39 ročný ujo, Fear no more, precious ladies!
z

zasvati ma dakto do tajov kvaskoveho chleba? preco chcu za 900 gramovy bochnik 6 eur? je ta cena niecim opodstatnena, ci je to dalsia z radu predrazenych hipsterskych kokotin?

Komenty k statusu

  1. 1
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Fear no more, precious ladies!

    uhm, clanok. blablabla, odkysluje organizmus, blablabla. seems legit. zatial sa teda priklanam k druhej z uvedenych moznosti.
  2. 2
    Etelnair

    12 ročný chlapec
    vie čo je to zarobiť na zahraničný voz

    wtf :D normalny dobry kvaskovy z malej pekarne stoji tak 50-60 kc max
  3. 3
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Fear no more, precious ladies!

    @etelnair nuz, na rohliku maju tri kvaskove chleby a najlacnejsi je za 125kc/kg. teda hadam, ze kvaskovy a kvasovy je rozdiel. tiez to mohli pomenovat inak :D
  4. 4
    Dee99

    27 ročný muž
    RK

    Yeme? :D
  5. 5
    Subarnica

    23 ročné dievča

    Asi len preto že ten človek si myslí že keď musí kvások prikrmovať a nechať 2 dni kysnúť tak že s tým má akože veľa práce a akože si za to môže zapýtať
  6. 6
    Yoss

    29 ročný muž

    Asi je ton nejaka super ultra bio psenica/raz vypestovana na vesmirnej stanici ISS, polievana mocom kozmonautov.
  7. 7
    Naturalis

    22 ročné dievča

    Bavím sa celkom na komentároch od ľudí, ktorí o príprave takéhoto chleba nemajú žiadne potuchy ako @subarnica :D
    Tá cena je preto taká, lebo sú tam procesy ako autolýza, fermentácia cesta, prekladanie cesta každú hodinu/každé dve, stáčanie do ošatky atď. atď. všetky tieto procesy sú časovo náročné a robia ich ľudia. Ľudia, ktorí v tom majú skill a ktorých treba zaplatiť, prekvapivo :D :D
    Okrem iného, neviem aký chlieb si pozeral ty, ale väčšina týchto kváskových neobsahuje len pšeničnú múku ale rôzne iné. Niektorí dokonca kupujú iba zrno a melú si ho sami na múku.
    Chlieb za 6€ nie je na dennodenné jedenie, ale raz za čas prečo nevyskúšať :)
  8. 8
    Cltr0n

    27 ročný muž
    Oravská divočina/Pažravá pri Zvolene

    @naturalis ja nehovorím že je to obyčajný predražený chlieb ... ale 6 EUR za bochník je dosť :D
    Ale ako chápem že dotyčný pekár bude tvrdiť že ho piekol s najväčšou láskou, nehou a remeselnym postupom z čias Zdeny Studenkovej a že má take super účinky že by si ho ani nemala jesť od hladu lebo to je gastrobarbarstvo.
    A Notme ... veď sa nerozčuluj, ak ten chleba za tie prachy nestojí tak trh pošle tento biznis doprdele... teda ak je naozaj kvalita prvoradá a nadradená marketingu (:
  9. 9
    Torpedo08

    28 ročný muž
    kOkOtOvO na Záhorí

    Mám to ja na piči a spravím si obyčajný (hehe)
  10. 10
    Narazuvzdornaa

    26 ročná žena
    bridge troll

    Dpc chleba, ktory odkysluje organizmus??


    Ked ma niekto viac ako 2 rocniky strednej skoly a mysli si, ze 1) to je mozne 2) to je ziaduce... Tak do pice proste
  11. 11
    Tralalibang

    25 ročná žena
    Prdelákovo

    No kvások je vraj jednoduchší na strávenie než klasické droždie. A jeho príprava trvá oveľa dlhšie a je aj viac náročná.
    Plus čo som čítala, tak ľudia, ktorí mávajú často kyseliny z pečiva, tak vraj z toho kváskového nemávajú. Čo je na tom pravdy ale neviem.
    No ale 125kč je celkom dosť, ja väčšinou ten kváskový vidím v menších pekárňach a väčšinou okolo 60kč.
  12. 12
    Subarnica

    23 ročné dievča

    @naturalis oh really? V noci vstávaš každú hodinu dve aby si preložila chlieb?
    Čo som pozerala video z Tinkine recepty, prekladanie zabralo tak 2 minúty, stláčanie v ošátke tak minútu. A napríklad keď robila cesto na pizzu povedala že jej to 2 dni odpočívalo v chladničke.
    Máš pravdu osobne som kvaskový chlieb nerobila, ale kamoška ho robí a hovorí že to nie je nič strašné..

    Ale samozrejme to je ako so svadobnými fotografmi. Tiež si vedia obhájiť že 1000€ za fotenie je skôr málo ako akurát. Aj keď bežná slovač si to nemyslí. Tak aj ty vieš obhájiť prečo je kvaskový chleba hodný 6€ a bežná slovač si to nemusí myslieť.
  13. 13
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Fear no more, precious ladies!

