Je možné dostať sa ku šťastiu skratkou? Režisér Michael Bay v akčnom krimi plného čiernočierneho humoru a irónie Pot a krv ukazuje, že je to nemožné. Spolu s ním vás o tom presdvedčí Mark Wahlberg s Dwaynom Johnsonom v hlavných úlohách.

„Volám sa Daniel Lugo a verím vo fitness.“

Dej sa odohráva v 90. rokoch v Miami na Floride. Daniel Lugo (Mark Wahlberg), tréner posilňovne Sun Gym, myslí len na to, ako zbohatnúť. Preto vymyslí plán, ako okradnúť bohatého obchodníka a jeho klienta Victora Kershawa (Tony Shalhoub). Do tohto plánu zasvätí aj Adriana Doorballa (Anthony Mackie), steroidmi skazeného chlapíka z posilňovne, a čerstvo prepusteného Paula Doyla (Dwayne Johnson), z ktorého sa vo väzení stal silno veriaci človek. Plán je celkom jednoduchý: uniesť Victora Kershawa a prepustiť ho za poriadny balík peňazí. Možno by sa to aj podarilo, keby tí traja neboli úplní blbci.

Príbeh troch kreténov, ktorí chceli žiť svoj americký sen. Tak sa dá jednou vetou opísať celý dej filmu. Smršť plná násilných a tragikomedických akcií, ktoré vyvolá jeden krok vedľa, človeka donúti uvažovať, či je to nakrútené podľa skutočných udalostí. No verte, či nie - toto sa naozaj stalo.

Zn.: Nezabudnite si priniesť na grilovačku ruky! – True story

Na čo sa v tomto nízkorozpočtovom filme môžete tešiť? Mužskú časť publika okrem pekných a drahých áut určite potešia scény zo striptérskeho baru, a tú ženskú časť zasa „svalnatí“ muži. Dej nie je príliš akčný, skôr sa tam stále niečo deje, každých pár minút iná akcia. Nie je tu núdza aj o zábavu, iróniu a čierny humor. Veď kto by sa nepobavil, keby videl obrovského Dwayna Johnsona, ako griluje odrezané ruky. A to je stále pravdivý príbeh. Šialený, ale tak si ho história pamätá. Teda aspoň jeho 95%-nú časť. Nezhody reality s filmom nastávajú len v materiálnych veciach, akými sú typy áut a zbraní, a čo je najhlavnejšie - v postave Paula Doyla, ktorá je fiktívna. Je zložená z troch spolupáchateľov. Ide hlavne o Carla Weeksa s doplnkami Jorgeho Delgada a Maria Sancheza.

(Jorge Delgado zradil Luga a Doorballa a dostal 15 rokov. Weeks sa liečil zo závislosti na drogách a snažil sa nájsť spásu vo viere v Ježiša Krista. Mario Sanchez pôsobil ako únosca. A všetky z týchto vlastností má práve Dwayne Johnson alias Paul Doyle.)

Slovo na záver: Pri tomto filme sa zbavíte pocitu a predstavy, že Amerika je plná skvelých a úspešných ľudí, ako je to vykresľované v iných filmoch. Väčšina z nich sú len povrchné hovädá, čo je jedným z posolstiev, ktoré Pot a krv prináša.


___________________________________________________
Pain & Gain
Žáner: dráma, krimi, tragikomédia
Réžia: Michael Bay
Výroba: USA, 2013
Hrajú: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie, Tony Shalhoub, Ed Harris a ďalší.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
dconan  9. 2. 2014 13:29
ja som mal od toho filmu vacsie ocakavania. zacal sa v poho ale skoncil totalne divnô. s Markom Wahlbergom ale odporucam Lone Survivor
 fotka
delpurr  9. 2. 2014 13:30
nejako neskoro, slecna, filmik som videl uz pred snad 2 mesiacami
 fotka
nikkia  9. 2. 2014 15:21
@delpurr ja viem, ten film som videla asi pred pol rokom, ale teraz dostala ako DÚ zo SJ napísať recenziu.. tak prečo to nedať aj sem... a stavím sa že sa nájdu aj takí, čo to ešte nevideli
 fotka
bludiacisvetom  9. 2. 2014 23:57
chystala som sa naň niekedy, ale kašlem nato teda . v poslednej dobe ma filmy už len sklamať vedia aj tak.
Napíš svoj komentár