Väčšina z vás, ak nie všetci, určite zaregistrovala nové umelecké dielo, vydražené za 120,000 USD. Ide o banán nalepený na stenu lepiacou páskou. Oficiálny azov diela je Comedian a autorom je taliansky umelec Maurizio Catellan (to je ten, čo do galérie nainštaloval 18-karátový zlatý záchod). Ak sa pýtate, kto by si kupoval banán nalepený na stenu, tak odpoveď znie - Billy a Beatrice Cox. Podľa článku na artnet-news ( » news.artnet.com/art-world/mauri... ) o tomto diele povedali, že je to "Jednorožec v umení". ALe aby som len neopakovala to, čo sa dočítate na artnet news, tak by som chcela nadviazať na posledný odstavec. 

“People who usually would not have been so interested in art wanted to see ‘the banana,’” the Coxes went on to say. “It has opened the floodgates and morphed into an important debate about the value we place on works of art and objects in general.”

Mne to príde asi také, ako keď Marcel Duchamp v roku 1917 vystavil v New Yorku pisoár s názvom fontána. Ak by ste sa pýtali ako je možné, že mu prešlo, tak odpoveď je jednoduchá - na pisoár sa podpísal ako R. Mutt a on sám sedel v porote, ktorá rozhodovala o tom, ktoré diela do galérie pôjdu a ktoré nie. Každopádne, pisoár (originálny názov Fontána) vyvolal vlnu reakcií, rovnako ako dnes banán. Je to umenie? Nie je to umenie? Má sa nám to páčiť? Keď to má autora, ktorý je uznávaný ako umelec, tak iba vtedy je umenie? Alebo môžem aj ja umiestniť do galérie vodovodnú trubku a volať to umením? 

Comedian podľa mňa spĺňa podmienky konceptuálneho umenia - teda nejaký predmet umiestnený umelcom na danom mieste. Dôležité je to slovo umelcom, teda osobu, ktorá je širokou aj odbornou verejnosťou považovaná za umelca. 

Ale vlastne nie o tom som chcela hovoriť. Chcela som sa trošku opustiť, pretože ako sa vyjadrili Coxovci - všetci chceli vidieť práve ten jeden banán, aj ľudia, ktorí by o umenie inak záujem ani veľmi nemali. Coxovci dokonca rozmýšľali, či ten banán každé 2-3 dni nevymieňať za nový, čerstvý. Teda toto dielo je zjavne technicky nenáročné, pretože si ho doma môže verne zreplikovať ktokoľvek, a banán, ktorý bol vystavený pôvodne, už určite neexistuje. A tu sa začína moja dilema. Má človek, ktorého umenie inak ani veľmi nezaujíma, hodnotiť takýto počin? Na jednej strane mám rada takéto umenie, pretože je iné a odveci a vlastne aj dosť vtipné, ale stále rozoberá to, ako sa ľudia na umenie pozerajú a čo všetko sú schopní skonzumovať. No a potom príde pár ľudí, pre ktorých sa celý svet umenia skladá z Bacha, Mozarta, Michelangela, a možno ešte Dostojevskeho. A potom, s iba veľmi obmedzenými a menej ako základnými vedomosťami sa chcú vyjadrovať k týmto dielam. 

Aby ste ma zase nepochopili zle - samozrejme že každý človek si môže povedať, čo si o konkrétnej veci myslí. Ale hodnotiť alebo odsudzovať, nad tým by som už trocha porozmýšľala. Viete problém umenia spočíva v tom, že pri troche záujmu je dostupné takmer každému. Ibaže umenie nie je len o tom, čo sa komu vizuálne páči, alebo aké knihy a hudbu má kto rád. Umenie je celistvá sféra, veľmi problematická, ťažko definovateľná a neohraničená. A väčšina z nás  smrteľníkov, hoci ja by som rada patrila k tým, čo sa k tomu vyjadrovať smú a vlastne aj musia, nikdy celkom túto sféru nepochopí. Pre väčšinu ľudí je umenie to, čo sa páči im. Ale to je otázka vkusu. A to je niečo iné. 

