Stalo sa to 14.4.2008. Moja mama bola tehotná. Termín pôrodu bol až 18.5 ale prišlo to skôr. Vtedy som mala len jedenásť rokov. Bola už noc keď som sa zobudila na krik. Rýchlo som vybehla z izby a šla som do spálne za mamou. Mama hrozne kričala.
„Mamíí čo ti je?“ spýtala som sa jej so slzami v očiach.
„Zavolaj sanitku“ povedala mama.
Hneď som zavolala sanitku a volala som aj otca ktorý nikdy nie je doma.
Sanitka prišla a keďže som bola sama doma išla som s nimi. Mamu hneď zobrali na pôrodnicu. Ja som úplne sama sedela na prázdnej chodbe a dúfala som že príde ocko. Ale neprišiel. Už som sa tam nudila tak som si nachvíľku zdriemla. Zobudil ma čudný pán v bielom plášti, potom mi došlo že je to doktor.
Vyskočila som naňho s otázkou: „Kde je moja maminka?“
Doktor neodpovedal len ma poprosil číslo na ocka. Tak som mu ho dala a on hneď odišiel. Nevedela som o čo ide ale nemala som s toho dobrý pocit. Asi za 10 minút doletel ocko. Skoro vyvalil dvere a hneď bežal ku mne a objal ma. Stále som to nechápala tak som sa otca spýtala čo sa stalo. On sa len pozrel na mňa, slzy sa mu vtlačili do oči a povedal: „Vieš srdiečko, maminka....(odmlčal sa)
„Čo je s ňou? Čo sa stalo ocko?“ zľakla som sa najhoršieho.
„No, náš maličký Lukáško, chcel isť na svet príliš skoro a maminka to nezvládla“ v tej chvíli sme sa obaja rozplakali. Pre mňa sa úplne zastavil svet. Maminku som ľúbila a nevedela som si bez nej predstaviť život. Nechcela som tomu veriť ale bolo to tak, mamička zomrela.
S ockom sme tam ešte chvíľu plakali až kým neprišla sestrička.
„Ste v poriadku?“ opýtala sa.
„Áno“ ocko len potichu odpovedal.
„Ak chcete môžete sa isť pozrieť na malého“
Ocko ma zobral a len potichu išiel za sestrou. Keď sme vošli do miestnosti plnej prístrojov, videla som niečo sa hýbať v čudnej sklenenej postieľke. Pristúpila som bližšie. Ležalo tam krásne malinke bábätko. „Toto je tvoj braček, mala by si mu vymyslieť meno.“ Povedala mi sestrička. Ja som sa len so slzami v očkách trochu usmiala. Mamičke sa páčilo meno Lukáško a ja som bola rozhodnutá že sa tak bude volať. Ešte som pri bračekovi dlho stala a počula som ako sa ocko rozpráva s doktormi.
„Je mi to veľmi ľúto ale nič viac sme robiť nemohli.“ Povedal asi nejaký doktor.
„Aspoň že mam syna.“ Povedal ocko s plačom
„Malý je na tom dobre, zatiaľ nedýcha sám pretože to bolo príliš skoro ale o taký mesiac si ho budete môcť zobrať domou.“ Prestala som ich počúvať a sledovala som Lukáška ako sa krásne usmieva. Prerušila ma sestrička.
„Poď pôjdete už domov, prídete znovu zajtra dobre?“ Rozlúčila som sa s Lukáškom a šla som za ockom.

Prvý mesiac bol hrozný, stále som len plakala, nič som nechcela jesť a vôbec s nikým som sa nerozprávala.
Ale už sú to pomaly štyri roky. Teraz mám 15 a Lukáš má 4. Už sme si pomaly zvykli. Lukáškovi stále rozpravám o mame keďže sa otec nejako nezaujíma ani o mňa a ani o bračeka všetko je na mne. Niekedy už nevládzem, predsa je toho na mňa veľa ale viem že musím zastúpiť mamu. Strašne nám tu chýba. Vždy si kladiem otázku: „Prečo práve moja mama?“ Mama bola veľmi dobrý človek, nikdy nič zle nespravila a predsa.....

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár