Tak som sa nedávno zamýšľala nad menami a hoci to nie je pravidlom, vo väčšine prípadov platí, že určité charakterové vlastnosti sú charakteristické pre konkrétne mená. Inými slovami, nositelia toho istého mena sú si určitými vlastnosťami podobní. Teraz nemyslím vlastnosti vzhľadové. Určite to už napadlo aj vám a keď ste sa tak zamýšľali napríklad nad menom svojho potomka, veľmi rýchlo ste od toho mena upustili lebo ste si uvedomili, že niekoho s takým menom poznáte a ten človek nie je práve vašim najlepším priateľom. 

Možno tu už také niečo aj bolo, teda asi určite ale tak môžeme to aspoň aktualizovať. Medzi časom ste určite spoznali niekoho ďalšieho s už spomenutým menom. 

Tak ja teraz napíšem niekoľko mien a vlastnosti, ktoré sa mi s tými menami spájajú. Vy môžete v komentároch okomentovať tie moje úvahy, vyjadriť súhlas alebo nesúhlas a prípadne pridať ďalšie mená a vlastnosti, ktoré sa vám s danými menami spájajú. Podmienkou pri vytváraní vlastností k menu, ktoré ešte nebolo spomenuté však je, že musíte poznať aspoň dve osoby s rovnakým menom a vlastnosťami. 

Upozorňujem, je to len taká hra, subjektívne názory. Samozrejme, že neplatí pravidlo, že každý napr. Peter bude tvrdohlavý a zaťatý ...takže neurážať sa. Ideme na to!

A áno existujú na to aj publikácie, ktoré charakterizujú jednotlivé mená ale skúsme si vytvoriť jednu sami na základe skúseností

Katarína : pôsobia na mňa priateľským dojmom, nie sú panovačné a rozhodne mi nepripadajú ako vodcovské typy, skôr sú to tie ženy, ktoré vedia komunikovať a priateliť sa s každým a v partii vytvárajú určitý balanc medzi vodcovským typom a "nasledovateľmi"  keď sa však nahnevajú vedia si aj poriadne dupnúť 

Ivana : Ivany sú viac introvertky, v miestnosti plnej ľudí ich určite nebudete počuť, kamarátky si vyberajú starostlivo a väčšinou sú to dievčatá/ ženy im podobné. Nevadí im splynúť s davom a len tak pozorovať okolie. V niektorých smeroch sú ľahko ovplyvniteľné. 

Monika : Moniky na mňa pôsobia ako silné extrovertky, ktoré sú rady stredobodom pozornosti, je ich vždy počuť a sú to vodcovské typy. Majú svoj názor a rozhodne sa ho nikdy neboja vyjadriť aj keď vedia, že sa môžu stretnúť s nesúhlasom a nerobí im problém ani vyvolať konfilkt 

Kristína : veľmi silné osobnosti, niečo na štýl Moniky, neboja sa vyjadriť, veľmi rady sú stredobodom pozornosti a zvýšenú pozornosť priam vyhľadávajú. Rady sa preto vyskytujú v okolí mužov, ktorí im vytúženú pozornosť venujú. To však neznamená, že nemajú kamarátky. Sú priateľské, vtipné a vždy usmiate. 

Peter : vtipný, komunikatívny. Niekedy trošku popletkovia. Nepotrebujú byť "vodcom svorky" ale svoj názor vždy jasne vyjadria. Konfilktom sa však vyhýbajú a veci sa snažia riešiť s chladnou hlavou.  A teraz som si spomenula na Petra, ktorý je výbušný, nemá problém sa pobiť kvôli hlúposti a potrebuje sa cítiť ako vodca i keď nim v skutočnosti nikdy nie je. Hopla. Takže tento Peter do skladačky nezapadá. 

Milan : postavička sama o sebe, v partii obľúbený, priateľský, niekedy trochu Ezop, trochu chválenkár ale nie zlý človek. Trochu divoký a môže sa zdať ako bezstarostný človek až flegmatik,  často však v sebe môže skrývať smútok, či nejaké negatívne emócie.