Ale váš názor ma veľmi zaujíma. Čo si vy osobne myslíte o Comedian? Je to podľa vás umenie? Má podľa vás neodborná verejnosť robiť nejaké závery o tom, že umenie morálne klesá a že sme možno na počiatku novej dekadencie?

 Blog
Komentuj
 fotka
torpedo08  14. 12. 2019 12:23
Svet sa zblaznil
 fotka
moonghost  14. 12. 2019 12:30
 fotka
emzaaak  14. 12. 2019 12:31
Nepáči sa mi to. Iba preto, že niekto známy vycapil banán na stenu tak má mať takú závratnú hodnotu? Dobre, predstavme si situáciu. Zavrú mňa a toho "umelca" do dvoch osobitných miestností. Dajú nám po banáne a lepiacej páske a povedia nám, že nás pustia iba vtedy ak ho na tú stenu nalepíme. Okej, tak chceme ísť stade preč tak ho tam nalepíme. Pochopiteľné.. A teraz zoberú teba, nevieš do čoho ideš a ukážu ti tieto miestnosti. A povedia ti aby si zhodnotila čo vidíš... No ja by som povedal, že vidím banán na stene. Pomyslím si, že to je zjavne divné a nechápem prečo ho tam niekto nalepil. V živote by som si nemyslel, že to je umenie. Keď si niekto odpľuje na zem, je to umenie? .... A teraz ti povedia kto tam tie bánany prilepil, ale nepovedia, kto prilepil aký... Ako rozpoznáš ten za 120 000 dolárov a ten čo ho tam prilepil nejaký neznámy človek? ... Nerozpoznáš... Pretože sú to iba banány na stene. Nič viac, nič menej. Žiadny skrytý zmysel. A potom ti teda povedia, čí banán je čí a dajú ti vybrať si iba jeden ktorý zješ. Ktorý si vyberieš a prečo? Ten ktorý je akože drahší a od slávnej osoby alebo úplne obyčajný? A nebudeš si namiesto toho vyberať podľa toho ktorý vyzerá chutnejšie? je väčší? žltejší? menej zhnitý? Porozmýšľaj...

Umenie je ťažko definovateľné, lebo nie je exaktné. Nie je to fyzika, matematika ani chémia. Preto si ho každý obracia a upravuje aby vyhovovalo jeho politike, chuti alebo čomukoľvek inému. Čiže sa dá ľahko argumentovať, že ja som iba obyčajný, nevzdelaný plebejec a umeniu sa nerozumiem a preto nemám právo kritizovať svetovo uznávaných umelcov a ich veľdiela na stene. Ak si myslíte, že umenie sa dá interpretovať svojvoľne a umením sa dá nazvať aj takýto nepochopiteľný, stupídny úkaz, tak potom umenie je všetko a zároveň nič. A ak je umením všetko a nič, tak načo sa mám snažiť robiť niečo nové? Načo teda vymýšľať nové techniky maľby alebo sochárstva? Budem iba recyklovať nápady iných alebo to čo vidím teraz. Ak je umenie všetko a nič, prečo je Mona Lisa drahšia ako moja kresbička z detstva? Prečo je potom nejaký záchod či fontána či ako sa to volá, drahší ako ten môj aj keď som k nemu pridal pridanú hodnotu ?
 fotka
moonghost  14. 12. 2019 12:41
@emzaaak toto čo hovoríš, ak som ťa správne pochopila, to je presne problém umenie. Ono umenie je proste o tom, že má myšlienku, a to ho napríklad odlišuje od gýča. Umenie si môžeš tiež vykladať rôzne. Ľudia na to majú rôzne názory. Ja si napríklad myslím že je super takto dráždiť spoločnosť, a máš pravdu, umenie nie je exaktné. A aby si ma nepochopil zle, tak jasné, že každý má právo povedať čo si o tom myslí a tak. Len podľa mňa ten hlavný "názor" alebo postoj k veci by mal byť skôr formovaný odborníkmi. A s tou pridanou hodnotou... No ťažko povedať. Ono práve toto, teda konceptuálne umenie, je vyslovene o tom, že to urobil umelec a verejnosti to príde ako blbosť. Ale ten umelec tým chce niečo povedať, on sa pýta ľudí - aha, zožeriete mi aj toto? Je toot podľa vás umenie? A čo je podľa vás umenie? Mne príde, že taký umelec vŕta do spoločnosti a nenechá ju napokoji. Umenie už dávno nie je o tom, či niekto vie kresliť alebo spievať. Napríklad sú ľudia, čo síce vedia kresliť, ale tvoria gýč. Nie som si istá či som ti úplne odpovedala Dúfam, že áno.
 fotka
emzaaak  14. 12. 2019 12:56
@moonghost Tak neberiem ti čo si myslíš, predsa niekto len preferuje banány na stene ja ich mám radšej v žalúdku, ale teda proti gulášu žiaden destilát.

