Myslim, ze nasledujuca uvaha ma nieco do seba a urcite stoji za povsimnutie.

Clovek je zodpovedny za vsetkych ludi, resp. za vsetky zive bytosti v jeho okoli. Sme zodpovedni za svoju rodinu, priatelov, kamaratov, spoluziakov a kolegov, ale aj za susedov a ludi, ktorych sme nahodne stretli dvakrat v zivote. V podstate sme zodpovedni aj za ludi, ktorych ani nepozname, len raz ci dvakrat sme ich videli.

Sme za nich zodpovedni, pretoze nakolko su z nasho okolia, je v nasich rukach zmenit ich zivot. Nakolko su z nasho okolia, mozeme ich zabit, mozeme im nieco darovat, no predovsetkym, mame moc darovat im nieco do zivota. Nieco, o com vieme, ze im to pomoze.
Ak mame v okoli cloveka, ktory trpi, je v nasich silach mu pomoct.
Ak mame v rodine niekoho, o kom vieme ze zije nenaplneny zivot, je v nasej moci porozpravat sa s nim, dat mu nieco do zivota, postarat sa aspon ciastocne o naplnenie jeho sna alebo ho k nemu aspon dokopat a inspirovat.
Ak v susednom vchode byva zena, o ktorej vieme ktoru vlastny manzel tyra, je v nasej moci stretnut sa s nou, pripadne zavolat policiu.
Ak tam zije utlacany pes v podpriemernych podmienkach, je v nasej moci aby sme jeho majitelovi vynadali, pripadne aby sme zavolali do utulku.
A ak mame psa my, aj ak proti nasej voli, ja nasou povinnostou zabezpecit mu dostojne podmienky.


Je nasou povinnostou pomoct kazdemu cloveku, o ktorom vieme, ze ma problemy. Pretoze akonahle to o nom zistime, stavame sa zanho zodpovednymi, lebo zalezi aj od NASEJ volby, ci jeho zivot bude horsim, rovnakym alebo lepsim. Rovnako ako tvoj zivot bude prebiehat inak, ak sa ti okolie rozhodne pomahat alebo naopak, ublizovat.

 Blog
Komentuj
 fotka
dheamonis  24. 11. 2007 16:41
my to myslienku ale neni to tak trocha uz klise ?
 fotka
mid  24. 11. 2007 22:24
Suhlasim, ze som pouzival otrepane frazy, ale len na zachytenie tej hlavnej myslienky. A ta gycova nie je
 fotka
shelia  4. 6. 2009 22:08
zaujimavy blog, poucny
Napíš svoj komentár