Adam: často extrovert, dosť samoľúby, zväčša vodcovský typ, trochu nezodpovedný a rád necháva svoje povinnosti iným. U žien dosť obľúbený. 

Tomáš : môže pôsobiť sebaisto a sebavedome, je však veľmi citlivý a ak nejakej žene dá svoje srdce tak jej ho dá celé, celé, celé. Inak priateľský a komunikatívny muž s nejakými špecifickými záujmami. 

Jakub: strašne rada by som charakterizovala toto meno ale poznám toľko Jakubov, že len ťažko sa mi hľadá jednotná "šablóna" na všetkých.  Tak ak viete nejakú vytvoriť vy, smelo do toho a ja ju skúsim aplikovať na Jakubov, ktorých poznám ..je ich asi 7-8

Tak čo, trafila som sa opisom mien aspoň na niekoho z vášho okolia alebo to vôbec nesedí a platí teda pravidlo, že každý sme iný a meno nič neznamená?

 Blog
Komentuj
 fotka
hetfield  18. 8. 2017 14:39
ja myslím že to je skor náhoda
 fotka
bebekex  18. 8. 2017 14:52
 fotka
riddler  18. 8. 2017 15:13
Na toto nomen omen príliš neverím, i ked čo sa toho dieťaťa týka, chlapca by som zrejme nenazval Patrik,lebo tí ktorých poznám sú takí "frajírkovia", Paťkovia čo všade boli a všetko vedia, sladkí až z nich bolia zuby. Je mi jasné, že ten "môj" Patrik by taký nemusel byť,ale to meno je mi už tak nesympatické, žeby som mu ho nedal
 fotka
salkoo  18. 8. 2017 22:27
na moniku to sedi >D
 fotka
james98  18. 8. 2017 22:51
Je to zaujímavé - sprav prosím aj také špecifické kategórie mien. Napr. z Rómskych osád ako Šeherezáda, Onur, Kevin, Paloma, Rosalinda, Maximus, Adonis atd.
 fotka
mia246  19. 8. 2017 10:52
@hetfield @Bebekex @Riddler čiže nesedí vám ani jeden z opisov , ktoré som dala na jednotlivé mená?

@James98 žiaľ žiadnu Šeherezádu osobne nepoznám
 fotka
riddler  19. 8. 2017 11:37
No mne osobne nesedí, lebo napríklad jedného Petra čo poznám určite nerieši veci s chladnou hlavou
 fotka
hetfield  20. 8. 2017 13:07
tieto mena neviem posudit lebo osobne poznam len Petrov
 fotka
espero  2. 9. 2017 13:50
To si neviem predstaviť kto si vie charakterizovať meno Cecil alebo Bonifác
10 
 fotka
tomias  14. 9. 2017 20:30
na tomáša sedí..
11 
 fotka
tomias  14. 9. 2017 20:32
@riddler ano aj ja poznam patrikov a presne takí su...
aj na milana to sedí
poznaš nejaku barboru?
12 
 fotka
riddler  15. 9. 2017 09:56
@tomias Iba jednu, a ty?
13 
 fotka
tomias  15. 9. 2017 19:07
@riddler bohužiaľ tiež .. ale to bolo na mijku otázka
14 
 fotka
mia246  15. 9. 2017 20:48
@tomias poznám ....1,2...nie sú to práve mentálne atlétky ale
15 
 fotka
tomias  15. 9. 2017 20:56
Napis recenziu na to meno ci to sedi aj na tu moju ex
16 
 fotka
antifunebracka  20. 7. 2018 15:45
No, možno 1 meno sedí s prižmúrením všetkých očí A Barbory sú práveže super! Ešte ja pridám 1: Karol - muž s neraz veľkým penisom, úžasný v posteli.
Napíš svoj komentár