Niekedy mám pocit, že ak svoje myšlienky nedám na papier, net, atď. tak mi vybuchne hlava. Poznáte to, nie? Preto som sa rozhodol moje myšlienkové pochody zverejniť.

Myšlienka č. 1:
"Odísť alebo zostať?"

Ako hrdý Slovák (asi jeden z mála) som vždy chcel ostať na Slovensku. Mám rád našu krajinu, počasie, jedlo...ženy Nebojím sa o sebe povedať, že som pomerne silný nacionalista. Moja vízia bola taká, že sa zamestnám, postavím dom, zasadím strom a vychovám tri a viac detí. Nájdem si dobrú ženu (už sa stalo) a bude nám sveta žiť. Nuž, prednedávnom som dostal takmer šok, keď som si uvedomil nad čím som premýšľal. Rozmýšľal som nad odchodom.

Prečo? Pre špinavé peniaze a spoločenské nálady. Ako študent medicíny, ktorý sa už narodil do špinavého a zhnitého sveta lekársko-farmaceutickej mafie, som mal tú možnosť rozprávať sa s viacerými doktormi, ktorí buď robili alebo stále robia v zahraničí. Po rozhovoroch s viacerými z nich som začal uvažovať o odchode. Na jednej strane milujem Slovensko, mám k nemu silné väzby, som tu rád a nechcel by som sa narodiť nikde inde na svete. No na druhej strane, ako lekár, ktorý by chcel mať viac ako iba jedno dieťa premýšľam už aj nad tým, v akých podmienkach by bolo založenie rodiny najlepšie.

Medzi najväčšie lákadlá v zahraničí patria:
a) mnohonásobne vyšší príjem za tú istú prácu -> neurológ v USA nemá problém zarobiť 700-800 tisíc dolárov ročne. To je cca. 47-54 tisíc dolárov mesačne v čistom. Ten istý neurológ na Slovensku zarobí mesačne možno 3 tisíc eur. Ak má šťastie tak aj 4 tisíc eur. Ibaže bez zaplatenia dane a odvodov. Koľko mu ostane? 2500? Menej? Viac? Bohvie. Sú náklady na život v zahraničí v porovnaní so Slovenskom vyššie? Sú. Sú vyššie o toľko aby sa oplatilo zostať na Slovensku? Nie. Nehovoriac o tom, že v zahraničí majú taký milý zvyk preplácať nadčasy a nadmerné zákroky.

b) vo vyspelejších krajinách sa zdravotníctvo netuneluje -> a ak aj áno, tak minimálne v porovnaní so Slovenskom. JE rozdiel či strávite 40 rokov svojho života v polorozpadnutej budove so zastaraným vybavením alebo v novej, čistej budove so špičkovou aparatúrou.

c) lepšie spoločenské postavenie -> na Slovensku je lekárom dobre. Teda ak berú mesačne 5-6 nočných služieb, ťahajú nadčasy a ambulancie. Popritom píšu posudky, prekladajú články, prepisujú a vytvárajú prezentácie, dostanú sa k nejakej štúdii a tak podobne. Vtedy zarobia na pomery Slovenska veľa. Len škoda, že ľudia si myslia, že tie peniaze dostávajú zadarmo. Nuž a potom pindajú. Ako choré vrany. Stačí si prečítať diskusie pod článkami a máte jasno. Lekári sú očividne zlo. V zahraničí si lekárov vážia viac, možno preto, lebo im už došlo, že zdravie je najdôležitejšie.

d) možnosti profesionálneho rastu -> Ako to funguje v zahraničí? Si dobrý? Makáš na sebe? Máš dobré výsledky? Na, tu máš povýšenie. Ako to funguje na Slovensku? Si dobrý? Makáš na sebe? Máš dobré výsledky? Na, tu máš nepreplatené nadčasy.

Takže tak. Mnoho ľudí v diskusiách píše provokatívne, že keď sa lekárom nepáči, tak nech odídu. Pre týchto ľudí mám odkaz. Vaše želanie sa už vyplňuje. Mladí lekári aj študenti medicíny, ktorí aktívne ovládajú jeden alebo viac cudzích jazykov už idú preč. Nebojte sa nič. Za pár rokov, možno desať, možno menej, si už budete môcť začať importovať lekárov z Ukrajiny a Rumunska, ako sa svojho času vyhrážal pán Dzurinda Smutné na tom je, že aj ja by som radšej ostal na Slovensku a liečil Slovákov. Lenže nie na úkor životného štandardu mojej rodiny.

Myšlienka č. 2:
"Prečo sme všetci takí ujeb*ný?!"

