Keďže ma tu takmer nikto nepozná, rozhodol som sa, že  napíšem niečo o sebe. Príbeh nie je veľmi zaujímavý, poznám ľudí so zaujímavejšími príbehmi. Prečo to idem písať? Asi preto, že nemám vo zvyku o sebe, v reálnom živote, veľa hovoriť, tak sa rozkecám aspoň tu.

Mám pocit, že blogov bude veľa, budú obšírne, zachádzať aj mimo mojej osoby... lebo všetko, čo sa deje okolo mňa, ľudí okolo mňa, je tak trochu mojou súčasťou.. vlastne kam sa ponáhľať? Všade sa dostaneme. Chce to len trpezlivosť.




Začnem azda mojou rodinou, čo robili, aspoň to, čo o nich viem..

Dedko, Juraj, (môj naozajstný dedko z maminej strany) pochádzal z extrémne chudobných pomerov z okolia Hriňovej. Bol nejedným synom poľahšej ženy pracujúcej na železnici. Otca, ako to už býva pri ľahších ženách, nikdy nepoznal. Počas II. svetovej vojny sa spoznal s mojou babkou Valériou. Moja prababka Jolana (babkina mama - v maďarsku celkom bežné meno-bola slovensko/maďarka) ho prichýlila pred Nemcami na pár dní u nich doma. Pradedko, Gabriel (babkin otec) vtedy bojoval proti nacistom. Tento boj neprežil.

Dedko Juraj mal vtedy ani nie 10 rokov. No napriek tomu, s jeho partiou kamarátov, robili Nemcom záškodnícku činnosť. Vypúšťali a prepichovali kolesá na bicykloch, motorkách a automobiloch, kradli im čo sa dalo. Nanešťastie ho Nemci prichytili a zavreli na povalu jedného domu, ktorý okupovali, kde mal s najväčšou pravdepodobnosťou počkať na popravu. Nemci boli zrejme blbší než on. Alebo nepoznali stavebné materiály a technológie používané u nás? Neviem.

Dedko povysunul z vnútornej strany strechy škridlu. Potom ďalšiu a ďalšiu. Prepchal sa na strechu z ktorej potom zoskočil. Bolo to vysoko, ale nie zas až tak, aby sa to nedalo zvládnuť. Niekoľko dní bol na úteku, kým sa vrátil domov.

Ku koncu vojny, keď Nemci utekali pred Rusmi a nechávali za sebou všetko, našiel dedko so svojou partou opustený bunker. Bola tam munícia. Začali to zvlákať s úmyslom zásobovať spojeneckú armádu. Decká sú decká, jeden jeho kamarát precenil svoje schopnosti a hral sa s granátom tak, asi ako nemal. Zbytočná smrť.

Po vojne pomaly dedko - ešte stále chlapec aj zabudol na malú Valériu vtedy 4-5 ročné dievčatko, ktorého mama, Jolana, dedka prichýlila počas vojny... Znova sa stretli a zaľúbili až keď mala babka 17 rokov.




Babka Valéria (z maminej strany) pochádzala z bohatého rodu. Jej starí rodičia (moji pra pra starí rodičia) boli maďarsko-slovenská zámožná rodina vlastniaca lesy, statky, mali služobníctvo a tzv. čeľaď (istá forma zamestnania-robotníci). Jej obaja rodičia (moji prarodičia) boli učitelia. Ako som už spomenul, pradedko, Gabriel - učiteľ - zahynul v povstaní. Ostali po ňom len obrazy, ktoré maľoval.


Z rozprávania mojej mamy a babky viem, že babkina zámožná vetva pozostávala z veľmi kultivovaných a nekonečne láskavých ľudí. 

Čo sa týka ich bohatstva, prešli dve svetové vojny, komunizmus... a z bohatstva nezostalo nič. Nikto z našej rodiny nevidel ani korunu.

Po vojne sa dostali k moci komunisti. Dedo Juraj nastúpil do armády a do strany. Dodnes sa vieme pohádať kvôli komunizmu (neznášam komunizmus). Babka, ako prakticky takmer všetci v mojej rodine - sa stala učiteľkou (ako neskôr aj moja mama... a nakoniec.. aj ja som učil nejaký čas na univerzite). Tiež nastúpila do strany. (Nechápem to. A, jej nekonečná oddanosť môjmu dedovi mi zakaždým vyráža dych...)

Dedo vyštudoval strednú aj vysokú vojenskú školu, na ktorej neskôr prednášal. Potom išiel do praxe. Zastával funkcie pyrotechnika, inžiniera výzbroje, neskôr vyšetrovateľa. Potom, keď Rusi nevedeli čo od dobroty, tak potom znova vyučoval (alebo v armáde skôr cvičil) lýbijcov, arabov, keňanov a iných "spojeneckých" vojakov.

Títo "vojaci" boli nevycvičiteľní a bolo na bežnom poriadku, že dedo s kolegami zbieral po leteckom bojovom cvičení pozostatky týchto mužov z horiacich trosiek lietadiel. V lepšom prípade, ich zbierali z krčiem a zachraňovali ich z bitiek s domácimi... ale aby som to uviedol na pravú mieru, aj pomerne veľa Slovákov zahynulo pri cvičeniach.

