Neviem, či som len ja taký jedinec, ale verím, že áno, aj keď je to určite veľká naivita.
Stalo sa mi, že som sa zachovala ako nečlovek priateľ. Alebo človek nepriateľ. Neviem,ktorý z týchto dvoch výrazov je ten správny, aby vystihoval skutkovú podstatu.
Máte priateľov. Myslíte, že sú to takí, ktorí sú skutoční a dokážu odpustiť nejaké prešlapy, lebo predsa aj vy to robíte. Odpúšťate.
A priateľstvo sa posilní.
Alebo...
Príde udalosť, myslíte, že je to banalita, možno v tom momente ste sa mohli zachovať inak. Ale neurobili ste tak, no hneď, ako sa všetko prihodilo, snažili ste sa to napraviť. A nakoniec prídete na to, že takmer o nič nešlo. Že ste sa teraz na tom mohli len smiať a spomínať na to dobré, čo tomu predchádzalo.
Ale nie.
Stalo sa, že tí " priatelia" , využili, že ste ich nejakým zvláštnym spôsobom sklamali a konečne našli príležitosť, ako vás bezstarostne a podľa nich asi aj bez výčitiek svedomia vymeniť za niekoho iného. Lebo dovtedy sa tvárili ako vaši priatelia. A možno sa tak začali tváriť až tesne pred všetkými tými udalosťami. Ale, čo ste spravili také zlé? Stále si to premietate, chvíľu po chvíli a kvôli tomu, že ich máte naozaj radi, že chcete, aby vaše priateľstvo bolo zase také aké má byť, si priznáte aj chyby, ktoré ste neurobili. Len pre to, aby ste ich získali späť.
Lenže nestalo sa. A s odstupom času to vídite stále jasnejšie a jasnejšie. Vidíte tú pravdu, ktorú st si nechceli dlhú dobu priznať. Už ste ich nebavili. Neboli ste pre nich prínosom ani ničím zaujímavým. A preto im to všetko padlo vhod. No vy sa stále cítite zle, lebo si to dávate za vinu, že keby ste sa vtedy možno zachovali inak, teraz to mohlo byť odlišné.
Ale musíte sa tomu prizrieť tak, že možno by to ani iné nebolo. Možno by ste ostali v tom falošnom priateľstve a urobili by ste pre nich všetko, zatiaľ čo oni by hľdali spôsob, ako vás odstrániť čo najjednoduchšie zo svojich životov.
Takže tak, ako je to teraz, je správne. A opäť raz som o krok vpred v tom, že niekedy ani tí priatelia, ktorí pri vás stoja v ťažkých chvíľach, pri vás neostanú na veky vekov.
Lebo, keď im nie ste dosť dobrí, môžte pre nich urobiť čokoľvek, nebudete pre nich nič znamenať.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár