Aspoň jeden normálny nôž som chcel mať v kuchyni... a je tu :)
Openmindedfreak

Komenty k fotke

  1. 1
    Paťuškooo

    32 ročný muž
    Levice

    Aj ja si plánujem kúpiť Bayonet M9 alebo Ka-bar 1211 :)
  2. 2
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Som taký minister Jastrab

    a brusic ho vies? :D vg-max je kurva ocel :D
  3. 3
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Som taký minister Jastrab

    a onee, ak nahodou nevies, v ZIADNOM PRIPADE s nim nesekaj! ani trochu. ani take, ze cokoladu posekat aleboco, on vobec nesmie narazat do podkladu. len rezat a krajat. lebo ak naraza do podkladu, tak sa ti na nom velmi lahko narobia zuby, kedze ta ocel je pomerne krehka a lame sa (okrem toho, mat ocelove ulomky v jedle tiez nie je boh vie co), a nedokazes ich tak lahko opravit, lebo je tvrda jak cert a tazko sa brusi.
  4. 4
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @notmehofejk mám už čo to poprezerané o 61 HRC, resp. o tejto Japonskej oceli a ako sa o ne starať. Len ručné umývanie, zelenina, mäso bez kosti, inak nič. Nie je vhodný ani na tvrdý chlieb, na chlieb si idem kúpiť špeciálne ešte jeden nôž. Nekúpim si hádam nôž za také peniaze, a potom ho za dva týždne zničím :D
  5. 5
    Kerrang

    28 ročný muž

    Vrchná časť čepele vyzerá ako keby niekto po ňom udieral kladivom, hoci v tomto prípade asi ide o okrasnú a možno aj umelecký aspekt (hehe)
  6. 6
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @notmehofejk jo a čo sa týka brúsenia, môžem kúpiť nejaké wetstony, no kvalitné tiež niečo stoja, chcem jeden 800+ na brúsenie a na polishing nejaký 3000+, avšak firma od ktorej som ho bral zabezpečuje aj servis pre všetky Shuny. Čiže možno to vyriešim cez nich.
  7. 7
    Kerrang

    28 ročný muž

    Ale iba som srandoval a oceľ to musí byť inak pevná, že by nemal šancu také niečo do nej spraviť.. (thumbs)
  8. 8
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @kerrang ide o kovanú úpravu Tsuchime a v podstate si mal s tým udieraním kladiva pravdu :D robí sa to kvôli estetike, no aj funkčnosti. Vďaka vzduchu v jamkách sa jedlo ľahšie odlepí od noža. Avšak nože typu santoku sú na to vhodnejšie, tie jamky sú uložené nižšie, v tomto prípade to až natoľko nepomáha.
  9. 9
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Som taký minister Jastrab

    jj aj cerstvy chleba s tvrdou korkou moze odstiepit kusky cepele, tak sa to podarilo mne :D hej no, vo vseobecnosti, ziaden prudky stres. a ked to teda nevies brusit, tak to radsej posielaj na prebrusenie do servisu a sebe kup nejaku taku tu srandu na udrzovanie ostrosti. toto je pre skusenejsich brusicov, ja som myslel, ze brusit viem, ale ta ocel mi ukazala, ze neviem :D lebo ked netrafis uhol, budes musiet robit celu cepel nanovo. a mne to na 400vke kameni trvalo hadam 3 hodiny :D nasledne prebrusenia su potom uz jednoduche, ale je velmi lahke spravit chybu a velmi tazke ju potom opravit.
  10. 10
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @notmehofejk treba používať fixku na označenie brúsenej oblasti a kúpiť nejaký 20€ nôž a na ňom to trénovať, toto sú už nože kedy vieš čo robíš :D
  11. 11
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Som taký minister Jastrab

    nemal som fixku a veril som si :,( tiez som chcel poskusat viacero uhlov, dokopy som prerabal profil trikrat a vzdy to dalo zabrat. teraz som sa ustalil na 17 stupnoch. ale ono hlavny problem je, ze cim dlhsie brusis, tym mas vacsi problem udrzat dlhodobo konzistentny uhol, lebo nemas zelezne ruky a ta odchylka sa hromadi tym viac, cim dlhsie brusis.
  12. 12
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @notmehofejk a čo máš akú kudlu vlastne, resp. viac kudiel? Jo, chce to proste skill :)
  13. 13
    Kerrang

    28 ročný muž

    @openmindedfreak však teda dáva to logiku už z pohľadu, že to nebude len taký čínsky stainless steel tváriaci sa nôž, ktorý ti môže začať hrdzavieť, skoro sa vytupí, a celé zle s ním.. (hehe) Do značkovejšieho alebo lepšieho noža nemáš šancu také niečo spraviť, napríklad do Victorinoxu, ktorý u nás zas ja mám taký asi najobľúbenejší zo všetkých nožov, lebo suprovo reže, hoci je malý, no mám ho z nožov najradšej a najradšej s ním krájam cibuľu. (hehe) Aha, takže to pokazenie tej čepele má aj praktickú funkciu.. (rofl) Budem vedieť, to ma vtedy nenapadlo, ale z fyzikálneho je to tak veru. 0:) (hehe) Nj, napríklad pri zelenine ako mrkve atď, viem si to predstaviť, že sa to môže lepiť.. :smile: Na Vianoce sme kúpili za tie body z Billy zlacnené tie nože Vivo, a tie tiež pomerne dobre režú, avšak zatiaľ.. (hehe) Aj keramické, no o nich sa hovorí, že sa nevytupia, ale vytupia sa aj tie a už tak dobre nerežú ako od nova.
  14. 14
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Som taký minister Jastrab

