Bola som raz na brigáde v pekárňach. Raz. Vlastne som si myslela, že pôjdem aj viackrát ale potom to už z rôznych príčin nevydalo a vlastne ten jedenkrát to aj bohate stačilo. Kto bol brigádovať v pekárňach, ten vie. Žiadna krásna vôňa z čerstvo upečeného chleba, možno tak vonku pred pekárňou. Vnútri iba ťažký vzduch a prepečený smrad. A teplo. Miestami až poriadne horúco. Robiť v noci nie je žiadna sranda. Fyziologicky je telo nastavené na spánok a vy namiesto toho musíte byť nastúpený v plnej poľnej a makať ako šróby. Za minimálnu/ skoro minimálnu mzdu samozrejme. Ja som dostala konkrétne ako študent necelých 15 eur, čo sa mi zdá kus málo za celú noc na nohách, keď ste na druhý deň rozbitý jak diaľnica v Sýrii.

Ale o to tu neide. Mala som možnosť rozprávať sa so ženami, ktoré tam boli normálne zamestnané. Veľmi milé a šikovné ženy ale aj muži, väčšinou z dediny, z rodín s malými deťmi alebo vo veku pred dôchodkom. Ku mne sa správali milo, všetko mi ochotne vysvetlili a napriek množstvu práce a neskorej nočnej hodine sa snažili byť veselé a vôbec na nič sa nesťažovali. Vedúca smeny bola žena na správnom mieste. Veľmi dobre vedela komunikovať s podriadenými, rozdeľovať prácu a sama robila ako jedna z nich. Nebola stará ale na tvári jej bolo vidieť únavu pleti a vrásky, ktoré by za iných okolností prišli o pár rokov neskôr. Na východe pre to máme taký výraz- zrobený človek. To sú ľudia, na ktorých je vidno, že celý život poctivo ťažko pracovali. Vidno im to hlavne na tvári ale aj na rukách, sú skromní a väčšinou sa na nič nesťažujú. Lebo im to príde také bežné a normálne, takýto život. Makať a otrokárčiť za minimálnu mzdu, ničiť si zdravie na nočných a deti vidieť ráno, keď vstávajú do školy, alebo skôr keď ešte spia alebo večer keď už spia. To je ich život, moderné otrokárstvo, vykorisťovanie.

Bolo to už dávno, dobrých pár rokov dozadu, čo som bola na brigáde v pekárňach a všetky detaily si presne nepamätám ale čo si pamätám je ten pocit. Ako sa hovorí, ľudia si nebudú pamätať čo ste im hovorili ale budú si pamätať ako sa s vami cítili. Tak ja si presne pamätám ten pocit, ktorý zostal vo mne po takom nevšednom zážitku akým brigáda v pekárňach pre mňa bola. Dopriala by som Ficovi a aj iným jeho kamarátom aspoň jednu noc robiť v týchto pekárňach, stráviť ju s týmito ľuďmi, že čo by povedal. Aký dojem by to v ňom zanechalo. Či si zaslúžia tie istoty a plat aký majú a ako na to drú a makajú a vôbec nesťažujú sa. Pritom niekto nerobí ani polovicu toho, čo oni a plat má päťkrát taký. Tak kde je spravodlivosť? Áno, to bola rečnícka otázka, na ktorú nečakám odpoveď. Ako sa hovorí, problém tohto sveta nie je nasýtiť chudobných ale bohatých. Jednu vec som zistila (viem, že to nie je teraz len môj prevratný objav) že na Slovensku sa podniká tým štýlom, že máme desať ľudí, tak poďme päť prepustiť a geniálne tým ušetríme peniaze (pre seba). Samozrejme práce neubudne a tak si ju bude musieť odmakať tých päť statočných. Je mi z toho na grc. Tak to funguje na slovenskej pošte a na farme s prasatami pri Jesenskom. A na xy iných miestach na Slovensku. Viem, že pre mnohých z vás to nie je nič nové, a to, čo tu píšem vyznieva ako objav teplej vody ale mala som jednoducho potrebu to napísať. Keď to zhrniem, tak myslela som tým toto, že máme na Slovensku vysokú nezamestnanosť a mnohí zamestnávatelia by to aj mohli zmeniť a zamestnať viac ľudí ale oni budú radšej zamestnávať menej, vykorisťovať ich a za minimálnu mzdu. Ale je to o nás Slovákoch, že si to necháme, veď ani žiadny politik tu nebol nikdy zatvorený asi s výnimkou Slotu na pár hodín za alkohol za volantom. Myslím, že to súvisí aj s naším nízkym národným sebavedomím. To Slovensko naše dosiaľ tvrdo spalo.... (pustite si hymnu v podaní Sisy Sklovskej, má to tie správne grády na túto príležitosť D)