Týmto výrokom narážam na zbabelosť, ľahostajnosť a všadeprítomnú letargiu. Na verejnosť unikne spis Gorila? OK, facebookoví revolucionári sa začnú nasierať, tvrdiť ako položia tento systém na kolená a neviem čo ešte. Potom sa dohodne protest. Všetci klikajú na ikonku "prídem". Potvrdených vyše dvadsaťtisíc protestujúcich. Prídem na námestie a je nás sotva päťtisíc. Na tom prvom. Na druhom už ani nie tritisíc. Na tretí som sa vysral už aj ja, CPčkár z povolania. Prevalí sa spis, ktorý dokumentuje krádež stámiliónov. No prípad ide do stratena. Ľudom je to už u riti. Toto bol globálnejší prípad.

Teraz jeden lokálnejší. Každý deň dochádzam do Bradavice na Dunaji. Vždy vystúpim na zastávke "Bratislava - Hlavná šťanica". More asociálov, väčšinou príslušníkov "diskriminovanej" menšiny. Minulé leto, niekedy v polovici mája. Počujem krik. Vidím ako smerom ku mne beží kakaový mladík, odhadom 18 ročný. Za ním beží mladá žena, môže mať niečo po tridsiatke. Vtom si všimnem, že mladík drží v ruke sýtočervenú kabelku. Ak nie je buzerant, musí byť zlodej. Ľudia sa otáčajú, uhýbajú mu z cesty. Beží preč od stanice, smerom ku mne. Nikto nič nevidí, všetci si "idú svoje". Spomalím krok (kráčam totiž hovadsky rýchlo). Blíži sa. Už je skoro pri mne. Už je zarovno mňa. Potknem ho. Padá. Leží na zemi. Otáča sa na chrbát. Má zkrvavené ruky, kolená aj ksicht. Polozhnité zuby. Zrenice takmer nemá. Zkurv*ený feťák. Kabelka leží obďaleč. Žena ho už konečne dobehla. Zdvíha kabelku, kontroluje obsah. Usmeje sa na mňa. Poďakuje. Poviem jej, že to nič a nech si nabudúce dáva väčší pozor. Pozriem na tú špinu čo leží natiahnutá na zemi. Nenávidím feťákov. Neovládnem sa a smerom k nemu, plaziacemu sa na zemi zvolám "Ko**t, dúfam, že ťa to bolí ty zm*d". Spokojný odchádzam preč. Adrenalín opadá. Počúvam si svoj milovaný Rammstein, idem do školy na prednášku. Po ceste ma však napadá nasledovné. Nie som najvyšší (179cm), nie som ani nejako úžasne svalnatý, som pomerne mladý a s mojou tvárou vyzerám ešte o pár rokov mladšie než skutočne som. Zo všetkých tých ľudí, okolo ktorých ten potkan v ľudskej koži prebehol, sa ho pokúsim zastaviť len ja. Boli tam viacerí muži. Mnoho z nich fyzicky mocnejších. Nasypaný bodybuilder, čo mal ruky také ako ja stehná. Vysoký holohlavý chlap, vojenský typ. X ďalších, ktorí ho mohli zastaviť ešte ľahšie ako ja. Prečo sa nikto z nich o to ani len nepokúsil? To už sme my, SLOVÁCI (!!!!), až tak moc letargickí a leniví, že sa ani len nepokúsime pomôcť bezbrannej žene? Neurazte sa teraz za môj slovník, ale čo to do p*če má znamenať?! To už sme takí debili?! Edmund Burke raz povedal, že jediná vec, ktorú potrebuje zlo je tá, aby dobrí ľudia nič nerobili. To zlo každý videl. Bolo to priamo pred ich očami. Nebolo to v skrytom konšpiračnom byte na Vazovovej ulici. Bolo to priamo tam. Nikto nič, "išli si svoje", veď ich sa to netýka. Ak aj ty patríš do tejto sorty ľudí, tak ma sereš aj ty! Lebo táto ľahostajnosť v nás bujnie. Najprv nám je jedno, či niekoho okradnú, potom či niekoho zabijú, potom či niekto okradne celý štát a nakoniec či zabijú stovky či tisíce ľudí. Je nám to všetko u riti. Hlavne, že sa to nestalo mne. Tomu vravím krátkozraký prístup.


Nuž to je tak na dnes všetko, vďaka, že si sa dočítal/a až sem. Ak máš niečo zaujímavé k týmto témam, poprosím o komentár, rád si vypočujem názory iných ľudí.