Ja si myslím, že existujú určité štýly, myšlienky alebo názory, ktoré sú slepými uličkami. Uličky, ktoré sú pekne vydláždené, čisté a pekne vysvietené ale kuva nikam nevedú. Ako napríklad homeopatia. Alebo postmodernizmus, komunizmus a práve konceptuálne umenie. Zasa ale neformuluj si to tak, že týchto umelcov prirovnávam k Stalinovi Bože to sú len príklady. Zdajú sa nevinné alebo aj prospešné a vcelku normálne, ale ničomu ani nikomu nepomôžu ba môžu uškodiť. Keď hovoríš o tých myšlienkach a gýčoch tak mne sa naopak zdá konceptuálne umenie za gýč umenia. Radšej by som strávil celý deň v zatuchnutom múzeu so starými obrazmi, ktoré sú ako cez kopirák ako čo i len hodinu v múzeu konceptuálneho umenia.
 fotka
moonghost  14. 12. 2019 13:02
@emzaaak tak ono zase mne sa tiež nepáči každé minule som bola v galérii a tá výstava čudesných vecí mi nič nevravela. A chápem tvoje prirovnanie. Podľa mňa to ale niekam vedie, lebo sa ot´varajú diskusie, a ver mi, v umení boli už aj divenjšie veci ako banán na stene Napriklad Umelcovo Hovno je taký fajn príklad a tiež Andy Warhol je veľmi uznávaný, ale v podstate len kopíroval predmety/umenie ktoré tu už boli. Išlo ale právu o tú myšlienku konzumu
 fotka
patrixo  14. 12. 2019 16:02
keby to bolo kiwi nepoviem ani pol slova.. ale banan? wtf
 fotka
dezolat  14. 12. 2019 16:45
Podla mna to bola len pracka na peniaze.
 fotka
moonlawoo  14. 12. 2019 18:59
Ak mu to dalo 120k, tak vsetko v poriadku. Ma moj obdiv.
10 
 fotka
1ggy  14. 12. 2019 19:01
Čo ja viem, napriek tomu aký jeblý ol ten počin s pisoárom, historicky bol celkom dôležitý. A podobne doôležité je aj toto. Podľa mňa je chybou snažiť sa vnímať ako umenie iba tú pásku a banán ako taký, ale skôr celý tem počin a miesto a čas, v ako sa to udialo. Na okolnostiach tiež záleží.
Ja napríklad nie som fanúšikom takéhoto umenia. Je to zaujímavé, to nemôžem poprieť, no je to také "jednorázové umenie", že na chvíľu to nadchne a potom oň už ani nezakopneš. Aspoň za mňa.
Navyše, niekedy mi to príde, že sa ľudia tvária, akoby conceptional art bol hlavným prúdom v umení, čo podľa mňa určite nie je, teda pokiaľ zoberieme umenie ako celok, a nie len fancy galérie. Ľudí to prestane baviť a posunú sa ďalej. A možno to bude niečo šokantnejšie ako toto. Možno tuto hovnoman len predbehol dobu...
11 
 fotka
moonghost  14. 12. 2019 20:11
@1ggy súhlasím, podľa mňa je problém napríklad v tom, že dnes umelec nepôsobí iba v galérie. Fotografi, tatéri, maliari, kresliari, grafickí dizajnéri - všetkých nájdeme na instagrame, faceboku, pintereste atd. Proste umenie je dosiahnuteľné z obývačky a je oveľa populárnejšie v tomto zmysle. Mám pocit, že všade si ľudia píšu "art hoe", nosia ponožky s obrazmi Van Gogha, milujú Fridu a tak, ale reálne keď idem do galérie, tak mám pocit, že je prázdna. :/ Ja tam tiež žiaľ nechodím najčastejšie, ale napríklad v LM v Galérii Petra Michala Bohúňa som bola ja a moja mamka, nikto iný, a fakt ma dostalo aké pecka diela tam mali. Čiže podľa mňa dosť ovplyvňuje umenie aj to, že jeho pôsobisko sa výrazne mení.
12 
 fotka
moonghost  14. 12. 2019 20:17
@1ggy a ešte som chcela dodať, že podľa mňa konceptuálne umenie nemá byť esteticky pekné. Jeho úlohou nie je tešiť zmysly, ale "byť o niečom", teda ide o koncept, podľa čoho má aj svoj názov
14 
 fotka
manofbirdz  10. 1. 2021 23:18
Umenie predstavuje nieco, co vydrzi vecnost, cize ako boli diela od Michelangela, da Vinciho a podobne, proste co sa vryje ludom do pamati a budu to obdivovat aj po x rokoch. Takisto aj nieco, co vydrzi fyzicky. Mam doma zaveseny obraz, ktory mi ostane visiet v nezmenenej podobe aj po niekolkych generaciach, ze aj moji potomkovia sa budu moct nan divat. Zaujimalo by ma, ako si taky banan dokaze udrzat svoj esteticky vzhlad aj po niekolkych dnoch, nie to este mesiacoch, rokoch. Dalsia vec je ta, ze obraz je nieco vytvorene, nove, s cim sa ludia doteraz nestretli a oslni ich to, vyrazi im to dych, az stratia slova. Banan vymyslel niekto druhy, ma k nemu kazdy pristup a ma skor inu ako umelecku hodnotu. Ale skusme sa teda nan pozriet okom. Co vlastne je ten banan, je to iba to, co vidime zvonka, alebo aj to, co sa nachadza v nom vo vnutri? A co ked ho osupem, plod odoberiem, naplnim ho niecim a supku zlepim tak, aby vyzeral ako ozajstny? Bude to stale ten isty banan, ktory bude vyvolavat "umelecky" dojem alebo len lacna napodobenina, gyc? A co jeho poloha? Obrazy su zavesene v jednej horizontalnej polohe, taky banan moze byt v hocijakych uhloch, takze ma svoju specialnu polohu alebo tych poloh moze byt viac? A ked tych poloh moze byt viac, pojde o nove diela?

