Redakcia amerického humoristického časopisu Annals of Improbable Research (Anály nepravdepodobného výskumu) udelila tzv. Ig Nobelove ceny v desiatich kategóriách:

VETERINÁRNA MEDICÍNA: Catherine Douglasová a Peter Rowlinson získali cenu za zistenie, že kravy s menami dávajú viac mlieka, ako dojnice bez mena.

MIER: Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Österhelweg, Michael Thali a Beat Kneubühl experimentálnou cestou dospeli k záveru, že prázdne pivové fľaše sú počas krčmových bitiek oveľa lepšími zbraňami než plné fľaše.

EKONOMIKA: Manažéri štyroch islandských bánk, ktorí prispeli k ekonomickému kolapsu svojej krajiny, boli ocenení za praktickú demonštráciu toho, ako môžu malé banky rýchlo vyrásť na veľké a znovu sa scvrknúť.

CHÉMIA: Javier Morales, Miguel Apatigo a Victor Castano zaujali organizátorov tým, že sa im podarilo vyrobiť diamanty z tequily.

MEDICÍNA: Donald Unger vyše 60 rokov každodenne lúskal prstami výhradne na ľavej ruke. Chcel tak zistiť, či to prispieva ku vzniku artritídy.

FYZIKA: Katherine Whitcomeová, Liza Shapirová a Daniel Lieberman skúmali, ako sa tehotným ženám darí nespadnúť a udržovať rovnováhu.

LITERATÚRA: Írska národná polícia, ktorá udelila viac ako 50 blokových pokút najhoršiemu porušovateľovi dopravných predpisov v krajine. Previnilec sa volá "Prawo Jazdy", čo v poľštine znamená jednoducho vodičský preukaz.

VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO: Elena Bodnarová, Raphael Lee a Sandra Marijanová vymysleli podprsenku, ktorá sa dá v čase ohrozenia použiť ako pár plynových masiek.

MATEMATIKA: Guvernér Gideon Gono a jeho Zimbabwianska rezervná banka získali cenu za vydanie bankoviek v hodnote od jedného centu až po 100 triliónov dolárov.

BIOLÓGIA: Fumiaki Taguči, Sung Kuo-fu, Čang Kuang-lej dokázali, že baktérie nachádzajúce sa v panďom truse môžu prispieť až k 90-percentnej redukcii objemu kuchynského odpadu.

 Test
Komentuj
 fotka
llistener  25. 1. 2010 00:44
je to síce odpísané z netu ale je to dobréé
Napíš svoj komentár