Po X rokoch k nám dorazil ďalší ročník birmovky a ja, ako pokrstené dievča, od ktorého to každý očakáva, som sa bola zapísať. Ale neviem, či som spravila dobre. Hovorím si: "Meretseger, skutočne tam chceš ísť? Zapísať sa a nasledujúci školský rok stráviť učením sa ortodoxných dogiem, s ktorými aj tak nesúhlasíš?" Prihlásila som sa. Ale len z čistej samoľúbosti a vízie (možno) budúcej romantickej svadby vo vyzdobenom kostole. Ale je to TEN správny dôvod, ktorý mi má pomôcť dostať sa do väčšej hĺbky spoločenstva veriacich ľudí, do cirkvi?

Nechápte ma zle, som veriaca, verím v Boha a v to, že práve on má na svedomí ten veľký tresk, z ktorého vzniklo všetko živé aj neživé, že hoci sme si každý strojcom vlastného šťastia, práve ON nám občas hodí pod nohy nejaký ten špeciálny orech, ktorý nás má nakopnúť správnym smerom, verím. Ale neverím v cirkev. Tej jej falošnej svätosti. Zásadná podstata tejto viery je úplne poprekrúcaná z dávnych politických dôvodov. Napríklad taká reinkarnácia. Verím tomu, že som žila už veľakrát predtým a ešte veľakrát budem. Či už ako človek, mačka alebo žihľava nad priekopou. A učil o tom aj Ježiš. Ale Biblia neprišla z neba faxom! Bola toľkokrát prepisovaná, toľkokrát zmenená, množstvo evanjelií sa jednoducho vyhodilo! Proste nemôžem pochopiť, ako si niekto dokáže myslieť, že po smrti vyletíme nad oblaky alebo sa pod nami otvorí zem a navždy nás zhltnú večné plamene. Nerozumiem tým ľuďom rovnako, ako oni nerozumejú mne. V žiadnom prípade ich ale neodsudzujem.

V podstate má kresťanstvo veľmi pekné princípy. To, že hlása lásku a rovnosť medzi všetkými ľuďmi, vzájomnú pomoc a zriekanie sa vlastného pohodlia pre dobro iných je jednoducho úžasné. Skutočnosť je však horšia. Prečo farári jazdia na luxusných autách a ukájajú svoju potláčanú túžbu pri porne na novej LCD telke? Uznávam, je to lepšie ako tí zvrhlíci, ktorí zneužívajú malé deti... Keď sa raz rozhodli žiť v celibáte, nech to aj plnia a peňažné rozdiely medzi Audinami a starými Škodovkami nech vyplatia chudobným, no nie?! Apropo, celibát a ostatné podobné praktiky: čo je na telesných potrebách zlé? Prečo považujú telo za hriešne? Predmanželský sex za smrteľný hriech? Nevravím, že je ok vyspať sa s hocikým, to nie. Ale keď niekoho ľúbim... nevidím na tom nič zlé. Pretože pokiaľ robí človek veci z lásky, je to krásne.

Birmovkou sa človek stáva právoplatným členom cirkvi a ja neviem, či to chcem. Nemôžem so zdvihnutou hlavou povedať, že som kresťanka. Mám vlastné názory (veď som budúca vedkyňa, takže sa to patrí) a takpovediac vlastnú vieru pozliepanú z viacerých princípov a náboženstiev. Načo mám absolvovať celý ten cirkus, keď už teraz viem, že zo mňa správna kresťanka nikdy nebude? A načo to robia ostatní ľudia, ktorí už pár rokov neboli v kostole a pravdepodobne sa tam ani potom neukážu? Aby mohli pokrstiť svoje deti, ktoré aj tak budú len fajčiť na schodoch pred kostolom?

