Tento týždeň slávili Rómovia svoj veľký sviatok – medzinárodný deň Rómov. Mnohí asi gúľate očami, čo za tému to chcem načať. Na nete sa rozbehli diskusie, ktoré sa však skoro stiahli, pre vulgárnosť, prejavy rasizmu a nesúvis s témou. Každý určite tušíte o čom boli, lenže...je správne hádzať ich všetkých do jedného vreca?

Nenájde sa medzi Vami jedinec, ktorý má dobré vzťahy s Rómami? Nie, nestrieľajte do mňa a ani do Rómov ako nemenovaný známy politik v alkoholovom šate. Nechcem sa nikoho zastávať a ani ho súdiť a tobôž posudzovať, veď sa toľko hovorí o rasizme a ja chcem byť INÁ. Ťažko povedať, či taká vôbec dokážem byť po tom čo hučia média zo všetkých strán.

Všetko sa podľa mňa hodnotí podľa dobrých alebo zlých zážitkov. Kámošku prepadol Róm za bieleho dňa, porezal jej ruku, lebo mu nechcela „dobrovoľne podarovať“ mobil a peňaženku, keď vytiahla malý nožík a porezala ho aj ona – v sebaobrane, ihneď sa pobral na políciu, nahlásil ju a mala s tým opletačky. Tak aký môže mať názor na Rómov? Určite nie kladný.

Od malička som mala smolu na „prísediacich“ v školskej lavici. Spomínam na Rómku Zdenku, ktorá je už dávno vydatá a plodí s manželom deti, ale bola upravená, vyštudovala a boli sme kámošky. Občas sa mi pretrel popod nos smrad od tzv. sviatočných čiernych spolužiakov, ktorí skôr či neskôr boli vylúčený za mnohé absencie alebo za rôzne výtržnosti a putovali do výchovných ústavov alebo nikam....do chatrče, preč od vzdelania.

Chvalabohu, žiadny negatívny zážitok som zatiaľ nemala.
Smejem sa, lebo ma často „brali“ medzi seba, mala som snedú pokožku, tmavé vlasy. Aj tie časom zmenili farbu a aj pokožka je akási bledšia
Nakoniec spomeniem aj nášho „čierneho brata“ Rhytmusa, možno má medzi Vami množstvo fanúšikov, ale on sa neráta, lebo je teraz „IN“.

Tak už nech sú naši spoluobčania aký sú, žijú medzi nami a je na každom z nás akým spôsobom ich budeme tolerovať....

 Blog
Komentuj
 fotka
lucia199513  10. 4. 2010 12:16
no, ja nie som za rasizmus, lenže tu sú často bieli vystavený rasizmu zo strany rómskej minority:d---ináč dobré blog:d
Napíš svoj komentár