Ahojte. Zdieľam svoj osobný rebríček piesní, ktoré buď vyšli alebo unikli na web tento rok. Väčšina z toho sú veci, ktoré boli hrané v rádiách, no je tam aj nie singlový materiál - výňatok z albumov toho roku zverejnených, ale aj uniknuté nepoužité skladby.
Ide o môj vkus, pokiaľ tam nenájdete tú svoju, je možné, že som ju nepočul.





1. Nico & Vinz - Am I Wrong

Najvymakanejšia produkcia pre tento rok bez debaty. Je málo skladieb, ktoré vo mne vyvolávajú podobnú emóciu. Video verzia ju po tretej minúte ešte zosiľňuje.
Táto skladba je ďaľšia zo série skladieb, ktoré kompozíciou a náladou pripomínajú Message In The Bottle od The Police. Za posledných rokov ich v popovej kultúre vzniklo hneď niekoľko: najprv Bruno Mars a Locked Out Of Heaven, o rok neskôr Rihanna s Love Without Tragedy/Mother Mary a tento rok sa s kópiami The Police roztrhlo vrece: Maroon 5 - Maps, Karmin - Yesterday, Chris Cab - Loves Me Not + ešte pár ďalších som zachytil. No Am I Wrong je kusisko pred nimi a pre mňa je to to najlepšie čo tento rok vzniklo.


2. David Guetta & Sam Smith - Lovers On The Sun

Ďalšia obrovská petelica. Pamätám si ten letný deň, keď táto vec unikla na web. Tušil som, že raz dosiahne status najhranejšej skladby v éteri. Nakoľko neznášam Davida Guetta pre to, že od základov zruinoval R&B a Pop v 2009-tom, potešilo ma, že skutočný producent tejto skladby je Avicii a Guetta ju od neho už hotovú odkúpil. Bežný ťah v hudbe.
Chlapík čo toto spieva odviedol kus práce na refréne, ktorý je zas pre mňa ten najchytľavejší, aký som tento rok počul. Avicii zas dokázal niečo šialené so synťákmi. Tento rok patril jemu

3. Echosmith - Cool Kids

Zimná melanchólia. Teším sa, až si toto raz pustím, keď budem sedieť doma, vonku sa bude zvečerievať a z neba pomaly padať sneh. Krásna to predstava.

4. Mr. Probs - Waves

Hodnotím rádiovú verziu. Milujem to v akej 'symbióze' sú jednotlivé prvky tejto skladby. Najradšej sa sústredím práve na ten chladný klavír čo v pozadí počuť. Pôvodná verzia je na mňa moc pomalá. Remix má presne to čo tej základnej chýba.

5. Madonna - Wash All Over Me

Prečo musí mať vždy zo všetkých speváčok najlepšie skladby práve Madonna. Už dlhšiu dobu pozorujem, akoby tu bola hudba už len pre ňu.
Posledný interpret, ktorý ešte uprednostňuje kvalitu pred kvantitou, čo dokazuje aj táto vec. Hneď pri prvom počutí -ešte ani v polke som nebol- som ju chcel dať do tohto rebríčka
Počuť jej krehký, tak známy hlások na tak krásnom orchestrálnom podklade s pridanou produkciou Avicii-ho mi nedalo sa nezamyslieť, skadiaľ to zakaždým vyťahuje takéto nápadité melódie, že fanúšikom srdiečka zaplesajú.

6. Matrix & Futurebound - Control (ft. Max Marshall)

Síce vyšla koncom roka 2013, dávam ju sem, bo som ju zaregistroval až v januári 2014. Mimoriadne melodická vecička so závanom čias dávno minulých. Konkrétne mi jej hlas pripomína speváčku Dido. Milujem hudbu a organický zvuk. V tejto skladbe niet živého inštrumentálneho prvku. Keď sa elektronika až takto dobre vydarí je omnoho lepšia ako klasická pieseň poskladaná zo živých prvkov.

7. Michael Jackson - Slave To The Rhythm

Timbalandova produkcia. Tento producent je, bol a bude môj najväčší hudobný vzor. On ma priviedol ku komponovaní a tvorbe vlastných skladieb. Jemu sa chcem svojím zvukom podobať a s jeho zvukom som najužšie spätý. Preto sem dávam jednu z Jacksonových skladieb posledného albumu, najtemnejšiu zo všetkých, jedinú, pri ktorej mi vytryskli slzy, keď som ju počul.
Timbalandov zvuk často znie, akoby prichádzal z ďalekej budúcnosti. Už v '98 bol jeho zvuk nadčasový a inak tomu nie je ani teraz.

8. Karl Wolf & Timbaland - Magic Hotel

Výrazné bicie, perkusie, basy. Typické pre producenta tejto skladby. Funky pripominajúce Michaela Jacksona a Justina Timberlake-a. Pohodová letná vec.

9. Mark Ballas - Miss Incredible

Toto je presne ten organický zvuk, ktorý mám tak rád. Warning: Ťažko dostať z hlavy...All The Girls Around The World You're So Incredible.

10. Cheryl Cole & Tinie Tempah - Crazy Stupid Love

Keď unikla táto vec na net, pomyslel som si dobrá kravina..ani som si ju nestiahol..Potom som ju počul párkrát v rádiu a asi po desiatom počutí som sa namotal. Obzvlášť dobrá je rapova pasáž a flute čo v pozadí počuť.

11. Chromeo - Jealous

12. Kylie Minogue - Million Miles

13. Avicii – Lay Me Down

14. Klangkarussell - Netzwerk (Falls Like Rain)

15. Nicole Scherzinger - Your Love

16. Fergie - L.A. Love (La La)

17. Gwen Stefani - Baby Dont Lie

18. Cover Drive - Twilight

19. Faul & Wad Ad vs. Pnau - Changes

20. Ed Sheeran - Dont

21. Shakira & Rihanna - Cant Remember To Forget You

22. SoShy - Never Over

23. Kiley Dean - One More Chance




Čo sa týka kvality hudby bol tento rok veľmi dobrý. Aj rádia viac-menej počúvateľné veci hrali. Zvuk leta 2006 sa už síce nezopakuje, no stále je čo počúvať.


The Best Of 2010: Keri Hilson - Lose Control
The Best Of 2011: Jennifer Lopez - Papi
The Best Of 2012: Loreen - Euphoria
The Best Of 2013: Macklemore - Cant Hold Us

 Recenzia
Komentuj
 fotka
piter09  31. 12. 2014 13:26
preslo to antifunebrakovou kontrolou?
 fotka
mosleyrn8  31. 12. 2014 13:52
??
Napíš svoj komentár