Dedov brat Jožko emigroval do Austrálie a potom do Nového Zálandu. Kvôli tomu mal Juraj na krku eštébákov a bezpečnostné prehliadky... a kopec problémov. Napriek tomu bol stále verný komunizmu (do piče! to nepochopím!).

Dedov brat Jožko bol stavebný inžinier a na Zélande s kamarátom rozbehli stavebné firmy a dosť veľký biznis. Mal Vilu, drahé autá, jachty a Novozélanďanku, s ktorou mal dve deti.

Jožko si s Dedom Jurajom dopisovali. Ale nie priamo, ale korešpodencia išla kvôli eštebákom dosť komplikovanou cestou, cez vzdialenejšiu rodinu, na ktorú nepadal tieň podozrenia.

Jožkova Novozélanďanka bola zlatokopka. Čím ďalej, tým mal s ňou viac problémov, problémov s jej známymi a podobne. Posledná správa o Jožkovi bola, že kvôli unikajúcemu plynu vybuchla vila a on v nej. Novozélanďanka s deťmi sa v dome v tom čase nenachádzali. Nikto z rodiny neverí, že ten výbuch bola náhoda.

Babkina (Valériina) sestra Marta bola odjakživa rebel a vyrábala problémy. Nenávidela komunizmus. Najprv učila na univerzite fyziku. Ale kvôli jej neskrývanému negatívnemu postoju k režimu ju komunisti zbavili pedagogickej činnosti. Aby nemohla protištátne ovplyvňovať mládež, vytlačili ju do hvezdárne, kde bola "zavretá", nikomu nezavadzala a robila výskum. Jej manžel tiež učil, ale bol to mapičista, takže s režimom nikdy nemal problém, aj keď ho tiež nemal v láske.




asi na dnes stačilo.. dobrú noc... pokračovanie nabudúce...

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
likjul  15. 12. 2015 02:54
Prečítal som, prečítam aj ďalší.
 fotka
meaning_fullness  15. 12. 2015 07:34
Je to super, teším sa na pokračovanie
 fotka
zajkousko  15. 12. 2015 10:56
hm, a čo je to mapičista?
 fotka
mojdedo  15. 12. 2015 11:43
@zajkousko to su velmi zvlastni ludia zajko
 fotka
zajkousko  15. 12. 2015 12:03

to je taky, že ked mu niekto napľuje do tváre, pomysli si, hm, začalo nám poprchať...
 fotka
antifunebracka  15. 12. 2015 16:33
preqapivo to bolo dost zaujimave
 fotka
sabnacke  15. 12. 2015 19:45
teším sa na ďalší blog!
 fotka
agord  15. 12. 2015 21:39
Keby si ty napísal svoju autobiografiu tak by som si ju určite kúpil. Članok zaujal, teším sa na další diel!
 fotka
torpedo08  15. 12. 2015 23:01
fuha tolko informacii neviem ani o sebe nie este o mojich prarodicoch vlastne ani neviem ako sa volali co je dost smutne no ale co a k tomu komunizmu ja si myslim ze zo zaciatku to utcite nebolo dobre ale uz ku koncu sa to vyvyjalo dobrym smerom le co ked ho zlikvidovali a prisla tato hroza co tu mame dnes a to je len zaciatok konca ale no to uz som sa nechal uniest inak super blog a dufam ze to je fakt podla skutocnych udalosti
10 
 fotka
savvym  16. 12. 2015 01:24
j ja som si zistoval od babky, otcova mama, historiu rodiny, ale ona si nepamata a ani sa nezaujimala o predkov, inych starejsich uz nemam, a asi nikdy nezistim o predkoch fakty, viem len ze brat babkinho otca bol novinar a stavbar a ziadnu bohatu rodinu som nikdy nemal, iba rodinu pracantov a obhajcov ludskych prav
11 
 fotka
mojdedo  16. 12. 2015 04:30
@agord myslim ze by skor mali pisat moji stari rodicia.. Ti maju tisic zaujimavych prihod zo zivota
12 
 fotka
mojdedo  16. 12. 2015 15:15
@torpedo08 ja viem o svojich predkoch (aspon z maminej strany) ovela ovela viac, len pre kratkost blogu som velmi strucny...

keby moji stari rodicia napisu knihu, bolo by to zaujimave... miloval som vecery ked sme sedeli pri vinku a dedo sa rozrozpraval o svojej mladosti a zazitkoch z vojny, z armady, z rybačiek, tancovačiek.. atď... no nekonecna studna pribehov
13 
 fotka
mojdedo  16. 12. 2015 16:43
@agord az take super to neni
14 
 fotka
agord  16. 12. 2015 19:01
@mojdedo Traduje sa, aspoň u nás v rodine že zážitky z armády a z tancovačiek bývajú značne bujné.

btw celkom mi to osviežilo deň, mám rád takýmto štýlom písané texty
15 
 fotka
torpedo08  16. 12. 2015 20:01
to je super mne seci stari rodicia umreli ked som bol maly alebo ked som este nezil a babka co umrela minuly rok mala dlhe roky alzhaimra a vselico mozne tak sa s nou rozpravat nedalo
Napíš svoj komentár