Od roku 2005 si píšem knižky, ktoré som prečítala a dnes ma napadlo opísať niektoré, ktoré pre mňa asi najviac stáli za to. Tak poďme na to.

Mlčanie jahniat – iste poznáte. Mám strašne rada takýto štýl, nie je až taký náročný ani pre čitateľa a vždy sa tam niečo deje. Má to aj do psychológie niečo a to sa mi páči. Je zaujímavé, ako nebezpečný vrah - Hannibal pomáha vyšetrovateľke nájsť iného vraha žien a za to chce iba informácie o nej, jej detstve a prečo sa bojí jahniat.

Keď som bola pomenšia a chodila ešte do detského oddelenia, čítala som aj Artemisa Fowla. Moc sa na to už nepamätám, popravde, ale viem, že to bolo dobré. Boli tam fajnové hlášky, fantazijné bytosti a napínavé časti.

Dobrý synček – mimochodom je to aj sfilmované a hrá tam malý „sám doma“. Obľubovala som dosť filmy s ním, tiež v mladšom veku.
Pre tých ktorí nevedia: hlavnou postavou je malý Mark (vo filme ho hrá Elijah Wood), ktorému umrie mamina. Pôjde pre to k svojmu bratrancovi a jeho rodine na nejaký ten čas, teda jeho otec ho tam pošle. Jeho bratranec – Henry (Culkin) nie je takým milým synčekom, ako sa zdá. Robí zlé veci, klame, nie je dobrý k jeho sestre. Mark sa bude snažiť odhaliť Henryho a zároveň ochrániť pred ním rodinu, ktorá sa môže ocitnúť v nebezpečenstve.
Neviem, či mám napísať konce, alebo radšej nie. Ale asi nebudem písať koniec, veď keby náhodou by niekto nepoznal, a chcel prečítať.

Mŕtva zóna od Stephena Kinga – no, začnem tým, že King je môj obľúbený spisovateľ, teda asi aj najobľúbenejší. Píše presne taký typ kníh, ktoré milujem. Samý výmysel, fantázia, prekvapenia, strach a hrôza. Veď nie nadarmo ho literárna kritika označuje za najlepšieho súčasného majstra hororu. Mnohé príbehy sú aj sfilmované, napríklad známa Zelená míľa. Spomeniem určite viac z jeho kníh.
Takže k Mŕtvej zóne. Hlavnou postavou je Johny Smith, ktorý má jasnozrivé schopnosti. Po ťažkej autonehode sa dostane na 4 roky do kómy a veľa sa toho zatiaľ zmení. Jednak dievča, s ktorým mohol byť, keby nebolo nehody, bolo už zadané a po ďalšie, jeho mamka sa stala náboženským maniakom (ešte väčším,akým už však aj bola). Aj politická situácia v USA bola na tom všelijako. Johny potom pomôže odhaliť vraha žien vďaka svojim schopnostiam, ale bude sa dostávať trošku aj do nepríjemností, kvôli nim. Napokon príde jeho veľká úloha, pretože na politickú scénu prichádza muž, ktorého si ľudia neskutočne obľúbili, ale len Johny vie, aký v skutočnosti je a čo sa možno kvôli nemu stane. A to iba vďaka schopnostiam, ktorými je obdarovaný, ale zároveň i prekliaty.
Túto knižku som dokonca dočítala nedávno. Moc sa mi páčila, mám rada Kingov štýl. Priznám sa však, boli aj knihy, ktoré som začala čítať a boli na mňa asi také náročné, že som prestala. Nikdy mi z knihy neprišlo zle, ale z jednej jeho (mizéria) mi prišlo aj zle, dokonale vie opísať bolesť.

Eragon – k tomu podľa mňa veľa písať nemusím, je to dosť známa kniha. Tiež plná nadprirodzených vecí, javov a bytostí. Hlavná postava, ktorá je vybraná, aby porazila úhlavného nepriateľa, zlo, ktoré utláča prostých ľudí. Draky, čarodeji, elfovia, škriatkovia a tak ďalej. Musím dodať, film bol podľa mňa dosť oničom. Dalo by sa to aj lepšie celé spracovať. Asi nebolo dosť financií .

Da Vinciho kód – hádam ešte známejšie. Iste prečítané väčšinou ľudí. Páči sa mi sled rýchlych udalostí, nie sú tam nudné pasáže a veľmi zaujímavá téma.
Anjeli a démoni detto.

Pošli to ďalej – tiež sfilmované. Veľmi dojímavý príbeh chlapčeka, ktorý chcel zmeniť svet k lepšiemu a neostalo to iba pri rečiach. A ten koniec. Fakt super.

