Keby som sa mal kontaktovat a zmenit si svoju minulost dal by som si rady.

Ak toto citas a si nastrocny. Odporucam aspon si moje recicky aspon zobrat v uvahu.

Nemusi ta to bavit ale vezmi svoj zivot do ruk akoby to bola rpg postava vo videohre.

Sportuj.

Nikto nechce hrat za hrdinu co sa nevie vysvihnut na rimsu zaveseny z ruk.

Je otravne hrat za postavu co nevie utekat rychlo.

Moznosti je vela.

Nemas peniaze? Posiluj doma.

Nebavi ta zdvihat cinky? Zacni hrat nejaky sport.

Nemas spoluhracov? Stiahni si bezecku appku co simuluje ze ta nahanaju zombici.

Hlavne sa nevyhovaraj.

Vzdelavaj sa.

Netvrdim ti ze skola ti ponuka vsetko co potrebujes. Ale kde zlyhava skolsky system pomoze ti kopec veci na nete.

Kedy koncis skolu? O druhej alebo tretej? Hodina denne ta nezabije. Chod na khanacademy alebo ine online univerzity zadarmo. Radsej si nejaky kurz dokoncuj rok ale kazdy den, akoby si ho mal skusat dokoncit za dva vikendy. Skutocne ucenie je v drille a opakovani. Presne ako posilovanie.

Kasli na barovu socialnost.

Nemusis chodit na pivo alebo sediet na zabradli s coolovými ľuďmi. Obklop sa ludmi ktori na sebe pracuju, lebo to pre teba vytvori novy normal. Nebudu mat vela casu, lebo ved studuju, cvicia, skumaju.

Piatok nie je den kedy sa mas ist rozbit alebo zabavat. Piatok je den pred sobotou, tvojim dnom absolutneho volna. Ak sa rozbijes alebo unavis v piatok vecer, poziciavas si sobotne ranne hodiny. A tie su omnoho cennejsie.

Tvoj "novy normal" bude dennodenne posuvanie sa k lepsiemu. Vymyslanie a dokoncovanie projektov vdaka ktorym sa k tebe skor zacnu spravat ako k dospelemu a tym nemyslim, ze od teba budu ocakavat len zodpovedne veci a formalnost. Nie naopak. Ak v ludoch starsich ako si ty vyvolas zaujem, znamena to, ze si urobil nieco zaujimave o com povodne nepremyslali, ako o temach pre tvoj vek. Vyber si male problemy vo svojom okoli, ktorych riesenie sa da automatizovat a vykonaj ho, ak nevies riesenie uskutocnit sam, zlepsuj sa v hladani ludi na tu poziciu.

Nerozpravaj o sebe, diskutuj o konkretnych problemoch, konkretnych trhlinach v systeme, ktore si schopny vyriesit a mas na ne dosah. Sportove a politicke vysledky sa nesnaz konzultovat ani ovplyvnovat pokial nie si politik alebo sportovec a nie je to tvoja praca. Chod volit a zisti si najprv nieco o politikoch, ktorych volis. Ale nesnas sa po tom co hodis do urny svoj hlas riesit problemy politikov. To iste so sportom, fandi, analyzuj system a strategiu ak to vies niekde vyuzit, ale je ti to nanic ak sa tomu sportu sam nevenujes.

Zlepsuj sa kazdy den v komunikacii. Vtipkuj vzdy len na svoj ucet. Nehovor o sebe. Ked hovoris o svojich projektoch dbaj na to aby viac hovorili ostatni ludia. Pocuvaj a analyzuj. Ak ta nieco zrani hovor o tom ihned a nedrz to v sebe. Zbav sa toxickych ludi ak si si isty ze pre teba nemaju prinos. Pocuvaj kritiku na seba. Tvoje usta su jedine, z ktorych nemoze vyjst objektivne hodnotenie o tebe.

Ak nevies reagovat, ospravedln sa a povedz to na rovinu.

 Blog
Komentuj
 fotka
odpadspolocnosti  13. 12. 2016 01:04
Dobre rady do zivota naozaj hodnotne.
 fotka
tanickina  13. 12. 2016 18:08
veľmi sa mi to páči
 fotka
httytily  13. 12. 2016 22:34
mudre slova
ale najviac ma hneva ze hovoriť teraz niečo väčšine násťročným je ako rozprávať sa so stenou, nic si nedokazu zobrat k srdcu. fakt ako, vacsina ludi v mojom veku kt. si vsimam su trosky a to este ani nemaju nad 18, nemaju pracu, a uz teraz su v riti
 fotka
antifunebracka  7. 2. 2017 16:30
Taký mladý a už taký múdry! Ale fakt dobré.
Napíš svoj komentár