Myslím si, že mnohí z vás nevedia, čo tento sviatok vlastne znamená (tým čo vedia, skladam poklonu . Vidíme ho v kalendári a asi vieme, že znamená začiatok fašiangov. Ja som sa ale rozhodla dozvedieť sa o ňom niečo viac.
Vyvinuli sa z dávných rímskych slávností luperkálií. Kňazy počas nich obetovávali bohom psov a capy. Potom z ich koží vyrábali remene, ktorými v uliciach udierali okoloidúcich, najmä ženy. Keď som sa toto dočítala, bola som rada, že táto zvyklosť sa nezachovala . Spolu s tým, bola súčasťou "magickej očisty" aj sprievody so zapálenými sviečkami. Táto "očista" sa nazývala februatio, z čoho ako si správne myslíte, vznikol aj názov mesiaca február. Hromnice boli zároveň aj sviatky na počesť boha hromu a ohňa Perúna.
Ľudia si na Hromnice viac ako kedykoľvek počas roka všímali počasie. Neželaný bol teplý február, pretože signalizoval dlhú zimu, zlú úrodu a tým aj chudobu. Ak teda na Hromnice tieklo zo striech znamenalo to, že zima potrvá ešte dlho. Naopak, silný mráz signalizoval, že jar je predo dvermi. A ak zo striech viseli dlhé ľadové cencúle značilo to, že narastú dlhé konope.
Najznámejším zvykom na Hromnice je však svätenie sviečok, tzv. "hromničiek". Tie mali chrániť obydlia, no zapaľovali sa aj pri umierajúcom, aby sa mu ľahšie odchádzalo na 2.svet a pri mŕtvom, ako ochrana pred nečistími silami. Tieto sviečky však našli svoje uplatnenie aj v ľudovom liečiteľstve proti boleniu hrdla. Tak ak vás niekedy bude bolieť hrdlo, priložte si k nemu hromničku, možno vás to uzdraví.
To je na dnes všetko, dúfam že vás tento blog obohatil DD

 Úvaha
Komentuj
Napíš svoj komentár