Ten čas, keď vládol múdry kráľ Filip, ostal navždy v pamäti ľudstva ako žiarivý príklad možného víťazstva rozumu nad silou. Raz prišiel za Filipom jeden človek a chcel do žalára hodiť svojho suseda, ktorý mu sťal strom a s jabĺk, ktoré boli na strome urobil víno. Kráľ povedal:
"Verili by ste, že obyčajný havran môže zožrať celého vola? Presne to sa totiž stalo istému statočnému mládencovi, keď so svojím volom oral pole. No keďže tento mládenec bol nielen statočný, ale aj veľmi odvážny, vydal sa havrana hľadať. Putoval veľa dní a nocí, až sa dostal k samotnému Vtáčiemu kráľovi. Ten svojmu sluhovi havranovi prikáže, aby dal mládencovi za vola všetko, čo si len zapýta. Mládenec si na radu škovránka vyberie starý ošúchaný mlynček. Nebol to však hocaký mlynček. Ak mu niekto prikázal, namlel jedla od výmyslu sveta. Mládencovi sa od tých čias vodilo dobre. Nemusel viac biedu trieť a keďže mal dobré srdce, pohostil aj svojich susedov, a tak ho mal každý v dedine rád."
A dodal:
"Ty máš veľký majetok, ale v živote si svoj majetok nerozdal chudobným. Kto chce byť dobrým človekom, nech rozdá nadbytok chudobným, lebo oni si ho vedia viac vážiť ako tí, čo ho majú nazvyš."
Človeka, ktorý sa prišiel sťažovať to zarmútilo a rozhodol sa, že počúvne Filipa a vystrojil velikánsku hostinu pre chudobných. Našiel si tam nových priateľov a do svojho sadu novú lacnú pracovnú silu. Po roku sa jeho majetok niekoľko krát zmnoho násobil a tak sa rozhodol, že pôjde za Filipom a poďakuje sa mu. Prišiel za Filipom a hovorí: "Kráľ môj, dal si mi dobrú radu, môj majetok sa zmnoho násobil, čo mám teraz s toľkým majetkom robiť? " Filip mu povedal: "Urob to isté čo som Ti radil aj predtým." Ale on nechápal, že prečo mu kráľ radí zase to isté veď majetku mal niekoľkonásobne viac. A spýtal sa: "Ale načo mi je toľko peňazí? " Filip povedal: "Postav v dedine dom pre chudobných a celá dedina Ťa bude mať rada." A on urobil, ako mu povedal. Tak sa stal s Filipa najlepší kráľ a ľuďom dával vždy len a len tie najlepšie rady.

 Rozprávka
Komentuj
Napíš svoj komentár