ten hlas naozaj nič nezmení. Všetko je lepšie ako sedieť doma a nespraviť nič, no a ďalšie štyri roky si sťažovať na skorumpované Slovensko.

Je to presne ako taký známy citát hovorí: Svet sa má zle, pretože múdri ľudia príliš váhajú nad tým, čo je správne a hlúpi ľudia si príliš veria a robia to, čo je nesprávne.

Kým budeme žiť v demokratickom Slovensku, kým máme volebné právo, kým môžeme niečo meniť, urobme to.


Zmena musí prísť od nás.

Amen

 Úvaha
Komentuj
 fotka
antifunebracka  27. 12. 2013 20:40
ocenujem, ze sa snazis samostnatne a kriticky rozmyslat, ale, zial, stale z teba citit velmi velku davku naivity:
"Sú dobrí ľudia a sú zlí ľudia." - takto 1ducho a ciernobielo to skutocne nefunguje.
"Volebné právo vám (mne už zajtra) vkladá do rúk obrovskú moc." - to je podla mna presne to, co politici chcu, aby si si myslela, vid nizsie.
"Podľa mňa sa zlí ľudia boja jedinej veci - že sa raz prebudíme a uvedomíme si, akú veľkú má moc hlas rozumného človeka." - lol
"Ak tu nechceme korupciu, tak nevoľme skorumpovaných ľudí." - kto podla teba neni skorumpovany a preco si to myslis?
"Páčil sa mi návrh, že by v každom kraji bolo jedno ministerstvo, aby nebola Bratislavská centralizácia a teda by sa mohla zmenšiť korupcia na Slovensku." - ako to znizi podla teba korupciu?
a nakoniec moje najoblubenejsie:
"Ale je to naša občianska povinnosť." - toto je blud, ktory nam vtlkaju do hlavy skoly aj media, ale ja s nim nesuhlasim. a vies preco? pretoze vsetci politici chcu mat co najvyssiu ucast vo volbach, aby neposobili pred zahranicim ako banda nymandov, co sa k moci dostala nahodou. aby ukazali, ze stale vedia zmobilizovat masy. napr. taky smer by inak brala europska strana socialistov, keby ho k moci zvolilo nejakych trapnych 50000 obyvatelov vo volbach s 20% ucastou a inu poziciu tam ma teraz, ked ho zvolilo 1000000 obcanov vo volbach so 60% ucastou (cisla teraz s3elam z brucha). proste nizka ucast znamena najma zlyhanie stran, ktore sa potom hanbia pred svojimi europskymi sefmi (pretoze kazdy sa za vsetko niekomu mocnejsiemu zodpoveda) a preto nas od malicka cez skolstvo balamutia a zenu pred urny podobnymi frazami.
zdrzanie sa hlasovania je najvyraznejsi prejav obcianskej nespokojnosti a zaroven najvacsi trest pre politika.
takto to aspon vidim ja.
cize rozmyslat vies, len prilis lahko sa podriadujes frazam a dogmam a na tom by si mala este popracovat
 fotka
mix  30. 12. 2013 01:52
@mayah súhlasím so všetkým čo povedal @antifunebracka na to aký je to troll má v tomto dosť pravdu a až sa čudujem prečo si nezačal robiť srandu... ?
Bol som voliť a myslím, že každý by mal. Ale popravde, volil som tým najtupejším spôsobom ako sa dalo - na kandidátke som ledva našiel ľudí, ktorí neboli v SMER-e a žiadnej podobne skorumpovanej strane, čo už mala šancu sa prejaviť a nepresvedčila ma.
Je to chyba, ale nie voličov, je to chyba hlavne politickej klímy, ktorá sa tu navodila - všetci len kradnú a blablabla. Na druhej strane je to chyba systému, ktorý je tak nedokonalý, že umožňuje vláde schvaľovať si platy a všelijakými bočnými cestičkami uberať zo štátnej kasy.

...
môžem ti niečo odporúčiť? vyzeráš ako niekto, kto sa chce živiť rečníctvom, vygoogli si slovenskú asociáciu debatérov a pridaj sa k nim.
 fotka
mayah  30. 12. 2013 14:43
Sme smutní národ, ktorý si sťažuje na všetko a neverí, že sa niečo zmení. A ľudia odchádzajú, lebo sa tu skutočne nič nemení, minimálne nie k lepšiemu. Vo vláde a na dôležitých postoch celkovo je pár ľudí, no na Slovensku je nás 5 miliónov. Je ťažké uvažovať mimo toho, čo hovoria ľudia, to vám poviem Ale je to niečo lepšie ako to, čo počúvam okolo seba, to, čo produkuje beznádej a nešťastie. A je škoda, že sme takí, akí sme, tu na tom našom peknom Slovensku -

Vďaka, že si ten blog niekto prečítal
@mix viem, čo je slovenská asociácia debatérov, máme aj na škole klub a poznám niektorých veľmi dobrých, no neláka ma to ani trošku, nerada sa hádam Ale vďaka
Napíš svoj komentár