Temné hmoty alebo trilógia pod názvom Zlatý kompas, Magický nôž a Jantárový ďalekohľad – prvá časť je sfilmovaná. Hlavnou postavou je malá Lyra, ktorá žije v Oxforde v kolégiu. V tomto svete však človek nie je sám. Každého duša je zhmotnená v podobe démona, ktorý dokáže rozprávať. Tajne a náhodou si vypočuje prednášku o „prachu“ a zachráni svojho strýka Asriela pred otrávením. V tom čase začnú miznúť deti, a keď zmizne aj jej najlepší kamarát, rozhodne sa ho nájsť. Dostáva tajomný prístroj – Alethiomer, ktorý jej bude veľmi užitočný, pretože keď sa s ním naučí narábať, prístroj odpovie na každú otázku pravdivo. Stretáva sa s cigojínmi, bosorkami, a dokonca aj s polárnym medveďom Iorekom. (Ioreka som si z knihy moc obľúbila). Zažíva rôzne nebezpečné chvíle a nakoniec sa dostane na miesto, kde sa odvádzali deti a zisťuje, čo s nimi robia a prečo. Lyra sa rozhodne odhaliť celú príčinu spomínaného „prachu“.
Ďalej, druhá časť – Magický nôž začína v našom svete. Chlapec Will chce nájsť svojho otca, ktorý zmizol počas expedície na severe. Nechá zmätenú mamku u učiteľky klavíra a cez čudné okno na ulici sa dostáva do iného sveta. A tu sa stretáva s Lyrou. V tomto mestečku, kde sa ocitli, nikto nie je. Teda aspoň to si mysleli. Napokon po boji v anjelskej veži Will získava nôž, ktorý má veľkú moc. Tento nôž dokáže rezať okná do iných svetov. Lenže chcú ho vlastniť aj iní. Will chce nájsť svojho otca a Lyra sa rozhodne mu pomôcť.
A napokon tretia a záverečná časť – Jantárový ďalekohľad – má už asi aj iný rozmer. Zachádza sa až k podstate všetkých svetov, k vládcovi – Stvoriteľovi sveta a k prvotnému hriechu. Lyra sa dostane do sveta mŕtvych, naďalej hľadá podstatu „prachu“. Zatiaľ lord Asriel chystá posledný veľký boj s Vládcom. Vyskytnú sa tu aj anjeli, i úplne nové tvory z iných svetov. Pre mňa koniec za to veľmi stál.

Pán prsteňov – musím povedať, jedine film tejto knihy sa mi páči viac, ako samotná kniha. Je dobrá, to ano, ale film z toho spravil hodnotenie veľmi dobré. Sú tam super efekty. Ale ku knihe. Aj tá je super, ale vieme, že je náročnejšia. Je plná lyrických opisov krajiny, lesov, stavieb. Sú tam básne, a púte sú moc opísané. Ako je to super po literárnej stránke ale. Tak či tak, mám rada tento príbeh.

Kto chytá v žite – posledný ročník na strednej sme to mali ako povinné čítanie. Poviem vám pravdu, ja som to čítala v prvom ročníku strednej, len tak. A strašne moc sa mi to páčilo. A keď som to mala čítať vo štvrtom ročníku, no nejako mi to do toho nešlo. Neviem prečo. Prečítala som však a aj mi to pomohlo, ako sa zdá, lebo jedna z tém na maturitných slohoch bola o Holdenovi. To je hlavnou postavou. Chlapec, ktorý sa rozhodne odísť, tak to aj hneď spraví. Chlapec, ktorému sa nič nepáči, na všetko má komentár. Klame. Ale aj tak sa chce vrátiť za svojou sestričkou. Zažíva rôzne situácie napríklad bitka so spolubývajúcim, vo vlaku, potom s prostitútkami na hotely a vždy sa pýta: kam zmiznú kačice keď zamrzne jazero?
Asi najlepšie povinné čítanie.