A ešte niečo, keď som robila promo ochutnávky v Lidli, tak nejaký, tuším to bol opravár mi stále dobromyseľne hovoril, dievča neostávajte tu, len nerobte v Lidli! Počula som, že niekde mali kamery aj na hajzloch. Na stráž!

 Blog
Komentuj
 fotka
milgamman  25. 3. 2016 00:05
Ľudia si zaslúžia istoty. Dane a smrť. A ešte to, že tak ako makali ich rodičia budú makať aj oni, tak ako makali včera budú aj dnes a tak isto až do dôchodku, ak sa ho dožijú. Zvolili ste si istoty, tak ich máte. Mojou istotou je Boh. Ešte nikdy ma nesklamal. A nie, nevolím Kotlebu
 fotka
koichi  25. 3. 2016 08:29
Blog ma zaujal, ale k veci. Tiež som brigádoval na pozícii, kde som ľutoval tých ľudí, že tam vôbec robia. A taktiež som nechápal, ako to dokážu. Títo ľudia si proste zaslúžia obdiv, že to zvládajú.

Aké by bolo na toto ale riešenie? Podla mňa sťažovať sa na Fica atď toho veľa nevyrieši. Takisto ako na hocijakého politika. To skôr to obrátiť k tým vedúcim firiem, keďže určite tá firma v ktorej si bola je súkromná. Ide proste o tých hlavných nadriadených, ako sa ku svojim ľuďom stavajú, a o čo im ide. Ak im ide iba o zisk, tak to podla mňa vyzerá takto. Chcelo by to, aby ľudia dokázali uznávať iné hodnoty. Alebo aspoň boli správni, čo sa týka ostatných.

Nevyznám sa síce do pekárenských strojov, ale, Riešením by jednoducho mohlo byť, že by sa tieto mašiny a podobné veci napr automatizovali alebo optimalizovali až tak, že sa tam ľudia proste nenadrú a budú pracovať v pohode. Poprípade ak to nejde, tak sa k tým ľuďom správať ako fér podnikateľ. To znamená, že im ponúknuť za to čo robia, aj adekvátny buď plat, alebo výhody.

Lenže na druhej strane, ako si myslím písala, je to aj o nás ľuďoch. Keď sme proste ochotní za minimálnu mzdu robiť niečo také, tak pán Podnikateľ nemá potrebu riešiť to inak. A ak jeden odíde, nájde si 10 ďaľších. A ak je niekto v postavení, že už má rodinu atď, nemôže si proste dovoliť odísť.

Trošku dlhá úvaha ale tak keď si o tom písala blog, tak určite ťa zaujmú aj iné pohľady na vec. A prajem pekný deň
 fotka
thrwtchr  25. 3. 2016 18:30
;Takto to funguje na slovenskej pošte a na farme s prasatami pri jesenskom."

