Vzhľadom na to ako často cestujem, musím priznať, že mám i množstvo zážitkov. Mojím najobľúbenejším (nie z vlastnej vôle ale z vôle žalostnej situácie prepravcov)  presúvadlom sa stali autobusy.  V začiatkoch mojich pútí naprieč Slovenskom som sa zdráhala týchto nemotorných krabíc. No s pribúdajúcimi zážitkami prahla i moja chuť po ďalšej ceste autobusom.  Dnes, keď vidím, že sa autobusári zhovárajú , vyberám si z uší štuple a naťahujem svoje radary, v snahe zachytiť aspoň tretinu tej spleti vtipov a zároveň nezmyslov čo vedúci zájazdu vypustí. 

1. Chráň si svoje teritórium

Už mi bolo vidno len zježené vlasy z tej jamy, ktorú som od zlosti, že autobus opäť mešká, vyšľapala na stanici.  Ako keby to nestačilo, výhľad na cestu po ktorej mal prísť môj šofér na bielej karose zablokovala iná krabica s oknami.  Meškal už dobrých 10 minút, keď som ho konečne zbadala. Lenže jeho miesto bolo zabraté už vyššie spomínanou krabicou. Problém sa  pán šofér rozhodol vyriešiť naozaj šibalsky! Asi chcel trochu ozvláštniť sparný deň na stanici a tak PRICÚVAL. A neuveríte ale pricúval rovno pred už spomínanú krabicu.Všetci sme šťastne nastúpili a čakali na víťazoslávny odpich zo stanice. Nič sa však nestalo. Šofér sedel za volantom a v rytme samby bubnoval prstami.  Po chvíli som počula trúbenie. Jasné, náš šofér chce ešte dokončiť tento hánkový tanec ale šoférovi za nami sa krepčiť nechce a už by aj šiel. Zatrúbil znovu a znovu. Za pár sekúnd sa prirútil malý, tučný a poriadne napajedený chlapík. Podľa loga na tričku som súdila, že to bude asi ten vodič- netanečník. VYskočil na prvý schod autobusu a začal kričať ,,Ty kokot nepočuješ?! Ja už chcem ísť tak sa uhni ! " Nášho šoféra razom prešla tanečná nálada, postavil sa a začal tiež hulákať. ,, Choď do piče lebo ti takú zajebem, že ťa jebne o asfalt! Furt mi tu stojíš aj keď máš odchod o šiestej ale stojíš tu ako taký kokot do šesť desať. Tak teraz stoj tiež! Kam sa zrazu ponáhľaš? Doteraz si sa neponáhľal!" Malý tučko vyskočil ešte o schodík vyššie ,, Čo to trepeš? Vypadni lebo ti zajebem!" vrieskal a už zdvihol aj varovný ukazovák. Tomu nášmu viac netrebalo. Vyskočil zo sedadla a už sa hnal k tučkovi dole schodíkmi. ,,Ty kokot, počkaj jak ťa polámem!" skôr  ako ho  stihol schmatnúť, tučko rezkým krokom vyskočil z autobusu a vbehol do svojho. Bolo ešte počuť ako kričí ,, Však ja ťa rozjebem!"  Možno by ho aj ako on vraví "rozjebal" ale to by nesmel už sedieť vo svojom autobuse za zavretými dverami. Nášmu šoférovi sa zrejme nechcelo použiť fyzickú silu na dobytie sa do cudzieho autobusu a tak naspäť nastúpil k nám a za pár minút sme sa konečne pohli. 

2. Semafór-nese(re )mafór idem!

Odvahy mi nechýba. Mám rada adrenalín a zvyknem ho i vyhľadávať Oprava: zvykla som. Teraz už nemusím, stačí mi cesta autobusom. Neverili by ste ako taká pojazdná obluda trhá plné čiary. Nezľakne sa ani dvoch vedľa seba. Práve naopak, mám pocit, že to mu ešte dodáva na rýchlosti. Isto si pamätáte, že v istom kole v Crashovi Bandicotovi boli také zeléné šípky, na ktoré keď nabehol, zrýchlil sa o tri svetelné roky. Takisto fungujú plné čiary na vodičov autobusov.  Nedávno som si všimla, že aj červená na semafóre má rovnaké účinky. Ako sme si to tak rúbali minimálne 80 k semafóru, jeden z vodičov zakričal ,, Feri hamuj! Červená." A do Feriho ako keby blesk udrel. Noha mu pod stresom oťažela a my sme červenú prepiekli v 90tke- tipujem. 

3. Dobrých vozidiel sa vedľa seba zmestí veľa

Tak ako týmto vodičom nerobia problémy plné čiary, tak isto ich netankujú ani autá v protismere keď predbiehame. ,, Veď sa uhne, široká cesta."  komentuje jeden a druhý mu pritakáva a rýchlo sa snaží spomenúť, čo to ten inštruktor pred 100 rokmi vravel o predchádzaní áut. Tri motorové vozidlá vedľa seba nikdy nespomínal. Šašo! Keby len teraz videl ako opäť raz pekne v zákrute predbiehame červenú felíciu zatiaľ čo oproti sa rúti modré superbéčko. Tak krásne sme sa všetky tri vošli vedľa seba. 