    @cltr0n ved ja viem, jak funguje trh. len ma zaujimalo, ci je to len prasproste predrazovanie kvoli trendu, alebo ci sa ta cena odvija od objektivnych faktorov, ako napriklad narocnost vyrobneho procesu.

    @Narazuvzdornaa to be fair, mimo gympla biola tak nejak nebyva :D
  14. 14
    Naturalis

    22 ročné dievča

    @subarnica haha, veď tie chleby aj vyzerajú diametrálne odlišne, tie z profi pekární a tie od takýchto blogeriek. Tie od blogeriek majú tak 50-60% hydratáciu, ak vôbec. V profi pekárňach na to zameraných majú aj 90% hydratáciu cesta a videla som aj vyššiu hydratáciu. To je úplne odlišné cesto, inak sa s ním pracuje atď. Takže áno, viem si to obhájiť, keďže sa niečo málo do toho vyznám. Keď si si nevšimla, tak som napísala, že 6€ je skutočne veľa na dennodenné jedenie :D :)
  15. 15
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Fear no more, precious ladies!

    @naturalis a co robi profi pekaren inak ako blogerky? ak to chapem dobre, je to take drahe predovsetkym preto, ze sa to musi cele robit rucne. co teda znamena, ze technicke vybavenie, ktore si teoreticky profi pekaren moze dovolit a blogerka nie, by tu nemalo hrat nejaku vyznamnu ulohu. cize teoreticky by som mal byt schopny doma spravit to iste co profi pekaren, tak v com je problem?
  16. 16
    Chlorofyl

    11 ročný chlapec
    Erec Jisrael

    pretoze za zdrave veci sa dnes plati viac. kedysi v minulosti bol drahsi biely cukor lebo to bolo nieco nove. hnedy bol zauzivany a stal menej. dnes je to opacne
  17. 17
    Naturalis

    22 ročné dievča

    Úplne celé sa to ručne nevyrába. Nikto ti nebude miesiť cesto ručne... ani pri cene 6€/ bochník :D cesto sa spracováva v robote. V pekárňach určite, doma sú aj takí čo ručne.

    Väčšina blogeriek robí málo hydratované cesto. Príklad, na 500g múky dajú 250g vody. V pekárskych percentách to znamená, že chlieb má 50% hydratáciu. Takéto cesto nie je problém spracovať, prekladať a stočiť do ošatky, pretože drží tvar, nelepí sa. Netreba na to viac-menej žiadny skill ohľadom kváskovania. Takýto bochník vyzerá na pohľad dobre, ale keď ho rozrežeš je viac "hutný", nie je taký nadýchaný a väčšina tých blogeriek má vnútri chlieb "mokrý", to nemá byť. Inak, sú ženy, ktoré pečú takto doma a svoje chleby predávajú, cena v BA je 4-6€ za bochník, za vianočku si pýtajú od 5€ :D

    Pekárne, (nazvime ich artisan. Neviem čo sa predáva na rohlíku a kto to vyrába :D) robia chleby s vysokou hydratáciou. Napríklad 90% hydratácia. To v preklade znamená, že na 500g múky dajú 450g vody. Spracovať takéto cesto, prekladať a stočiť do ošatky je náročné. Náročné na skill, na čas. Takéto cesto sa neskutočne lepí. Pri vysoko hydratovanom ceste treba sledovať dobu fermentácie, teplotu v miestnosti, teplotu cesta... Ak to robí niekto, kto ten skill nemá, tak takéto cesto sa vie prilepiť do ošatky, rozliať pri pečení a neupečieš z toho nič. Ak to robí človek, ktorý to vie, tak pri takomto ceste máš bochník, ktorý má krásne jemnú a nadýchanú striedku a ofc. nie je mokrá.
  18. 18
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Fear no more, precious ladies!

    @naturalis makes sense, dik za vysvetlenie.

    a na rohliku to predavaju od artic bakehouse.
  19. 19
    Forte

    8 ročné dievča
    som rada ze som tu

    @dee99 ved aj ten z yeme stoji tusim okolo dvoch eur a to je dost dobry, toto neviem co je potom za luxus :D
  20. 20
    Plavam_zivotom

    25 ročná žena

    Odpoviem ti tvojou rečou: Pýtajú si 6€ lebo si za to pýtať toľko môžu kvôli dopytu, že je teraz kvások a "kváskovanie" tak kurva populárne. Kde je dopyt, je aj ponuka. Tomu sa kámo hovorí kapitalizmus! :D Kváskový chlieb is new "Iphone" medzi chlebmi :D
  21. 21
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Fear no more, precious ladies!

    @plavam_zivotom @13
  22. 22
    Plavam_zivotom

    25 ročná žena

    @notmehofejk Okej, neprečítala som si komenty :) je to trend no, ale vo Fachu v BA som pár krát koštovala kváskový a mega dobrý chlebík vždy a inak kváskový ti len tak rýchlo nestvrdne, vydrží oveľa dlhšie čerstvý čo je tiež podľa mňa mega výhoda, s tým mám osobnú skúsenosť. Oni majú trochu tvrdšiu kôrku ale zato ten stred vydrží kludne aj 3-4 dni čerstvý a neplesnivie.