Najväčšmi ma zaujala táto veta. Baveru, uznávam, že neviem, ako to funguje na pošte, takisto ako neviem, ako to funguje na prasačej farme. Pôšt som asi navštívil viac, než prasačích fariem, a to sa snažím byť informovaný a sledujem leaknuté videá z fariem a jatiek a už som sa aj brodil v zaschnutých výkaloch na odstavenej prasačej farme. No, keby som si mal na základe skúseností vybrať z takýchto zamestnaní, asi by som si zvolil tú poštu, aj keď by to bolo v tunajších podmienkach, na minimálnej mzde, a s tou trochou vykorisťovania, len aby som nemusel vykorisťovať druhých, nech by tam bola akákoľvek dobrá pláca. Našťastie je táto voľba iba hypotetická.
 fotka
octa  25. 3. 2016 19:40
Veľmi pekne si to napísala.
 fotka
milgamman  26. 3. 2016 19:47
@koichi ďakujem za názor tiež som vôbec nechápala ako takto dokážu fungovať a naozaj mi ich bolo ľúto.. ale ako píšeš keď má niekto rodinu, tak už si tak ľahko nemôže dovoliť odísť, zvlášť keď nemá veľa iných možností na výber. Ale to je aj zákon trhu. Za nízkokvalifikované práce, ktoré môže robiť prakticky každý nikdy nebude taký plat ako za odborné alebo nebezpečné práce. Napríklad takí baníci dobre zarábaju alebo odstreľovači alebo dnes už aj robotníci na stavbách majú dobré platy, ale hlavne v zahraničí. No, odbočila som už trošku od témy Aké by bolo riešenie? Veľmi dobrá otázka Podľa mňa za túto vzniknutú situáciu, v ktorej sa niektorí ľudia nachádzajú môže veľa faktorov.. Ale úplne s tebou súhlasím, že najviac by mohol zmeniť lepší prístup zamestnávateľov ku svojim zamestnancom. A s tými politikmi som to myslela skôr tak, že dopriala by som im návštevu napríklad tej pekárne, ako nejaký fakultatívny výlet alebo poznávací zájazd Aby proste vedeli ako na tom v skutočnosti sú ľudia, ktorým ,,vládnu". Možno by im to pomohlo trochu lepšie rozhodovať, prijímať zákony a menej tunelovať štát. A byť trošku skromnejší, menej egoistickí. Lebo mám pocit, že títo ľudia žijú odtrhnutí od reality. Síce nepriamo ale predsa rozhodujú aj o životoch ľudí, o ktorých vlastne nič nevedia. Oni sa pohybujú v iných kruhoch a hlavne v iných sumách, o akých sa nám, bežným smrteľníkom ani len nesníva. Sak kto z nás si môže dovoliť hodinky za 20 000 eur? Ale ako každý si zodpovedá za svoj život lebo rovnako ako v chudobných krajinách sú aj bohatí ľudia, aj v bohatých krajinách sú chudobní a sťažovať sa na politikov alebo na systém nič nepomôže a je to kontraproduktívne. Ale ako pre mňa to bola skúsenosť dobrá, troška aj taká šoková terapia tak čo by to bolo pre nich... vieš tak trochu otvoriť oči a rozšíriť obzory sorry, trochu som sa rozpisala
 fotka
milgamman  26. 3. 2016 20:06
@thrwtchr ,a s tou trochou vykorisťovania" mna zase zaujala najviac tato veta hej, tak pre teba ako vegetariana (ak som si dobre vsimla by bola posta jednoznacne lepsia volba nastastie je to len hypoteticke rozpravala som sa s jednou dievcinou, ktora tam robi, vlastne neviem, ci tam este stale robi.. no a ked mi to opisovala tak otras pristup k zamestnancom, o prasatach potom uz nechci radsej ani vediet :/ ale ja som tiez bola vegetarianka, priblizne tak do svojich siedmich rokov zo zdravotnych dovodov
@Octa ďakujem za veľmi peknú pochvalu ako pani učiteľka na zš, ktorá mi do šlabikára napísala- čítala si veľmi pekne
 fotka
trevor1994  15. 12. 2017 10:10
@milgamman veru sakra dobre si to napisala, trochu som pozrel do starsich blogov tak nahodne. Mas velmi realisticke a rozumne pohlady na veci. A aj v tej politickej oblasti to mozem potvrdit, treba si aj viacej do tych zmrdov kopnut jak ja v jednom komentari k blogu co som nedavno daval. Jako si tam spominala nech si fico vyskusa na nocnej, tak nedavno spravil fajnove divadielko... topiaci sa slamky chyta
 fotka
milgamman  20. 12. 2017 20:25
@trevor1994 diky no neviem o ake divadielko ide, politiku sledujem vacsinou len okrajovo
10 
 fotka
trevor1994  21. 12. 2017 01:39
@milgamman divadlo pre jeho volicov, akoze suciti s pracujucimi na nocnych po tom ako smer dostal na frak v regionalnych volbach
11 
 fotka
milgamman  22. 12. 2017 19:46
@trevor1994 no myslela som si ze nieco taketo, no neviem kto mu to moze zrat
12 
 fotka
trevor1994  22. 12. 2017 19:53
@milgamman predsa jeho verni volici na dochodku ti vdaka ktorym sme mali najskor meciara a teraz jeho.
Napíš svoj komentár