Môžem povedať, že som spokojný so smerom, ktorým sa môj život za posledné mesiace uberal. V Spojených Štátoch nie som veľmi dlho a veľa som toho zatiaľ nezažil, avšak nejaký čas tu ešte pobudnem a preto sa snažím brať veci pomaly a s mierou. Teší ma, že každý deň prináša prekvapenia, ktoré mi pomáhajú rozlíšiť jeden deň od druhého. Niekedy však jednoducho nerozumiem. Jedlo je jednou z oblastí, ktorú objavujem s radosťou, ale moje osobné návyky mi niekedy nedovolia porozumieť niektorým z návykov miestnych.

Keďže žijem na campuse, stravujem sa výhradne v školskej jedálni. Výber je veľký, s výnimkou raňajok, kde je možné nájsť omeletu, french toast, cereálie, niekedy jogurt. Medzi bežný výber sa však radí aj pizza, muffiny, doughnuts, salsa rolls a podobne. Na raňajky? Neodsudzujem nikoho jedálníček, ale musím povedať, že neskôr spomenuté jedlá mi vždy pripomenú spojitosť medzi tým, čo vidím v jedálni a to, akých ľudí vidím na ulici. Niekto by mohol povedať, že človek na vysokej škole vie vo svojom záujme usúdiť, čo je pre neho dobré a daný výber nemusí byť hrozbou. Problém vzniká vtedy, ako chýba osveta. A tá skutočne chýba.

Niekoľko hodín týždenne pracujem ako mentor v miestnej middle school, kde prichádzam do kontaktu s deťmi vo veku 10 do 13 rokov. Z ich odpovedí na otázky ohľadne stravovania v škole sa dozvedám, že medzi ich jedálňou a tou mojou nie je veľký rozdiel. Vyprážané jedlá sú najpopulárnejšie. Deťom to nevadí, však tieto jedlá chutia dobre. Problémom je ale chýbajúca osveta ohľadne chudobnej stravy a jej dôsledkov rovnako ako nedostatočná regulácia školských stravovacích zariadení v tejto krajine v tom, aké jedlá ponúkajú a s akou frekvenciou.

Osobne považuje za dôležité mať možnosť výberu, ale bez dostatočnej osvety sa niektorí môžu ľahko stať jeho obeťou. A tak sa aj deje. 

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
zajkousko  30. 9. 2015 21:04
a ako je to s Coca colou?
 fotka
modrafarba  1. 10. 2015 01:00
@zajkousko Čo máš konkrétne na mysli? Coca Cola je bežne dostupná v jedálňach u nás na campuse, ale neviem ako to je na iných školách, ak si sa na toto pýtal.
 fotka
zajkousko  1. 10. 2015 07:38
pýtam sa len preto, že ma obrovské škodlivé účinky, napr. s colou sa dobre čistia wc-k :, v indii je takmer zakázaná na používanie pre spotrebiteľa...
 fotka
motovidlo323  24. 5. 2020 16:23
A ako je to tam so šikanou a kriminalitou?
Napíš svoj komentár