A co taky pomaranc, ananas, preco nie aj ony? Alebo nejake ovela nedostupnejsie, vzacne druhy ovocia ci nejake umelo vypestovane zo zahradky, s ktorymi niekto experimentoval?

Otvara to viacero otazok a dalo by sa rozpravat o tom do nemoty. Je to skor marketing ako umenie, proste presvedcis cast populacie, aby to vnimala ako umenie, ale pritom to umenim nie je. Oni tomu podlahnu a vydrazi sa to. Je to ako s mobilom, ktory ma nizke vyrobne naklady a predava sa za majland, lebo marketing a nasledne dopyt.
 
 fotka
tequila  5. 3. 2024 16:50
velmi zaujimavy blog. toto kazdopadne nebolo az tak umenie nez umelecka provokacia. a za mna musim povedat, ze trochu lacna. podobnych konceptov tu bolo uz historicky viacero, ako ich aj v komentoch dobre ludia spominaju. cize o co tu slo? myslim, ze len o pozornost a este aj tej sa autor dozaduje dost prvoplanovo a priznajme, ze aj lajdacky, bez nejakeho usilia. lebo keby to bol aspon nejaky komplikovany prepracovanejsi publicity stunt, ale on len nalepil banan na stenu. ale vsetky tieto kecy su zbytocne, lebo niekto ho medzitym aj tak zjedol
Napíš svoj komentár