4.Miestojka

 A potom sú tu miestenky. Záruka toho, že budete celý čas pokojne sedieť, zatiaľ čo sa neznalí budú snažiť rukami- nohami nejako ukotviť v tej úzkej uličke. Tak by to malo byť. Ako som sa už naučila, v mojom obľúbenom spoji platia úplne iné pravidlá. Ešte za mojich sladkých  časov ( plných nevedomosti) som nechala vždy všetkých nastúpiť. Kam sa budem tlačiť ? Mám miestenku, tak nech si idú ak im nevadí, že potom budú musieť zdvihnúť svoju vznešenú riť a so všetkými pakšamentami zaujať pozíciu "na stojáka". Nastupujem medzi poslednými, šoférovi s hrdosťou podávam miestenku. Sedadlo číslo 36, utvrdzujem sa v mysli. Na to na mňa šofér menej príjemným tónom prehovorí ,, Sedadlá nie sú očíslované. Do Moraviec postojíte a potom uvidíme." 

5.Kedy pôjdem, vtedy pôjdem. Kade pôjdem, tade pôjdem

 Spomeniem už len dva bežné rituály tohto cestovateľa mimo zákon. Idú spolu ruka v ruke, tak ich dám pod jeden bod. Je železným pravidlom, že spoj mešká 25 minút. Nezažila som nikdy aby prišiel na čas. Meškanie okolo hodiny je priemer. Človeka to časom prestane srať a začne sa na tom baviť. Keď teda môj milený spoj prišiel o hodinu neskôr, nastúpila som s úsmevom a šoféra sa milo opýtala ,,Vy ste nejaký nový spoj o štvrtej?" To ste mali vidieť jeho pohľad. Najradšej by na mne v sekunde praktizoval výkop typu "THIS IS ..SPARTABUS" ,, Nie, meškáme hodinu. " precedil cez zuby. No a viete, keď už máme to hodinové meškanie, to sa potom šoférovi šľape do plynu. Potom sa stáva, že šofér cúva po dialnici lebo neborák, zabudol odbočiť na jednu zo zastávok. To je ten lepší prípad, niekedy sa vyserie na cúvanie a jednoducho zhúkne ,, v Žarnovici nestojíme dnes! " 

Toľko v skratke pár mojich zážitkov. Nebudem vám klamať, keby tá dementná spoločnosť neprijala nového sexy šoféra, ktorý ma balil (mám reálne podozrenie, že ho na mňa cielene nasadili) tak by som už horúčkovito tlačila minimálne tretiu sťažnosť.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
johnysheek  14. 5. 2016 00:02
a podarilo sa?
 fotka
mia246  14. 5. 2016 00:11
@johnysheek čo myslíš?
 fotka
johnysheek  14. 5. 2016 00:23
nasadeneho sofera...
ci sa ma pytas na nazor? na tip?
 fotka
anitchka  14. 5. 2016 00:43
ta jednotka je najviac mega
 fotka
mia246  14. 5. 2016 10:26
@johnysheek no musím uznať, že išiel na to veľmi dobre
@Anitchka ďakujem
 fotka
johnysheek  14. 5. 2016 10:36
v tom pripade to daj do dalsieho blogu
 fotka
mia246  14. 5. 2016 10:41
@johnysheek jasné, mám ešte viac zážitkov, ktoré tu nie sú ale budú v ďalšom
 fotka
johnysheek  14. 5. 2016 11:09
tesim tesim neviem dockat
 fotka
nicmanenapada  14. 5. 2016 12:48
Páči sa mi, ako to berieš s nadhľadom, aj keď sú to skúsenosti, ktoré by ťa mali poriadne vytáčať
10 
 fotka
mia246  14. 5. 2016 13:02
@nicmanenapada po tých rokoch už to inak nejde
11 
 fotka
sheily  14. 5. 2016 14:53
V Zarnovici nestojime dnes je top ako zo slnko seno
12 
 fotka
mia246  14. 5. 2016 14:58
@sheily presne celý ten môj spoj taký je ale ešte trocu viac asi Pásla kone na betóne
13 
 fotka
mia246  14. 5. 2016 14:58
@11 btw ono sa to fakt stalo, bola som toho svedkom srandy bokom
14 
 fotka
klidopido  24. 6. 2016 02:30
Dlho som necestoval pravidelne autobusmi - nemal som dôvod, ale stáva sa. Ale teraz chodím aspoň busom MHD ale tiež mi to sem tam stačí a to s červenou platí hlavne keď je to pred kruháčom však čo na plnej plyn, vždyť meškáme
15 
 fotka
lenuska175  3. 10. 2016 18:36
toto je super!!
16 
 fotka
mia246  3. 10. 2016 18:36
@lenuska175 ďakujem
17 
 fotka
tomias  14. 9. 2017 20:46
slivtour?
18 
 fotka
mia246  15. 9. 2017 11:14
@tomias ee tá druhá bardejovská spoločnosť
Napíš svoj komentár