Nech sa poskladáte aj do desaťstennej kocky (už len ten samotný výraz spôsoboje mojej logike depresie), tak vám neuverím, že nepoznáte čistokrvného srandokaza, resp. ním nie ste práve vy.

Srandokaz je jeden druh modernej populačnej choroby, ktorý predtým (rozumej v ďalekej minulosti - trochu za dinosaurami) nebol. Je to novodobý fenomén, je to vražda kreativity dnes, je to inkvizícia slobody prejavu, je to dehonestacia čírej radosti zo života. A pritom to nazačiatku znelo tak pekne nevinne, že "srandokaz".

Rozoberme si to pekne po poriadku.

Lingvistická stránka:

srandokaz je podstatné meno, mužského rodu (nedajte sa popliesť najprofi srandokazy sú ženské), zložené zo slov sranda a kaz

sranda - expresívne vyjadrenie zábavy, prče, outfitu profesora, účesu predavačky a iných humorných situácii a vecí
kaz - podstatné meno od slovesa kaziť, synonymá: ničenie, demolácia, znehodnocovanie, vyučovanie matiky a chémie

Čo srandokaz (človek alebo vec, ale najmä vyučovací predmet postihnutý srandokazizmom) spôsobuje?

- VŠETKO!!!!

A tu končí sranda (definícia je uvedená vyššie).

Srandokaz je ten blbec čo do vás drgne a vy sa polejete kávou, práve vtedy, keď ste si dali na výzore mimoriadne záležať. Srandokaz je mama, čo vás nepustí v piatok večer von, napriek tomu, že máte 20 (!!!), srandokaz je profesor matiky (alebo History of the USA II), čo vám dá nečakaný quiz, práve vtedy, keď ste sa jediný raz nenaučili na hodinu. Srandokaz je cynická spolužiačka, čo vám jedinou poznámkou skazí náladu na týždeň, srandokaz je blbec so šovinistickými názormi, ktorý tvrdí, že chcete pretiahnuť každého profesora len kvôli známkam a nedá sa presvečiť, že nie ste nymfa. Srandokaz je proste VŠADE!!! Je nezastaviteľný, šíri sa ústnym podaním, pohľadom dokonca aj obyčajným dýchaním. Srandokaz nás dostane.....

Dobre, autorka sa pokúsi krotiť svoju paranoju, aby mohla pokračovať v šírení poplašnej správy, tzv. hoax.

Srandokaz je diagnóza natoľko rozšírená, že už má niekoľko podkategórií.
(Stavím sa o kilo, že sa nájdete aspoň v jednej)

Hlavné delenie:

Srandokaz občasný - najrozšírenejší druh a zároveň najnebezpečnejší, srandokazizmom je infikovaný a nastávajú u neho nepravidelné recidívy. Občas je skrátka mrzutý, protivný, pokazí vám náladu alebo nepochváli nové tričko. Našťastie jeho imunita ešte nie je oslabená a dokáže za vrátiť do normálneho stavu za niekoľko minút, hodín, maximálne za deň.

Srandokaz dočasný - mimoriadne optimistický a pozitívny kamarát, čo má výnimočne zlé obdobie, vtedy ho v nestráženej chvíli napadne srandokazizmus. Jeho prejavy sú potom nečakané, nálada mimoriadne zlá a je nebezpečný najmä tým, že to jeho okolie nečakalo. Našťastie sa v krátkej dobe vracia do normálu a recidíva je zriedkavá.

Srandokaz predýchateľný - druh vhodný na kultiváciu. Srandokaz je síce nepríjemný, ale hneď po infikácii vysiela do okolia aj protilátky vo forme komplimentov, milých úsmevov a sebaironických náladupozdvihujúcich poznámok.

Srandokaz zákerný - na tohto fakt bacha. On sa už ráno zobúdza s cieľom šíriť srandokazizmus. Pracuje rafinovane a nenápadne. Robí to účelovo a hlavne naschvál, takže by ho bolo vhodné dostať na zoznam ohrozených druhov.

Srandokaz pernamentný - učitelia a profesori srandokazných predmetov. Nie je čo dodať, viete si domyslieť.

Samozrejme existuje aj množstvo poddruhov, ale rozpisovať sa o nich by už bolo šírenie srandokazizmu, takže radšej nebudem pokračovať.

Srandokazizmus sa ďalej šíri, modifikuje, kríži a vytvára nové druhy. Jediná ochrana je prevencia, nedajte sa zabiť pokazenou náladou.

Urobila som všetko, čo bolo v mojich silách pre osvetu, teraz je už iba na vás a vašej imunite, či prežijete.

dodatok: navrhujem vyhlásiť loveckú sezónu srandokazov, kto je za, ruky hore.

 Pseudoblog
Komentuj
 fotka
sarah_whiteflower  15. 10. 2008 19:56
Už som sa dávno tak dobre nepousmiala nad nejakým "kvázi učenlivým" blogom, bolo to mimoriadne príjemné čítanie a ešte k tomu treba pripomenúť, že pútavo napísané. V niektorých miestach som sa naozaj aj našla, ale koniec koncov, povedzme si pravdu, ktorý z nás nie? Avšak niektoré diagnózy z poddruhov by som mimoriadne nerada na sebe cítila v mojom živote



*dvíha ruku za posledný názor, že je za...*
 fotka
anzu  15. 10. 2008 20:28
ako sa pisalo v kamenaku na konci: dobra nalada nevyriesi tvoje problemy, ale nasere tolko ludi, ze je dobre si ju udrzat
 fotka
blackknight  16. 10. 2008 10:32
Hmm zacalo to mimoriadne putavo a zabavne. A ked som este uvidel to delenie ( moja oblubena forma pisana blogu ) az mi srdce poskocilo. Ale zrazu ...



*V hlave sa rozziari cervena lampicka s napisom srandokaz a zacne pravidelne blikat*



... zrazu sa to zaclo kazit a uz to bola viac menej nuda :/



*Doblika a zhasne*



Celkovo to, ale uslo. Dik.



*Zdviha ruku hore*
 fotka
yukari  16. 10. 2008 16:45
pekné, NAOZAJ som sa tam spoznala

Srandokaz zákerný - moja grupa a som na nu hrda
Napíš svoj komentár