toto bude male okienko do sveta slovenskeho pravopisu (rozumej tie vecicky ktore schvalili rozny velmi "dvoleziti" ludia, ale ktore ma napriek tomu irituju.

Takze 1. mnohi o tom nevedia ale slovicko klud je nespisovne. Aj slovo kľud je nespisovne. Je to len odvodenie od bohemizmu klid. Takze co je spisovne? Pokoj... Prosim, pouzivajte pokoj namiesto kludu, budem stastnejsia.

No a 2. mame slovicko jedna. Ja wim, vsetci si hovorite, co je to za blbost, ze jedna je nespisovne. POZOR! Slovicko jedna je nespisovne len vtedy, ak ho pouzivate napr. takto: dvadsatJEDNA zositov, tridsatjedna knih atd. a taktiez je to nespisovne pri vymenuvavani cisel napr. nula, jedna, dva, tri, styri atd.
No a co sa teda pouziva namiesto jedna? Jednoduche - jeden. Ja wim ze jedna je ovela jednoduchsie, ale ak chcete zlepsit kvalitu spisovnej slovenciny, tak prosim - jeden.

A posledne - zamena oni a ony. Zameno ONI sa pouziva len v muzskom rode, zivotne! To znamena: chlapi - oni, hrdinovia - oni atd.
No a zameno ONY sa pouziva vo vsetkych ostatnych pripadoch: duby - ony, stroje - ony, zeny - ony, ulice - ony, dlane - ony, kosti - ony, mesta - ony, vysvedcenia - ony, dievcata - ony, srdcia - ony.

Takze na koniec napisem len to, pouzivajte spisovnu slovencinu, budem stastna

 Blog
Komentuj
 fotka
kiki  11. 9. 2007 16:59
e?WTF?
 fotka
domer  26. 5. 2009 17:42
Dievča, bež do školy a neodchádzaj odtiaľ ešte zopár rokov. Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra má na webe pekný vyhľadávač v rôznych slovníkoch nášho jazyka. Pohľadaj a uč sa.



Tak o slovíčku kľud by si tam našla nasledovné:

Krátky slovník slovenského jazyka 4:

kľud, kľudný, správ. pokoj, pokojný



Morfologický analyzátor:

kľud

podstatné meno, mužský rod, neživotné



1. kľud SSis1; 2. (bez) kľudu SSis2; 3. (ku) kľudu SSis3; 4. (vidím) kľud SSis4; 5. (hej) kľud! SSis5; 6. (o) kľude SSis6; 7. (s) kľudom SSis7;



1. kľudy SSip1; 2. (bez) kľudov SSip2; 3. (ku) kľudom SSip3; 4. (vidím) kľudy SSip4; 5. (hej) kľudy! SSip5; 6. (o) kľudoch SSip6; 7. (s) kľudmi SSip7;



Synonymický slovník slovenčiny:

kľud p. správ. ticho



Slovník slovenského jazyka:

kľud, -u m. kniž. pokoj, ticho: rozrušiť k. (Kuk.);

ríši k-u (Hviezd.);

Kľud rozhostil sa v jej urazenej duši. (Kuk.)



● hovor. s k-om Angličana chladnokrvne



Určite sa nehlás za učiteľku.
 fotka
jyes  11. 3. 2012 13:55
Ty ideš písať a upozorňovať na nejaké časté pravopisné chyby?! Dievča zobuď sa! Už len v prvej vete máš ty, slečna dokonalá, chybu a to v slovnom spojení dôležití ľudia. Alebo už sa ô píše ako vo? Možno o tom niečo vieš ...
Napíš svoj komentár