Carrie od Kinga – prekvapivo, hlavnou postavou je Carrie, študentka strednej školy, ktorá zistí, že má telekinetické schopnosti. Je však utláčaná svojou veľmi nábožensky založenou matkou a taktiež spolužiakmi v škole, pretože je iná. Začiatok je hneď nepríjemný, študentky sa sprchujú v školských sprchách a Carrie začne krvácať. Každá iná by vedela, čo to je, lenže Carrie nevedela. Jej matka ju na to nikdy neupozornila, a ona netušila prečo krváca, začala veľmi kričať a bežať za dievčatami a tie ju zo „srandy“ obhádzali vložkami a tampónmi. Bolo to trošku nechutné. Klasicky, na čele bola typická kráľovná amerických škôl, pekné dievča, ktorého meno si nepamätám, ktoré všetci chlapci chceli. Bolo tam ešte jedno dievča, ktoré Carrie moc oľutovalo, a chcelo jej nejak pomôcť, tak nahovorila svojho frajera, nech Carrie pozve na tie ich plesy, čo mávajú. On to teda na jej prosbu spraví, je to pekný chlapec a jednak sa aj Carrie páčil. Veľmi sa tešila. Ušije si krásne šaty a na plese ju dokonca vyhlásia za kráľovnú plesu, lenže, to dievča, čo do nej hádzalo vložky na ňu narafičí pascu. Nad pódium dá vedro s prasačou krvou a keď tam vystúpi Carrie, celá šťastná, vyleje to na ňu. A vtedy sa začne peklo. So svojimi telekinetickými schopnosťami všetko spáli, celú školu, ľudí, potom bude pokračovať mestom, príde domov a vyúčtuje sa aj so svojou nepríjemnou matkou.

Klient od Grishama – na toto si podrobne už nepamätám, ale tak povrchovo ešte ano. Takže, dvaja malí bratia sa stanú svedkami samovraždy jedného advokáta. Tesne pred jeho smrťou sa ten starší dozvie dôležitú informáciu. A keďže vie, čo by nemal, nielen polícia bude na neho zvedavá. Nájde si advokátku, ktorá mu sa mu pokúsi pomôcť.
Cela smrti – táto kniha sa mi mrte páči! Úplne dobrá téma a to o nenávisti k černochom. Chlapík menom Sam, ktorý patril do Cu Clux Clanu bol odsúdený na trest smrti, pretože nechal vyletieť do vzduchu dom černošského aktivistu za občianske práva. Akurát tam však boli aj jeho deti. A umreli. Sam tam nebol sám, ale to nikdy nepriznal, aj keď by mu to pomohlo. Trest smrti je poprava. Dlhé roky na ňu čaká vo väznici, až mesiac pred popravou príde jeho vnuk Adam, ktorý je právnik a bude chcieť pomôcť svojmu dedkovi. Aspoň zrušením trestu smrti. A hlavne chce pochopiť, čo dedka viedlo k takým činom, aké vykonal. Koniec nechcem napísať, ale dobré dosť !

Podpaľačka od Kinga – tentoraz má dievčatko schopnosť podpaľovať. Nejakí vedci alebo kto (moc sa presne nepamätám) ju budú chcieť a pravdaže skúmať jej silu a tak. Otec s ňou bude utekať a skrývať sa, ale napokon ich aj tak chytia. Zavrú oddelene do miestností a otec sa bude pokúšať dostať ich odtiaľ.
Muž na úteku od Kinga – celý dej sa odohráva v budúcnosti. Ľudstvo je podelené na dve vrstvy, ktoré medzi sebou nemôžu žiť a to na bohatých a chudobných. Richardsova dcéra je chorá a keďže nemajú peniaze na lieky, Richards sa prihlási do hry Muž na úteku (hra o život). Keď vydrží 30 dní ostať nažive a vyhnúť sa lovcom, vyhrá veľké peniaze. Dosť dobrá je kniha !

Mutácia od Cooka – ako značí názov, pôjde o chlapca, ktorý je výsledkom umelého oplodnenia. Na toto oplodnenie dozeral doktor, ktorý experimentoval s umelým oplodnením a tými vajíčkami, teda celkovo s genetikou. Konečným výsledkom je chlapec s vysokou inteligenciu (až moc) a žiadnymi citmi. Okrem toho chlapec v mladom veku trávi až príliš času v laboratóriách. Nakoniec sa z neho vykľuje pekný kvietok.


No to je asi zatiaľ všetko, čo ma tak strašne moc oslovilo. Poväčšinu som čítala aj viac razy a niektoré sa ešte chystám.
Som rada že si nájdem čas aj na knihy, takých je už pomenej. Lepšie ako tráviť všetok drahocenný čas iba za počítačom .

 Blog
Komentuj
 fotka
dallas  10. 8. 2010 15:40
Priznám sa nečítala som všetko, lebo predtým ako prečítam nejakú knihu, čítam len zbežne o čom to je... Mlčanie Jahniat som nečítala, ale videla som všetky filmy a vraj je to úplne to isté.... Kinga mám tiež veľmi rada prečítala som od neho The Green Mile, Carrie, "Salem"s Lot, Pet Semetary a Lisey"s Story
 fotka
billiejean  10. 8. 2010 15:44
Temné hmoty
 fotka
rabbitko9  12. 8. 2010 17:13
Mlcanie jahniat
Napíš svoj komentár