Ak raz budem mať svoje deti, myslím, že ich nedám pokrstiť. Nebudem ich nútiť do niečoho vopred, kým dokážu chápať, o čo tu vlastne ide. Chcem, aby sa samé rozhodli, či budú zarytí ateisti na komunistický spôsob, alebo budhisti snažiaci sa o splynutie s vesmírom.

Viem, že veľa ľudí si myslí, že mám čudné názory. A že som plná protikladov. Pretože naprek všetkým rozporuplným pocitom som sa zapísala. A približne o rok budem patriť do cirkvi, ktorú považujem za podvod a ktorá aj tak nemá žiadnu budúcnosť, pretože aj tá posledná hŕstka správnych veriacich onedlho vymrie. Zostanú tu po nich len vyľudnené kostoly plné svetského lesku a farebných sklíčok, chudobné na duše, ktoré do nich kedysi vložili svoje životy.

 Blog
Komentuj
 fotka
leniny7  12. 1. 2008 21:43
Našla som sa v tomto blogu.Ale nesúhlasím s tou reinkarnáciou a s tým nekrstením svojich detí.

Btw.Si pokrytec ak sa dáš pobirmovať a máš takéto názory.Ale ja som taký istý pokrytec.
 fotka
biancadetolle  12. 1. 2008 21:47
Som mladšia ako ty, ale birmovku mám už za sebou...

Bolo to krásne; Nádherne vyzdobená katedrála, všade plno kvetín, šaty ako princezná a spievali nám Jendruchovci...



Ale to som vôbec nechcela povedať...



Chcela som len toľko, že v duchu ťa objímam za tvoje názory...

Myslím si to isté, len som zbabelá ich vysloviť.
 fotka
aikaa  12. 1. 2008 21:52
suhlasim s tebou takmer vo vsetkom co si napisala... ja sama som pokrstena ale na birmovku som nesla pretoze podobne ako ty neverim cirkvi... vlastne verim niecomu co... ako si aj ty napisala... je pozliepane z mnohych nabozenstiev a nieco uplne vymyslene... ale nie je podstatne v to ci verim v Boha alebo nie... podstatne je ze si v tom blogu presne vystihla mnoho veci...

PS: tez svoje deti nedam pokrstit
 fotka
meretseger  12. 1. 2008 21:54
Leniny7,čudovala by si sa, koľko ľudí to robí len pre to, že "to tak má byť". Áno, v tomto som pokrytec. A netajím sa tým. Sama neviem, prečo tam idem. Možno sa tam stane niečo, kvôli čomu sa obrátim a stanem sa jedným z posledných oporných pilierikov cirkvi. Fakt neviem. Možné je čokoľvek a u mňa to platí dvojnásobne.

Biancadetolle,ďakujem. A na tie krásne šaty sa teším aj ja.
 fotka
meretseger  12. 1. 2008 21:56
Aikaa, spriaznená dušička! Kiež by som mala aj ja dosť odvahy a vykašľala sa na birmovku!
 fotka
m1k3  12. 1. 2008 22:12
Tvoj názor je dnes už, chvalabohu, relatívne častý. Čo je ale netypické, že takto píšeš (a rozmýšľaš) už v 16tich. Klobúk dole

Tieto úvahy a štylizácie by som tipoval veku adekvátnemu tak o 3 - 4 roky vyššie.
 fotka
azel  12. 1. 2008 22:46
Pekný článok (aj keď úplne so všetkým nesúhlasím . Cirkev je, žiaľ, presne taká... Ja som prestal veriť v toho jej boha v pätnástich... Celé to pokrytectvo a túžba po moci z jej strany mi už liezli na nervy...
 fotka
basilpiska  12. 1. 2008 23:01
Súhlasím ja som to vyriešila tak že som tam nešla akože na birmovku...Ja hovorim tak že ja verím v boha a nie v cirkev.
 fotka
midnight  5. 6. 2008 06:52
hmmm... a nepoznáš náhodou aj Lobsanga Rampu a Osha?
Napíš svoj komentár