    @openmindedfreak dellinger sa to myslim pise :D to je radoby cinsky masovo vyrabany noz, ziadna prestiz, ale dost kvalitny. chcel som yaxell/shun, ale povedal som si, ze na zaciatok si radsej kupim volaco lacnejsie a menej vzacne :D bolo mi jasne, ze pocas ucenia spravim nejake chyby a bolo by mi luto dojebat japonsky noz.

    kazdopadne, teraz ked uz to mam natrenovane a uz poznam tu ocel, chcem si kupit https://www.supernoze.sk/sk/japonske-noze/6440-yaxell-ran-plus-santoku-noz-s-vybrusom.html
  15. 15
    Narazuvzdornaa

    26 ročná žena
    bridge troll

    Pani, no h8, ale naco vam je luxusny noz, ktory sa da polamat na chlebe?:D
  16. 16
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @narazuvzdornaa ten nôž vydrží vďaka svojej tvrdosti veľmi dlho ostrý, proti povedzme 58 HRC aj dvojnásobne. A je určený primárne na krájanie zeleniny a mäsa, čiže presne na to ho budem aj používať. Ide len o to vedieť čo s ním netreba robiť. Na chlieb si kúpim Wüsthof, alebo Zwillinger za pajdu a vysmiaty.
  17. 17
    Notmehofejk

    39 ročný ujo
    Som taký minister Jastrab

    @narazuvzdornaa lebo actually reze. dokazes na nom vytvorit ostrie, ktore je ovela tensie a ovela viac abrasion resistant nez na beznom nozi (akoze teoreticky, vsetko vies nabrusit tak, nech je to velmi ostre, lenze u lacnych nozov je ta ostrost prec po prvom krajani), cize ked krajas maso/zeleninu/... tak to kraja samo, clovek nemusi fidlikat jak na husliach, nepucia sa ti paradajky... ale danou za tvrdost je krehkost, no.
  18. 18
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @notmehofejk + sme zabudli dodať, že ten nôž je umelecké dielo. Je radosť držať to v paprčiach, no to ťažko niekomu vysvetliť :D
  19. 19
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @kerrang ja mám Victorinox Forester na hory už niekoľko rokov, výborná vecička :)
  20. 20
    Kerrang

    28 ročný muž

    @openmindedfreak Áno, tieto švajčiarske nože sú všeobecne kvalitné, ale aj pomerne drahé :)
  21. 21
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @kerrang každá značka má svoje série, máš entry level modely s pomerne mäkkou oceľou, slabým dielenským spracovaním a použitím lacných materiálov. No máš aj high-end rady, tam už sú tie ceny dosť vysoko. Takže ťažko povedať čo kto považuje za drahé.
  22. 22
    Kerrang

    28 ročný muž

    @openmindedfreak Fúha, to ešte aj pri tých švajčiarákoch majú takéto rozdelenie?! :-o Neviem no, ja som ich predával po vysokej chvíľu v obchode, a čo si pamätám, tak sme ich tam z nich mali, a boli drahšie až teda dosť drahé - asi tak od 30€ vyššie, pričom mali sme tam aj väčšie za 70€, ale aj také za 100€, 120€. Nie nadarmo sme ich mali v uzamykateľnej vitrínke. (rofl)
  23. 23
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @kerrang fúha, tak to nechci vedieť koľko stál tento :D 30€ nie je drahý nôž, vlastne ani 120 ak ide o nože z Japonska.
  24. 24
    Kerrang

    28 ročný muž

    @openmindedfreak Radšej nechcem veru, lebo by sa mi panenky pretočili, keď stál asi toľko, čo práčka alebo chladnička. :D Tak ten za 30, tak to bol taký len malý, asi jak ja mám doma si myslím, že to človeku ani nie je tak ľúto vysoliť, keď to bude používať doma na občasné účely k vareniu, pričom má aspoň dobrý a kvalitný nôž.. :D Ten za 120€ bol už poriadny nožisko, to by ma už bolelo viac taký kupovať. :D Ale vlastne sa divím, že to nie je ešte tak prehnaná cena u teba, keďže asi všetok tovar, čo sme tam predávali bol predražený ako napríklad obyčajná 1,5 litrová minerálka za necelé 2€. :D :D
  25. 25
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @kerrang no dobre, ale ja som to nekupoval u vás :D tak toto je ručne kovaný nôž, sú na ňom aj menšie chybičky krásy, keďže to nie je strojové spracovanie. A za to sa proste platí, je to tak trošku aj umelecké dielo ako som vyššie spomínal.
  26. 26
    Kerrang

    28 ročný muž

    @openmindedfreak Ani nechci, tam by som si ten nôž nekupoval ani ja, a to som tam pritom robil.. :D To áno, pri ručnom spracovaní to nemusí byť až tak dokonalé, no sú aj takí borci, čo sú v tomto skutočne zruční, aj keď možno stroju sa nič nevyrovná. No a na koľko ťa vyšiel? 300€, či to je už moc? :D
  27. 27
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @kerrang nájdi si KAI Shun Tim Mälzer chef's knife 20 cm.
  28. 28
    Kerrang

    28 ročný muž

    @openmindedfreak Ufff, matka božia :-o :D Dosť teda, za tú cenu sa už snáď ani nikdy neotupí. (thumbs)
  29. 29
    Openmindedfreak

    31 ročný muž

    @kerrang každý nôž sa časom otupí :) to by si ho musel mať v zásuvke celý čas aby nie.
  30. 30
    Kerrang

    28 ročný muž

    @openmindedfreak No však to. :) Pozerám akurát video o nich, ako ich vyrábajú, ale asi to nie je to iná značka
    https://www.youtube.com/watch?v=B37THlDrosw&ab_channel=LifeWhereI%27mFrom