´´Pohni si! A nezabudni si zbaliť zubnú kefku!´´ kričí mama a popritom balí veci, upratuje po sestre a varí obed. Typická ukážka toho, že nežnejšie pohlavie dokáže robiť milión vecí naraz.
Otec naposledy kontroluje technickú vybavenie auta, sestra skáče po cestovnej taške so snahou vytvoriť miesto pre poslednú bábiku . Na stole leží dlhý zoznam vecí, ktoré nemôžme zabudnúť a celý dom je hore nohami. Nezabudni, kúp, vylož, natlač, zober, pohni, nevymýšľaj....Cestovná horúčka!
Už osemnáste leto sa musím trepať s našimi a ufňukanou sestrou na dovolenku k moru. Tí istí ľudia, tá istá pláž, ten istý výhľad z okna! Stereotyp. Ach, ako ho len neznášam! Naši sú konzervatívni a nechápu, že už nie som malé dievčatko a že sa počas dvoch týždňov samoty dokážem o seba postarať.
Už osemnásty krát sedím v aute plnom kufrov, s koláčom od babky pod nohami a sestrinou hlavou na kolenách. Potrebuje pohodlie, lebo vraj je ešte malá! Počúvam nadšené reči rodičov o šťastí, rodinnej pohode a o tom, ako si to opäť užijeme.
Je ťažké nájsť si pohodlnú polohu, ale s trochou šťastia sa mi to konečne podarilo. Onedlho som už ´´spokojne´´ odfukovala. Snívalo sa mi o všetkých tých veciach, ktoré som za dva týždne bez rodičov mohla stihnúť. Kúpaliská, diskotéky, nákupy, kamaráti... A odrazu akoby sa tento sen skončil a pustil sa film o chlapcovi krásnom ako rozprávkový princ. Tmavohnedé vlasy, ktoré mu padali do očí, jemné črty tváre, snedá pokožka a jasnomodré oči. Usmieval sa a...
´´Fúúúj, mamííí, ona slintá! Povedz jej čosi!´´ histerizovala sestra a jej zdesený výraz pripomínal scénu z hororu.
- Krava malá - pomyslela som si a premýšľala nad neznámym zo sna.
Celý ten čas od príchodu do hotela som ho nespustila z mysle. Kto to bol? Odkiaľ je a prečo sa mi o ňom snívalo? Aspoň myšlienkami som si spríjemňovala dni a zaháňala nudu na rodinnej dovolenke.
Raz večer, keď slnko zapadalo a mňa už nebavilo vysedávať s našimi v bare ani za cenu, že si môžem objednať všetko to, na čo si len pomyslím, som sa vybrala na pláž. Mama sa spočiatku snažila mi v tom zabrániť, ale využila som svoju vynaliezavosť a tvrdohlavosť, ktoré som mimochodom zdedila po otcovi.
Ako vtedy, keď som prichádzala na svet a otec sa snažil presvedčiť mamu, že pôrod v aute počas jazdy nie je až taká katastrofa. Nezastal a ja som skutočne vyšla z maminho lona na prednom sedadle za slávnostného pískania pneumatík.
Odvtedy prešlo už osemnásť rokov a ja som sa prechádzala po pláži v letných šatách so sandálami v ruke. Vial teplý jemný vánok a posledné slnečné lúče dopadali na poskakujúce morské vlnky. Pláž bola už prázdna, len občas sa ozval smiech mladých zaľúbencov. Piesok mi masíroval chodidlá a tie v ňom za odmenu zanechávali rozkošné stopy. Znovu som rozmýšľala nad ním. Nad tajným neznámym , ktorý mi kradol spánok. Rozum vravel: bol to len sen! Ale srdce to cítilo inak.
Nohy ma samé vodili po pláži a teraz sa rozhodli zamieriť na mólo. V diaľke som zazrela mužskú postavu. Inokedy by som sa zvrtla a kráčala späť. Ale dnes ma tam niečo ťahalo. Niečo, čomu sa akosi nedalo zabrániť. Kráčala som ďalej a myšlienky ešte stále neopustil môj ´´rozprávkový princ´´.
O pár minút som už bola pri postave tak blízko, že sa dala rozpoznať. Zdvihla som hlavu so zámerom obzrieť si chalana, ktorý mi stál v ceste. Zrejme začul kroky a obrátil sa. Keď som zbadala jeho tvár, ostala som stáť ako prikovaná a po otázke: ´´Si v poriadku?´´ som zo seba vydala len: ´´´Môj princ.´´. Rozosmial sa a jeho smiech bol taký úprimný. Z očí mu vyžarovala dobrota a pri pohľade naňho som mala pocit, že vidím anjela.
Po chvíli, keď som sa ako tak spamätala, sme sa začali rozprávať. Vyrozprávala som mu o mojom sne, o tom, ako som sem nechcela ísť a aká som šťastná. Aj on bol. Mala som pocit, že ho poznám večnosť. Že viem o ňom všetko a pritom som nevedela ani to, ako sa volá. Nepotrebovala som to vedieť. V tej chvíli bolo hlavné to, že sa mi splnil sen. A to doslova.
Sedeli sme na móle, ja s jeho mikinou prehodenou cez plecia, on so zimomriavkami na rukách. Rozprávali sme sa a obaja sme zabudli na čas. Bola už tma a ja som nemala pri sebe telefón. Mama už určite vytáčala 158 a otec sa snažil odľahčiť situáciu jeho storočnými vtipmi.
Na dnes sme to s Lukášom, tak sa volal môj ´´princ´´, ukončili. Dohodli sme sa, že sa hneď ráno na móle stretneme. Bežala som do hotela a s úsmevom na perách som mame všetko vyrozprávala. Na moje veľké prekvapenie nerobila scény.
Spánok akosi neprichádzal a v hlave sa mi premietal živý sen. Ráno som hltavo zjedla raňajky a nedočkavo bežala k mólu.
Bol tam. A ja som cítila, ako ručička na mojom šťastiomeri stúpa. Pri pohľade na Lukáša sa mi podlamovali kolená a triasol sa mi hlas. Strávila som s ním každý okamih zostávajúci do konca dovolenky. Lúčenie bolo ťažké a slza v oku sa nezablysla len mne. Lukáš je úžasný chalan s veľkým srdiečkom a aj keď sa už možno nikdy neuvidíme, nezabudnem na svoj splnený sen.
Preto aj Vy snívajte, lebo nikdy neviete, ktorý zo snov sa stane skutočnosťou!

 Denník
Komentuj
 fotka
nirupama  20. 10. 2008 22:24
Napíš svoj komentár