 Pseudoblog
Komentuj
 fotka
sisi092  23. 4. 2015 13:48
Keby len doktorkovia museli odísť prec zo SK... ale väčšinou musia odísť skoro všetci. Teda musieť nemusíš ale chceš, lebo tu nič nezarobíš a nevyžiješ a iba prežívaš. Ak vieš jazyk tak rozhodne by si mal ísť von robiť. Ved ako si to tam opisoval, tak si k tomu pridaj že ten domček so stromom, rodinou budeš mať niekde v krásnom švajciarsku alebo nemeckom bavorsku alebo niekde netuším už kde a to bude idilka :letim:
 fotka
nyarlathotep  23. 4. 2015 15:20
@sisi092 samozrejme, týka sa to viacerých povolaní, nie len lekárov. Ale to je jediné povolanie, o ktorom som detailnejšie informovaný. Dosť ma desí, čo zostane zo Slovenska za takých 20 rokov.
 fotka
suzanne11  23. 4. 2015 15:25
@nyarlathotep

No ludia za to nemozu za to mozu asi politici
čo rozpredali tutu krajinu po Nežnej revolucii či niekedy vtedy.
 fotka
sisi092  23. 4. 2015 15:25
 fotka
suzanne11  23. 4. 2015 15:27
A ja pindam na doktorov nie za to, že nič nerobia,
ale za to že nevedia vyliečit (chronicke choroby) lebo aj to sa da.
 fotka
bludiacient  23. 4. 2015 15:37
Ten istý neurológ na Slovensku zarobí mesačne možno 3 tisíc eur. Ak má šťastie tak aj 4 tisíc eur. Ibaže bez zaplatenia dane a odvodov. Koľko mu ostane? 2500?

To ti osobne rozprával človek - neurológ, čo toľko zarába?
 fotka
nyarlathotep  23. 4. 2015 16:51
@suzanne11 nevedia alebo nemôžu? V tom je dosť často problém.
@bludiacient viacmenej áno, nehovoril mi síce koľko zarába v čistom ale beh daní a odvodov by mal niečo medzi tromi a štyrmi tisícmi. Prirátaj k tomu nočné a si niekde na 2.500€
 fotka
nyarlathotep  23. 4. 2015 16:52
Ale vidím, že tie myšlienky som mal sem dávať po jednom. Lebo téma "lekári" prebije všetko.
 fotka
bludiacient  23. 4. 2015 16:53
@nyarlathotep Napočúval som sa a načítal som sa o platoch v kde ktorých odboroch milión vecí, preto som neveriaci Tomáš, kým nevidím výplatnú pásku, neverím. Bez útoku na teba, vo všeobecnosti to tak mám.
10 
 fotka
nyarlathotep  23. 4. 2015 16:57
@bludiacient v pohode, je to rozumnejšie ako byť príliš dôverčivý. Tiež som našiel na internete článok o nejakej zdravotnej sestre z BB kraja, ktorá údajne zarába tritisíc eur a neverím tomu. Len ma trochu mrzí, že diskusia sa týka len prvej myšlienky. Tá druhá ma serie častejšie :- asi preto, lebo sa týka väčšieho počtu obyvateľov
12 
 fotka
suzanne11  23. 4. 2015 18:21
@nyarlathotep

napisala som že sa to da a ani nevedia ani nemožu lebo
ich učia liečit a nie vyliečit aby mal niekto zisky že
13 
 fotka
suzanne11  23. 4. 2015 18:22
@nyarlathotep

miesto ani ma byt oni
14 
 fotka
suzanne11  23. 4. 2015 18:23
@nyarlathotep

nevedia alebo nemôžu? V tom je dosť často problém.

vieš v čom je problem? že to chemickymi pirulami nejde
v tom je problem
tym sa daju len tlmit symptomy prinajlepšom
15 
 fotka
suzanne11  23. 4. 2015 18:30
ak sa zadarí aj to neznesieš než. učinky sem- tam
16 
 fotka
suzanne11  23. 4. 2015 19:06
@nyarlathotep

lenže oni ti povedia že tie než. ucinky že to
neni z ich pojebanych piruli
17 
 fotka
drzo  24. 4. 2015 07:23
treba odísť. Jednoznačne. vlastne každý mladý človek by mal cestovať a pracovať vonku. Najlepšia škola života. Na Sk je Ničota. Nejdem rozoberať prečo, ale je to tak.
a nezmení sa to (aj napriek tomu, že Slováci dlhé roky vyspevovali v hymne:
Zastavme sa bratia, ved sa oni stratia, Slováci ožijú.)

neožijú.
Napíš svoj komentár