Nenápadné Írsko

Írsko som vždy pokladala za takú malú nevinnú nenápadnú krajinu, kde sa nič vážne nedeje, inými slovami, kde je nuda. No v posledných týždňoch sa môj pohľad na celú vec zmenil. Nie, nebola som tam na dovolenke a nezažila žiadnu z jeho prírodných krás, ktorými určite ovplýva. Skôr som sa dozvedela niečo o nedávnej histórii Írska, ktorá ma strašne prekvapila. Neviem, či za to môže moja vlastná nesčítanosť, ale nemala som ani potuchy, čo sa dialo v Írsku ešte pred nejakými štyridsiatimi rokmi. A myslím, že mnohí z vás ani netušia, aké strašné veci sa tam odohrali.
Skúsim situáciu v sedemdesiatych rokoch popísať čo najlaickejšie: V Írsku bolo veľa protestantov. Tuším, že som niekde čítala, že ich bolo až 48%, zatiaľ čo katolíkov bolo len 43%. Okej, fakt to nie je veľký rozdiel, no aj napriek tomu sa protestanti v Írsku chopili moci, a to tak, že ten, kto bol protestant mal oveľa lepšie podmienky na život, ľahšie vedel nájsť prácu, mal viac možností vzdelávanie a pod. Katolíkom sa to samozrejme nepáčilo. Nejdem vás zaťažovať žiadnymi názvami politických strán, ktoré bojovali proti sebe, dôležité je však meno Ivana Coopera, ktorý bol v meste Derry členom parlamentu. Práve on zinicioval pochod za občianske práva v 30. januára 1972. Deň padol na nedeľu. Mal to byť len obyčajný pokojný pochod za dosiahnutie občianskych práv aj pre katolíkov. Britská vláda sa však do toho zastarala. Poslala tam svojich vojakov, ktorí sa mali postarať o to, aby nedošlo k žiadnej vzbure a pod. Pochod skutočne prebiehal v poriadku, pochodujúci mali predurčenú trasu, Cooper to naplánoval dobre. Potom sa však niečo stalo. Skupinka mladých ľudí sa oddelila od ostatných pochodujúcich a začala hádzať kamene a kričať na britských vojakov, aby im dali pokoj, aby vypadli z Írska. A v tom britskí vojaci bez akéhokoľvek oprávnenia začali strieľať na nevinných neozbrojených írskych mladých ľudí. Neskôr sa do toho zaplietlo aj pár starších ľudí, medzi ktorými bol zastrelený aj katolícky kňaz. Obeťami sa stalo 13 neozbrojených ľudí. Preto je tento deň známy aj pod pojmom „krvavá nedeľa“.
Tak si to teda zosumarizujme. Íri robia pochod za občianske práva, dotrepú sa tam Briti (vojaci) a postrieľajú 13 nevinných ľudí. A po návrate do Británie ich kráľovná ešte aj vyznamená!
No a keďže tento boj bol očividne medzi protestantmi a katolíkmi, napadá mi v tejto súvislosti ešte jedna vec. Pamätáte sa ako boli voľakedy práve protestanti utláčaní katolíkmi? Ako musel Martin Luther bojovať za oslobodenie náboženstva? V Írsku sa karta obrátila. Nebol to náhodou nejaký spôsob o kompenzáciu zo strany protestantov? Voľakedy trpeli oni. Tak nech teraz trpia katolíci! Prečo vznikol vlastne ten boj medzi dvoma náboženstvami? Dokonca ani nie náboženstvami, medzi dvoma formami kresťanstva! Kresťania by sa takto správať nemali.
Ak niekoho zaujal osud Írska, je o „krvavej nedeli“ natočený celkom fajn film: » www.uloz.to/xHyMddc/bloody-... . Snáď vás za stiahnutie nezavrú do basy.

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
montanalegal  21. 4. 2014 19:02
Tento článok sa dactylogrammycky a a makrosomnicky nezhoduje s makrodonciou ani s tafónomiu dnešným tenancidiom.
Je to úplne jasné, že haemorrhoides tu zohral významnú úlohu pri lakrymosuskej laktycádii.
Napíš svoj komentár